28 Νοε 2013

Τι αλλάζει σε κατατακτήριες, μετεγγραφές και υποψήφιους με παθήσεις

Όλες οι αλλαγές που έφεραν οι τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας
Σειρά τροπολογιών κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας που φέρνουν αλλαγές σε κατατακτήριες, μετεγγραφές, παθήσεις υποψηφίων του 5%........

Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πασχόντων από σοβαρές παθήσεις
Στους μαθητές, που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και εισάγονται χωρίς εξετάσεις, διεκδικώντας το 5% των θέσεων, προστίθενται και νέες παθήσεις. Συγκεκριμένα, ασθενείς που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα και έχουν υποβληθεί σε ολική πρωτοκολεκτομή και μόνιμη ειλεοστομία ή υφολική κολεκτομή με ειλεοπρωκτική αναστόμωση απευθείας ή με δημιουργία ειλεεικής νεοληκύθου, πάσχοντες από θρομβοπενία, από το σύνδρομο Klippel Feil.

Μετεγγραφές δημοσίων υπαλλήλων
Με άλλη τροπολογία, το υπουργείο Παιδείας δίνει το δικαίωμα σε δημοσίους υπαλλήλους ή σε όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας ή είναι μόνιμοι υπάλληλοι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή αιρετά όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μεταφέρουν τη θέση της φοίτησής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα του Πανεπιστημίου εφόσον είναι φοιτητές πανεπιστημίου ή ΤΕΙ που εδρεύει στην πόλη όπου υπηρετούν ή παρέχουν της υπηρεσίες τους.

Στην περίπτωση που δεν υφίσταται αντίστοιχη σχολή στον τόπο υπηρέτησης μπορούν να πάρουν μεταγραφή στο πλησιέστερο τμήμα της πόλης όπου υπηρετούν. Για παράδειγμα αν ένας δημόσιος υπάλληλος είναι φοιτητής στο Οικονομικό του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπηρετεί στη Λάρισα μπορεί να πάρει μεταγραφή στο Οικονομικό του Βόλου αφού είναι η πλησιέστερη πόλη στον τόπο υπηρεσίας με αντίστοιχη σχολή.

Μετεγγραφές και για τους τεταρτοετείς
Ο Υπουργός Παιδείας διεύρυνε το δικαίωμα των μετεγγραφών και στους τεταρτοετείς καθώς στο άρθρο 34 του νόμου 4186/2013 εκτός από τους συμμετέχοντες στις πανελλήνιες το 2010-11, 2011-12, 2012-2013 προστέθηκαν και αυτοί του έτους 2009-2010. Βέβαια με την καθυστέρηση των μεταγραφών στην ουσία το δικαίωμα αυτό δεν θα αξιοποιηθεί από πολλούς.

Αλλαγές στο ποσοστό των κατατακτηρίων και δικαίωμα συμμετοχής σε αποφοίτους σχολών διετούς και υπερδιετούς κύκλου
Αλλαγή έχουμε και στις κατατακτήριες εξετάσεις αφού άλλαξαν τα ποσοστά από 10% που ανέφερε ο νόμος 4186/2013 σε 12% για τους πτυχιούχους ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και κατόχους πτυχίων ανωτέρων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών. Μάλιστα όπως αναφέρει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών δικαίωμα συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις έχουν και οι απόφοιτοι της σχολής Αστυφυλάκων.

Εξεταστικές περίοδοι Φεβρουαρίου και Ιουνίου
Οι φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014 σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν ανεξάρτητα αν αυτά διδάσκονται στο χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.

Θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης
Στις τροπολογίες υπάρχουν και κάποιες ρυθμίσεις για θέματα που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση.

Κτιριακές αλλαγές νηπιαγωγείων
Για τα νηπιαγωγεία με δυναμικότητα μέχρι 60 νήπια και τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία εντός των παιδικών σταθμών του ίδιου ιδιοκτήτη ισχύει ελάχιστο εμβαδό αίθουσας διδασκαλίας τα 12 τ.μ και 1.2 τμ ανά εκπαιδευόμενο στις αίθουσες διδασκαλίας.

Θέματα διαφήμισης ιδιωτικών σχολείων, ΙΕΚ και άλλων Ιδρυμάτων
Η από κοινού προβολή, αναγγελία, γνωστοποίηση, διαφήμιση ή επιγραφή των μονάδων εκπαίδευσης και κατάρτισης που αδειοδοτούνται πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τη χρήση του εκάστοτε διακριτικού τίτλου άδειας ιδιωτικού σχολείου πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Κολεγίου, Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ), Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κε.Δι.Βι.Μ 1), Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 (Κε.Δι.Βι.Μ 2), Φροντιστηρίου και Κέντρου Ξένων Γλωσσών για να μην προκαλείται σύγχυση ή κίνδυνος σύγχυσης ή παραπλάνηση των καταναλωτών των επιμέρους εκπαιδευτικών υπηρεσιών και το είδος, το επίπεδο και τον απονεμόμενο τίτλο σπουδών

Κτιριολογική υποδομή σχολείων και εκπαιδευτικών κτιρίων και διδασκαλείων
Με απόφαση του προϊσταμένου του αρμόδιου τμήματος προσαρτάται στη χορηγηθείσα άδεια Ιδιωτικού Σχολείου, Κολεγίου, ιδιωτικού ΙΕΚ, η γνώμη του ΕΟΠΠΕΠ προς τον Υπουργό Παιδείας για την καταλληλότητα της κτιριολογικής υποδομής του φορέα εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Η απόφαση αυτή τροποποιείται με την ίδια διαδικασία, κατόπιν αίτησης του φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης. (περίπτωση 13, υποπαράγραφος Θ3, της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του νόμου 4093/2012.
Πηγή : news.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...