27 Νοε 2013

Διαθεσιμότητα: Η κυβέρνηση υποχωρεί άτακτα και τρώει ήττα στα ΑΕΙ

Για να ανοίξουν ξανά τα πανεπιστήμια, μετά από 12 εβδομάδες απεργίας, η κυβέρνηση αποδέχεται να μειωθεί ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο από τους 500 στους 100....

Τα κόλπα του Αρβανιτόπουλου με τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ


Αυτοί μάλιστα αφού μπουν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με το iefimerida.gr, δεν θα απολυθούν αλλά θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εντός του ιδρύματος και θα παίρνουν το σύνολο των αποδοχών τους, αφού το 25% που περικόπτεται θα τους «επιστρέφεται» από το ίδρυμα, όπως αναφέρεται σήμερα σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής»!

Γεγονός, πάντως, είναι ότι στο μέτωπο της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ η κυβέρνηση ηττήθηκε κατά κράτος, αφού έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση διάλυσης στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ που την υποχρεώνει σε άτακτη υποχώρηση.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι προχωρούν σήμερα και αύριο σε νέα 48ωρη απεργία, ενώ αύριο Πέμπτη 28 Νοεμβρίου θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Η «Καθημερινή» καλεί τον Πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Παιδείας

Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Καθημερινή» σήμερα που υποστηρίζει ότι «Ο Αρβανιτόπουλος ακυρώνει τη διαθεσιμότητα». Μάλιστα, στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα του καταλογίζει βαριές ευθύνες για την κατάσταση στα ΑΕΙ και καλεί τον πρωθυπουργό να τον αντικαταστήσει.

Και τροπολογία για να μη χαθεί το εξάμηνο

Σήμερα, εξάλλου, ψηφίζεται η τροπολογία του υπουργού Παιδείας η οποία προβλέπει ότι οι φοιτητές των ΑΕΙ μπορούν στις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου 2014 να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα αν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο. Αυτή είναι η μέθοδος στην οποία κατέληξε το υπουργείο Παιδείας για να μη χαθεί το εξάμηνο.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ και εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίο, καθώς και με τον Πρύτανη του ΕΜΠ, μελών της Συγκλήτου και εκπροσώπους των διοικητικών του υπαλλήλων τόνισε ότι ήταν «δύο εποικοδομητικές συναντήσεις με στόχο τη διοικητική αναδιάρθρωση των δύο Ιδρυμάτων και την άμβλυνση των συνεπειών του μέτρου της διαθεσιμότητας», ενώ πρόσθεσε ότι ο διάλογος διεξήχθη στη βάση των προτάσεων που δημοσιοποίησε το περασμένο Σάββατο.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης του με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο τόνισε ότι «είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση για τα θέματα της διαθεσιμότητας». 
 
«Υπάρχουν τρόποι για να βρεθεί λύση» πρόσθεσε ο κ. Σιμόπουλος και πρόσθεσε ότι έλαβε δεσμεύσεις ότι οι λύση αυτή θα βρεθεί.Σε ερώτηση εάν ο κ.Αρβανιτόπουλος ανέλαβε τη δέσμευση ότι κανένας υπάλληλος δεν θα χάσει τη δουλειά του όπως δεσμεύθηκε κατά τη συνάντησή του με τους υπαλλήλους του πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Σιμόπουλος απάντησε ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι αυτονόητη.

Τι απαντά ο Αρβανιτόπουλος στην Καθημερινή

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, υποστηρίζει σε ανακοίνωση του πως η «αλήθεια έχει ως εξής»:

«Η υλοποίηση της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (Κ.Σ.Μ) για τη διαθεσιμότητα 1.165 Διοικητικών Υπαλλήλων των οχτώ Πανεπιστημίων διήρκεσε τρεισήμισι μήνες -με εξαντλητικό διάλογο- και ολοκληρώθηκε εγκαίρως, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

Ο διάλογος, μετά το πέρας της διαθεσιμότητας, που διεξάγεται με πρωτοβουλία μου, αφορά στη διοικητική αναδιάρθρωση των οχτώ Πανεπιστημίων και στην άμβλυνση των συνεπειών του μέτρου της διαθεσιμότητας. 
 
Ο διάλογος αφορά επίσης και στην υλοποίηση του εγκεκριμένου από το Κ.Σ.Μ. μέτρου της δια- ιδρυματικής κινητικότητας. Και φυσικά, ο διάλογος αυτός πραγματοποιείται στη βάση κατατεθειμένων και δημοσιοποιημένων προτάσεων μου και όχι πάνω σε ακριτομυθίες και μυθεύματα που υιοθετεί η εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".

Η νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσα προς ψήφιση δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα στις ήδη υπάρχουσες εξεταστικές του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποφοίτησή τους, περιορίζοντας το κόστος σπουδών που καταβάλλει η ελληνική οικογένεια. 
 
Αυτονόητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει στις εξετάσεις κάθε φοιτητής είναι η ολοκλήρωση των υποχρεωτικών 13 εβδομάδων διδασκαλίας ανά εξάμηνο, όπως προβλέπει ο νόμος.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά το στόχο της ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων 400, καθώς και στην ενίσχυση του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009.

Καμία αλλαγή δεν γίνεται στο Νόμο- Πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Υπενθυμίζω άλλωστε, ότι ο νόμος 4009 κατέστη εφαρμόσιμος με τις αλλαγές που φέραμε με το νόμο 4076 για το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών και την εισαγωγή της διαδικασίας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος καταλήγει επιτιθέμενος προς την εφημερίδα λέγοντας:
«Δυστυχώς, για την εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με το εκτενές δημοσίευμά της. Δυστυχώς για την εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" δεν επέλεξα τη συνταγή του μεταμφιεσμένου αυταρχισμού σε εκσυγχρονισμό και δεν προχώρησα σε επίταξη των διοικητικών υπαλλήλων, όπως είχε προαναγγείλει στο πρωτοσέλιδο της 14ης Νοεμβρίου.
 
Δυστυχώς, για κάποιους, τα δύο ιστορικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Ε.Κ.Π.Α. και το Ε.Μ.Π., δεν προσέφεραν την ευκαιρία να εφαρμοστεί σε αυτά η πολιτική του "δημιουργικού χάους", που θα οδηγούσε σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. 
 
Ευτυχώς, ο χώρος της Παιδείας δεν θα γίνει πεδίο μάχης και τυφλής σύγκρουσης, εις βάρος της Νέας Γενιάς, των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, αλλά και του Έλληνα φορολογουμένου, ανάμεσα σε "επαναστάτες" και "εκσυγχρονιστές", όσο και αν το προσπαθούν τους τελευταίους 16 μήνες».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...