29 Νοε 2013

Ερχεται το Street View – Πώς θα περιηγηθείτε σε τρισδιάστατους ελληνικούς δρόμους

Θέλετε να δείτε εκ των προτέρων πού θα μείνετε στις διακοπές σας; Πόσο κοντά είναι στις συγκοινωνίες, ή την παραλία; Θέλετε να δείξτε στους φίλους και τους συγγενείς σας που ζουν μακριά σας, πού μένετε, πού δουλεύετε; Τo Street View σας δίνει αυτή την δυνατότητα –δηλαδή της τρισδιάστατης περιήγησης στους ελληνικούς δρόμους –μιας και........
η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα έδωσε το πράσινο φως για την χρήση του και στην χώρα μας.

Πρόκειται για τη γνωστή υπηρεσία της Google, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να πλοηγηθούν τρισδιάστατα σε πολλές περιοχές της υφηλίου, μέσω φωτογραφιών υψηλής ποιότητας.

Η υπόθεση ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2008, όταν η Google έκανε γνωστό πως ξεκινούσε τότε τις διαδικασίες επεξεργασίας δεδομένων με σκοπό τη λειτουργία της υπηρεσίας και στην Ελλάδα. Μερικούς μήνες μετά, η Αρχή ζητούσε περισσότερες διευκρινήσεις γύρω από το θέμα, σταματώντας παράλληλα και την όποια πραγματοποίηση εργασιών για το Street View στην χώρα μας από την πλευρά της Google.

Στη συνέχεια, η Αρχή έθεσε το πλαίσιο γύρω από το οποίο θα πρέπει να γίνει η λειτουργία της υπηρεσίας, με τη Google να δείχνει σύμφωνη με αυτό. Έτσι, με πρόσφατη απόφαση της, η Αρχή Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κρίνει νόμιμη τη λειτουργία της γνωστής υπηρεσίας εικονικής περιήγησης, Google Street View, για τους δρόμους ελληνικών περιοχών, υπό τους όρους που αναφέρονται στην εκδοθείσα απόφαση.

Σύμφωνα με αυτούς, η Google θα πρέπει να ενημερώνει, μέσω του Τύπου, για διαδικασίες πραγματοποίησης λήψεων φωτογραφιών, να θολώνει αυτόματα πινακίδες αυτοκινήτων και πρόσωπα (παρέχοντας και τη δυνατότητα αιτήματος περαιτέρω θόλωσης από χρήστες), ενώ θα πρέπει να δίνεται και η δυνατότητα θόλωσης οικιών, με σχετικό αίτημα ακόμη και πριν την έναρξη της υπηρεσίας (και ικανοποίηση αυτού εντός πέντε ημερών).

Για να καταλάβουμε την χρήση του Street View μερικές χρήσιμες ερωτήσεις -απαντήσεις

Είναι χρήσιμο το Street View;
Το Street View έχει πολλές και διάφορες πρακτικές χρήσεις. Χρησιμοποιώντας το Street View μπορείτε εύκολα να βρείτε την ακριβή τοποθεσία για ένα σημαντικό ραντεβού ή το κοντινότερο καφέ, να σχεδιάστε μια έξοδο για φαγητό σε ένα εστιατόριο με τους φίλους σας ή να βρείτε το καλύτερο σημείο απ’ όπου θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε έναν μαραθώνιο ή μια παρέλαση.

Εάν μετακομίζετε, ακόμα κι εάν αλλάζετε πόλη, μπορείτε να κερδίσετε χρόνο ελέγχοντας ακίνητα και την γύρω περιοχή εκ των προτέρων, αλλά και παίρνοντας τις οδηγίες για να φτάσετε ως εκεί. Το Street View σας επιτρέπει να δείτε ένα ξενοδοχείο ή μια παραθεριστική οικεία πριν την νοικιάσετε ή κλείσετε δωμάτιο, και να εξερευνήσετε διάφορους ταξιδιωτικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Street View σέβεται το ιδιωτικό μου απόρρητο; Ναι. Το Street View εμφανίζει μόνο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε δημόσιους χώρους και οι εικόνες δεν διαφέρουν από αυτές που μπορεί να δει ή να φωτογραφίσει άμεσα κάποιος που απλώς περπατά στο δρόμο. Οπτικό υλικό τέτοιου είδους είναι διαθέσιμο σε διάφορες μορφές και αφορά πόλεις παντού στον κόσμο.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα στους χρήστες να ζητούν να αφαιρούνται πλήρως από το προϊόν φωτογραφίες που εμφανίζουν τους ίδιους, τα παιδιά τους, τα αυτοκίνητα ή τα σπίτια τους, ακόμα κι εάν οι εικόνες αυτές είναι θολές.

Παρόλο που είναι πιθανόν σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων η εικόνα να επιτρέπει την αναγνώριση ενός ατόμου, είναι σαφές ότι η Google ενδιαφέρεται να συλλέξει εικόνες δρόμων και όχι ατόμων. Επιπλέον υπάρχει ένας εύκολος μηχανισμός, με τον οποίον τα άτομα μπορούν να αναφέρουν στην Google ότι μια εικόνα τους ανησυχεί και να ζητήσουν να αφαιρεθεί.

Οι εικόνες δεν εμφανίζονται 'σε πραγματικό χρόνο' και υπάρχει καθυστέρηση ανάμεσα στη λήψη της φωτογραφίας και τη δημοσίευσή της, έτσι λοιπόν δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τις κινήσεις κάποιου ατόμου αυτή τη στιγμή".


Η φωτογραφία μου είναι στο Street View και θα προτιμούσα να μην είναι. Πως μπορώ να την αφαιρέσω;
Είναι πολύ εύκολο να αφαιρέστε εικόνες από το Street View. Εάν ένας χρήστης βρει μια εικόνα με την οποία έχει αντίρρηση μπορεί να αναφέρει το γεγονός κάνοντας κλικ στο Αναφορά Ανησυχίας (Report a concern) στην κάτω αριστερή γωνία της εικόνας του Street View. Εκεί υπάρχει ένας σύνδεσμος για πρόσβαση στην αναφορά ακατάλληλων εικόνων. Μόλις επιβεβαιωθεί η αίτηση, η εικόνα αφαιρείται.

10 συμβουλές για τους χρήστες του Street View
Εξερευνήστε σημεία του κόσμου που πάντα θέλατε να επισκεφτείτε –δείτε δημοφιλείς περιοχές, τουριστικά αξιοθέατα, κτίρια και αρχιτεκτονική. Ή θυμηθείτε τόπους που έχετε επισκεφτεί και δώστε στους φίλους σας συμβουλές σχετικά με το που να μείνουν και πώς να πάνε εκεί.
Δείτε εκ των προτέρων πού θα μείνετε στις διακοπές σας. Πόσο κοντά είναι στις συγκοινωνίες, ή την παραλία;
Δείξτε στους φίλους και τους συγγενείς σας που ζουν μακριά σας, πού μένετε, πού δουλεύετε.
Δεν μπορείτε να θυμηθείτε το όνομα εκείνου του καταπληκτικού εστιατορίου ή του καταστήματος ρούχων που πήγατε πριν μερικούς μήνες; Περπατήστε στους δρόμους και βρείτε το. Και ύστερα, για να πάτε ως εκεί χρησιμοποιείστε τις οδηγίες του Google Maps, με εικόνες του Street View που θα σας δείχνουν τις διασταυρώσεις ή τα μνημεία που θα συναντήστε στο δρόμο.

Χρησιμοποιείστε το Street View για να μελετήσετε τη γεωγραφία, τη βλάστηση και το τοπίο σε διάφορα σημεία του κόσμου. Οι δάσκαλοι μπορούν να ενσωματώσουν το Street View, το Google Maps και το Google Earth στην ύλη του μαθήματος ή να κανονίσουν μια εικονική εκπαιδευτική εκδρομή.

Σχεδιάστε εικονικά τη μέρα σας – δείξτε στους καλεσμένους σας πού θα γίνει το πάρτι, ή στους συμπαίκτες σας που θα γίνει το κυριακάτικο παιχνίδι. Κανονίστε σημεία ραντεβού με τους φίλους σας. Σχεδιάστε εκδρομές με ποδήλατο ή πεζοπορίες.

Εάν ψάχνετε να αγοράστε ή να νοικιάσετε κάποιο ακίνητο, πάρτε την απόφαση κάνοντας έναν εικονικό περίπατο στην περιοχή και στο ακίνητο που σας ενδιαφέρει. Κερδίστε χρόνο, αφού δεν θα χρειαστεί να επισκεφτείτε ακίνητα που δεν πληρούν τα κριτήριά σας.

Μετακομίζετε σε μια νέα περιοχή; Δείτε την περιοχή και τις ανέσεις της, για παράδειγμα τα πάρκα, τους δρόμους, τις στάσεις λεωφορείου, τα πάρκινγκ.

Άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικείοι τους μπορούν να βρουν κτίρια που παρέχουν προσβασιμότητα σε αμαξίδια ή να αποφύγουν τα σκαλιά, ελέγχοντας το κτίριο πριν πάνε ως εκεί.
Το παιδί σας πηγαίνει με τα πόδια στο σχολείο; Σχεδιάστε και ελέγξτε μαζί του τη διαδρομή που ακολουθεί. Ή δείτε που θα γίνει η σχολική του εκδρομή.

Πηγή : fpress.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...