27 Νοε 2013

Σύμφωνο Συμβίωσης γιά όλους

Με τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μετά την ευρώ-καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναμένεται να επεκταθεί η δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης από ομόφυλα ζευγάρια.
Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται........
λίγες ημέρες μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, που έκρινε αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο.

Όπως γράφουν "Τα Νέα", η απόφαση έχει ληφθεί και το Σύμφωνο θα επεκταθεί καθώς στις 7 Νοεμβρίου ελήφθη απόφαση, με την οποία κρίθηκε ότι η χώρα μας παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στόχος της τροπολογίας είναι να να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες περιπέτειες με προσφυγές και καταδίκες της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου. Όπως αναφέρουν τα Νέα, η τελευταία απόφαση που δικαίωσε τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο και τον σύντροφό του, αποτελεί νομολογιακό πυλώνα για ανάλογες υποθέσεις.

Το πρώτο θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήρθε μετά την συνάντηση που είχε προχθές αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος και αυτό το θέμα.

Όπως άλλωστε αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από τις 19 χώρες που έχουν εισαγάγει στο εθνικό τους δίκαιο νομοθετικές μορφές ένωσης ζευγαριών, μόνο η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν αποκλείσει από αυτήν τη νομική προστασία τα ζευγάρια ίδιου φύλου.

Σημειώνεται ότι πρόταση νόμου που κατοχυρώνει το δικαίωμα και των ομόφυλων ζευγαριών στη σύναψη Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και που εξομοιώνει το θεσμικό πλαίσιο του τελευταίου με εκείνο του πολιτικού γάμου, κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της Κουμουνδούρου στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης υπενθυμίζει πως:

"Η σύναψη γάμου ή συμφώνου συμβίωσης στη χώρα μας, νοείται και επιτρέπεται μόνο μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών. Ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός προσώπων αποκλείεται στην Ελλάδα από την άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου.

Η παντελής απουσία θεσμικής ρύθμισης και η απόλυτη αδυναμία άσκησης του δικαιώματος ομόφυλων προσώπων στην οικογενειακή ζωή, λόγω και της απουσίας αποτελεσματικών ένδικων μέσων για τη διεκδίκησή του στη χώρα μας, οδήγησε σε προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σε πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας, για παραβιάσεις του άρθρου 8 (δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...