27 Νοε 2013

Εκτός από τη φυλάκιση ενός έτους παραγράφονται και οι χρηματικές ποινές

Σταματούν οι διώξεις για μικρά αδικήματα τα οποία και παραγράφονται. 
Σύμφωνα με εγκύκλιο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, μετά τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4198/2013, εκτός από τις ποινές φυλάκισης (έως ένα έτος) παραγράφονται και οι χρηματικές ποινές για όσους παύει η ποινική δίωξη. Αναλυτικότερα, ....
σύμφωνα τον νόμο 4198/2013 που αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις ήσσονος σημασίας, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει δίωξη για όσους μέχρι 31.8.2013, έχουν διαπράξει πταίσματα και πλημμελήματα τα οποία τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τα δύο (δηλαδή φυλάκιση και χρηματική ποινή).

Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, οι υποθέσεις αυτές τίθενται στο αρχείο, ενώ προϋπόθεση για την εφαρμογή των ευνοϊκών αυτών διατάξεων είναι μέχρι την δημοσίευση του νόμου 4198/2013 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (31.8.2013) να μην έχουν εκδοθεί αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις και φυσικά να μην έχει εκτιθεί η ποινή.

Στην εγκύκλιο της η κ. Κουτζαμάνη, αναφέρει ότι οι επίμαχες ευνοϊκές διατάξεις αφορούν και τις χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί παράλληλα με τις στερητικές της ελευθερίας ποινές (δηλαδή υπόκεινται και αυτές σε παραγραφή).

Σύμφωνα με την Κουτζαμάνη, η αρχειοθέτηση μόνο των υποθέσεων για τις οποίες προβλέπεται στερητική της ελευθερίας ποινή και η εξακολούθηση της διαδικασίας για τις χρηματικές ποινές, «όχι μόνο δεν είναι σύμφωνη με το σκοπό του νομοθέτη, αλλά αντίκειται στη συστηματική λογική σύλληψη της περί ης πρόκειται ρύθμισης».

Η Εισαγγελέας του Αρείου αναφέρει, τέλος, ότι οποιαδήποτε αντίθετη ερμηνεία «αντιβαίνει όχι μόνο στο γράμμα και το σκοπό του νόμου, αλλά έρχεται σε αντίθεση και με την αξιούμενη ευθυδικία, ως ειδικότερης έκφανσης της γενικής αρχής της δίκαιης δίκης, που πρέπει να διατρέχει την απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...