30 Οκτ 2014

ECT: τρία σενάρια για τις απώλειες Ρώσων τουριστών στην Ευρώπη μέχρι το 2016- Αντέχουν Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία διατηρούν τη δυναμική τους στην τουριστική αγορά της Ρωσίας μετά την κλιμάκωση της κρίσης στην Κριμαία, σε αντίθεση με τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία, που έχουν.........
υποστεί οδυνηρές απώλειες.

Αυτό υπογραμμίζει έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ECT) και η οποία θα συζητηθεί την Τρίτη στην διεθνή έκθεση WTM του Λονδίνου.

 Η έρευνα, διενεργήθηκε από το Tourism Economics, στρατηγικό συνεργάτη της ECT και καταλήγει σε τρία σενάρια εκτιμήσεων για το πώς θα εξελιχθεί ο εξερχόμενος τουρισμός στην Ευρώπη από τη Ρωσία την τριετία 2014-2016.

Ειδικά για την Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, που είναι οι πιο ανθεκτικοί προορισμοί στις επιπτώσεις της κρίσης της Κριμαίας, υπογραμμίζεται ότι παραμένουν δημοφιλείς στη ρωσική αγορά κυρίως γιατί προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας-τιμής και συγκριτικά χαμηλό κόστος ζωής για τους Ρώσους σε σχέση με τους άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Στην περίπτωση της Τουρκίας, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και οι ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες και η χωρίς απαιτήσεις θεώρηση βίζας.

Δυο ακόμη λόγοι είναι ότι οι τρεις χώρες έχουν μια μακρά παράδοση στην υποδοχή των τουριστών από τη Ρωσία, ενώ, σε αντίθεση με πολλούς άλλους προορισμούς, δεν έδειξαν διατεθειμένες να υποστηρίξουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι εκτιμήσεις για το 2014
Η έρευνα εκτιμά ότι οι αφίξεις Ρώσων συνολικά στις ευρωπαϊκές χώρες, που είναι μέλη της ECT, μαζί με την Ολλανδία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, θα καταγράψουν φέτος μείωση 3% έναντι της αρχικής εκτίμησης για αύξηση 10%.

Ο κ.Eduardo Santander, Εκτελεστικός Διευθυντής της ETC, δήλωσε ότι ναι μεν υπάρχει επιβράδυνση φέτος στην αυξητική τάση των προηγούμενων ετών του εξερχόμενου τουρισμού από Ρωσία στην Ευρώπη, όμως, η επιβράδυνση χαρακτηρίζεται από υγιή ρυθμό παρά την κρίση στην Κριμαία.
Την προηγούμενη διετία παρατηρήθηκε μαζική αύξηση των ταξιδιών από Ρωσία στην Ευρώπη και το 2013 με 18,1 εκατ. αφίξεις η Ρωσία έγινε η 13η μεγαλύτερη πηγή άντλησης τουριστών για την Ευρώπη. 

Σε αυτό, βεβαίως, συνέβαλε η αύξηση της ευημερίας στη Ρωσία, που ωθήθηκε από μια αναπτυσσόμενη οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. 
Ετσι, αυξήθηκε ο αριθμός των Ρώσων που είχαν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 δολαρίων, ποσό, που κατά το Tourism Economics, αποτελεί τη βάση για να γίνουν προσιτά τα διεθνή ταξίδια.

Τα σενάρια
Τι γίνεται, όμως, τώρα μετά την πολιτική κρίση στην Κριμαία, που αποδυνάμωσε την εγχώρια οικονομία της Ρωσίας, μείωσε την αξία του ρουβλίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του ευρώ και την επιβολή των κυρώσεων;

Κοιτώντας προς το μέλλον, η ETC προβλέπει τρία πιθανά σενάρια, συγκρίνονται με αυτό που περίμενε για τα επόμενα τρία χρόνια αν δεν υπήρχε η κρίση στην Κριμαία. Πριν από την κρίση, η ρωσική αγορά εξερχόμενου ταξιδιού στην Ευρώπη  (των χωρών που προαναφέραμε) αναμενόταν να αυξηθεί κατά πάνω από 4 εκατ. επισκέψεων μεταξύ 2014 και 2016. Τώρα προβλέπει ότι, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές, η αγορά θα αυξηθεί μόνο κατά 2,5 εκατομμύρια το 2016. 

Δηλαδή, στο ήπιο σενάριο, η ETC προβλέπει ότι ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία  στην Ευρώπη θα μειωθεί κατά 5% το 2014, που σημαίνει απώλεια 1εκατ. επισκεπτών, να μειωθεί περαιτέρω κατά 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες το 2015 και να υπάρξει μια ανάκαμψη 1,2 εκατ. επισκεπτών το 2016. Δηλαδή, στην τριετία η κρίση θα κοστίσει στους ευρωπαϊκούς προορισμούς πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέψεις συνολικά.

Στα χειρότερα σενάρια, εάν η κρίση επιδεινωθεί, το 2014 και 2015 θα δούμε μια απώλεια 2 εκατ. επισκεπτών από τη Ρωσία και το 2016 στην Ευρώπη θα έρθουν σχεδόν 5 εκατομμύρια λιγότεροι από το 2013. Επιπλέον, μια εκτεταμένη περίοδος κρίσης στη Ρωσία και ψυχρού κλίματος στις εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης και να επηρεάσει αρνητικά τα ταξίδια στην εσωτερική αγορά της Ευρώπης.   

«Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη του εξερχόμενου ταξιδιού από τη Ρωσία  παραμείνουν ισχυρά και η αγορά αναμένεται να προσφέρει μεγάλη ζήτηση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ειδικά σε εκείνους τους προορισμούς που διατηρούν την παρουσία τους στην αγορά», δήλωσε ο Valeria Croce, επικεφαλής της έρευνας της ETC.

Στο παρελθόν, ο ευρωπαϊκός τομέας του τουρισμού έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικός σε διαφορετικούς τύπους διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής αναταραχής, της οικονομικής ύφεσης και ακόμη και της τρομοκρατίας. Παρά το δύσκολο τοπίο, ο τομέας του τουρισμού αναμένεται να επιβεβαιώσει το ρόλο του ως βασική κινητήρια δύναμη της οικονομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη.
Πηγή: tornosnews.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...