30 Οκτ 2014

Μειωμένος κατά 98,28 εκατ. ευρώ ο ΕΝΦΙΑ για 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες

Περισσότεροι από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν τις επόμενες μέρες τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης 20% επί του φόρου που ισχύει.......... για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Από την εκκαθάριση που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εντόπισε μόλις 78.399 ιδιοκτήτες με κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και μείωσε τον αναλογούντα φόρο ακινήτων κατά 20%. 
 
Οπως αναφέρουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων υπάρχουν πολλά λάθη τόσο στο έντυπο Ε2 όσο και στο Ε9 τα οποία πρέπει να διορθωθούν μόλις ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα (1-2 Νοεμβρίου). Μετά τη διόρθωση των λαθών θα γίνει νέα εκκαθάριση και θα αναρτηθούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και άλλοι δικαιούχοι, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα είναι περισσότεροι από 600.000.

Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή με την οποία θα ρυθμιστούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν με φορολογούμενους που έλαβαν το προηγούμενο έτος αποζημιώσεις ή έκτακτα επιδόματα, με αποτέλεσμα να χάσουν τις εκπτώσεις ή την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. 
 
Με τη νέα διάταξη οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις θα έχουν την έκπτωση 50% από τον φόρο (εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) ή την πλήρη απαλλαγή. Από την εκκαθάριση που ολοκληρώθηκε χθες προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

• 1.296.801 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 1.097.309 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 50% επί του ΕΝΦΙΑ και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 82,98 εκατ. ευρώ.

• 80.805 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 50.623 οικογένειες, είχαν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 10,36 εκατ. ευρώ

• Μείωση 20% χορηγήθηκε σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (εμπράγματα δικαιώματα) κατηγορίας 1,2, ή 3 (διαμέρισμα, μονοκατοικία, επαγγελματική στέγη). Το συνολικό ποσό της μείωσης ανέρχεται σε 4,68 εκατ. ευρώ και αφορά σε 78.399 ιδιοκτήτες.

• Περίπου 950 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δύο εκπτώσεις. Δηλαδή μείωση 50% λόγω των χαμηλών εισοδημάτων καθώς και 20% για κενό διαμέρισμα. Επίσης στους ανωτέρω 950 συμπεριλαμβάνονται και ιδιοκτήτες στους οποίους το υπουργείο Οικονομικών έκανε διορθώσεις στις τιμές οικοπέδου με αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ.

• Συνολικά, η νέα εκκαθάριση αφορά 1.456.955 ιδιοκτήτες και το αντίστοιχο ποσό μείωσης είναι 98,28 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες οι φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν λάθη στο έντυπο Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου, τις διορθώσεις ώστε η εικόνα τους στο σύστημα να είναι η πραγματική. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια εφορία τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής.

Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου έπειτα από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου.

Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των ανωτέρω περιπτώσεων μέσα στον Δεκέμβριο και εφόσον παρουσιασθούν υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά, λόγω της έλλειψης στοιχείων, καθώς και διορθώσεις υπολογισμού του φόρου, για τις οποίες είτε απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών είτε δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης, αυτές θα εκκαθαριστούν ανά υπόθεση με την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την πληρωμή της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ λήγει την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου.
Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με την καταβολή της έκτης και τελευταίας δόσης.
Πηγή: kathimerini.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...