30 Οκτ 2014

Ποιους όρους θέτουν οι τράπεζες για δάνεια σε ξενοδόχους

Βιωσιμότητα του business plan, συμμετοχή του ίδιου του επιχειρηματία και πιστοληπτική ικανότητα. Αυτοί είναι οι τρείς βασικοι όροι από πλευράς των τραπεζών προς τους ξενοδόχους, οι οποίοι, από....
την πλευρά τους, ζητούν άμεσα ρευστότητα σε έναν κλάδο, που ''σπάει'' αυτή την στιγμή το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και υπολογίζεται ότι διαθέτει συνολικό δανεισμό 6-7 δισ. ευρώ.

“Η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να διαθέσει χρήματα και να υποστηρίξει τον ελληνικό τουρισμό” διαμήνυσε χθες σε εκδήλωση της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής και Αργοσαρωνικού ο κ. Σ. Φλώρος, διευθυντής Διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ομίλου, σε συνέχεια των δεσμεύσεων του ομίλου για τη διοχέτευση ρευστότητας ύψους 3 δισ. ευρώ συνολικά στις ελληνικές- υγιείς- επιχειρήσεις. 

“Οι ξενοδόχοι ωστόσο θα πρέπει να παρουσιάσουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, βασισμένα σε πραγματικούς στόχους, χωρίς υπερβολικές μέρες πληρότητας ή υπερτιμολογήσεις, δύο παράγοντες που οδήγησαν κατά το πρόσφατο παρελθόν στην αδυναμία της κάλυψης των δανειακών τους υποχρεώσεων. 

Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση της επιχείρησής τους, ενώ στο κομμάτι των οικονομικών στόχων και της πιστοληπτικής ικανότητας, ο τζίρος από μόνος του δε φθάνει προκειμένου να παράσχει μία τράπεζα χρηματοδότηση- χρειάζεται πραγματικός περιορισμός των δαπανών και επαρκές γνωστικό αντικείμενο από πλευράς του επιχειρηματία.”

Σημειώνεται εδώ ότι με βάση την ανώνυμη έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΞΑΑΑ στα μέλη της για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ξενοδοχείων στην Αθήνα, την Αττική και τον Αργοσαρωνικό αυτές επικεντρώνονται στους εξής τομείς: ανακαινίσεις μονάδων, εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, επέκταση τουριστικών μονάδων, εξαγορά ομοειδών επιχειρήσεων, διασφάλιση ποιότητας (ISO), δημιουργία ιστοσελίδων.

Το κομμάτι της χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς τον τουρισμό αναδεικνύει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τον πρόεδρο κ. Ανδρέα Ανδρεάδη να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι “ενώ οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης του τουρισμού μας, η πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, συνεχίσθηκε με αρνητικούς ρυθμούς της τάξης του -3,5% και τον Σεπτέμβριο. 

Τώρα, μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests, δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την μη επαρκή χρηματοδότηση, σε λογικό κόστος, της πραγματικής οικονομίας και των τουριστικών επιχειρήσεων. 

Οι εξαιρετικές επιδόσεις και προοπτικές του τουριστικού τομέα -η συμβολή του οποίου πλέον ανέρχεται συνολικά σε 17 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, η συμμετοχή του στο ΑΕΠ έχει αυξηθεί σε επίπεδα άνω του 20%, ενώ παράλληλα προσέθεσε το επτάμηνο του 2014 115.000 νέες θέσεις εργασίας- μπορεί να ενισχυθούν περαιτέρω μόνο με επενδύσεις σε νέες αλλά και υφιστάμενες, κυρίως μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. 

Πώς όμως χιλιάδες επιχειρήσεις όπως π.χ. ένα μικρό τουριστικό κατάλυμα, ένα εστιατόριο ή ένα τουριστικό γραφείο, οι οποίες αν και βλέπουν ζήτηση και προοπτικές, θα μπορέσουν να επενδύσουν σε αναβάθμιση ή επέκτασή τους, όταν δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό ή όταν αυτός τους προσφέρεται με υψηλό κόστος της τάξης του 8% έως 10%; Ακόμη περισσότερο, όταν πνίγονται από υφιστάμενα κόκκινα δάνεια, όχι γιατί δεν είναι βιώσιμες, αλλά γιατί το εξωφρενικό κόστος δανεισμού και οι προσαυξήσεις έχουν εκτινάξει τον δανεισμό τους σε παράλογα επίπεδα;”

Ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι η Πολιτεία και οι τράπεζες πρέπει να διαχειρισθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια και να στηρίξουν άμεσα τις βιώσιμες και υγιείς τουριστικές επιχειρήσεις, με διαγραφή των προσαυξήσεων υπερημερίας, με επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και εξορθολογισμό των επιτοκίων. “Εξάλλου, το συνολικό ύψος δανεισμού προς τον τουρισμό είναι της τάξης των 6-7 δισ. ευρώ, δηλαδή υποπολλαπλάσιο του ετήσιου κύκλου εργασιών του τομέα”, συνεχίζει ο κ. Ανδρεάδης.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της χρηματοδότησης των ξενοδόχων έθεσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα.
Πηγή : newmoney.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...