4 Νοε 2013

Οι 6 όροι της Μέρκελ στον Σαμαρά

Όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την προηγούμενη εβδομάδα έπαιρνε την πτήση για Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε δεν ήταν μόνον πολύ κουρασμένος από τις πολύωρες συσκέψεις και...... τα δεκάδες τηλεφωνήματα στο γραφείο του στη διαδικασία προετοιμασίας, αλλά και ιδιαίτερα αγχωμένος γιατί γνώριζε ότι είχε μπροστά του μια τελευταία ευκαιρία, να πείσει την γερμανική Καγκελαρία σε μια σχεδόν τυχαία ολιγόλεπτη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο των εργασιών, να δείξει διάθεση συνεργασίας με την Αθήνα για το Ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Παραπολιτικά", το άγχος του Σαμαρά δεν προέκυπτε από αόριστες ανησυχίες για τις διαθέσεις του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, αλλά αποτέλεσμα μιας πολύ συγκεκριμένης, συγκροτημένης και σε λεπτομέρειες ενημέρωση από την Γερμανική πλευρά προς τον έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο.

Συγκεκριμένα το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο Πρωθυπουργού, λάμβανε στις 17 Οκτωβρίου, τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού από την Ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο που αφορούσε την ανεπίσημη αλλά απολύτως έγκριτη συνάντηση- ενημέρωση του στενότατου συνεργάτη της Μέρκελ, σύμβουλος οικονομικών και δημοσιονομικών υποθέσεων και ειδικού εντεταλμένου της Καγκελαρίας στους G8 και G20 Χανς Χέντρικ Ρέλερ με τον Έλληνα πρέσβη για τις γερμανικές θέσεις σε σχέση με τα Ελληνικά αιτήματα και ενδιαφέροντα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού. Το τηλεγράφημα είναι δυσοίωνο από τον τίτλο του ακόμη αφού αναφέρεται πριν το κείμενο σε ενδεχόμενα νέα μέτρα.

Ουσιαστικά περιλαμβάνει δύο «όχι», ένα «θα δούμε», ένα στρατηγικού χαρακτήρα προαπαιτούμενο, που ούτε θέλει να βάλει καν στο τραπέζι το επιτελείο του Μαξίμου, ενώ θεωρεί ήδη βέβαιη την λήψη νέων μέτρων. Αλλά ας δούμε τα θέματα με τη σειρά όπως συνοπτικά τα περιγράφει στο τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού, ο Έλληνας πρέσβης και αποκαλύπτουν τα «Π»:

1) Για την περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους («κούρεμα») ο Έλληνας πρέσβης σημειώνει «συγκρατώ επανάληψη γνωστής γερμανικής θέσεως ότι αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους δεν αντιμετωπίζεται από γερμανικής πλευράς». Σημειώνει μάλιστα ότι του ετέθη από τον κ. Ρέλερ ότι στη φάση αυτή δεν είναι καν σκόπιμη η δημόσια συζήτηση του θέματος από την Ελληνική πλευρά, αφού «η κα Μέρκελ περιέρχεται υπό κλιμακούμενη πίεση, καθώς έχει αυξηθεί σκεπτικισμός μερίδος βουλευτών Bundestag, που καταλογίζουν στη Καγκελάριο και στην κυβέρνηση ανειλικρίνεια όσον αφορά πρόθεση για μη νεότερη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδος». Ουσιαστικά ο απεσταλμένος της Καγκελαρίας προέτρεψε την Αθήνα να μην θέτει καν το ζήτημα, αφού κάτι τέτοιο δεν θα ήταν «χρήσιμο» (sic). Η απάντηση του Βερολίνου είναι όχι μόνον κατηγορηματικά αρνητική παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ΔΝΤ και της Ουάσιγκτον.

2) Για νέο πρόγραμμα διασώσεως της Ελλάδας-Νέο Μνημόνιο: Παρά τις θετικές δημόσιες δηλώσεις ακόμη και από αυτόν τον Σόιμπλε σχετικά, η ενημέρωση που είχε ο έλληνας πρέσβης σημειώνει ότι δεν θα αποτελέσει κάτι τέτοιο για τη Γερμανία «απλή υπόθεση» αφήνοντας παράλληλα κάποιο παράθυρο ελπίδας, εφόσον εξασφαλισθεί το πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2013, που θα διευκολύνει την κα Μέρκελ να αναλάβει «θετική εκστρατεία προς την κατεύθυνση αυτή προς το γερμανικό Κοινοβούλιο (Bundestag)». Από την όλη φρασεολογία μπορεί πολύ εύκολα να γίνει κατανοητό το πόσο χρόνο θα χρειασθεί η απόφαση για Μνημόνιο 3, αλλά και οι πολύ σκληροί όροι που θα το συνοδεύουν.

3) Για την επιμήκυνση ωριμάνσεως των ομολόγων-μετακύλιση (Roll over): Η Γερμανική πλευρά δεν έχει λάβει συγκεκριμένη απόφαση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα και η θέληση να υπάρξει συζήτηση σχετικά με την διαδικασία αυτή. Το Βερολίνο θα περιμένει έκθεση της Τρόικας, «προτού γίνουν το προσεχές έτος σκέψεις για νέο πρόγραμμα». Προσοχή το ζήτημα της μετακύλισης μπορεί και να συζητηθεί αφού συμφωνήσει η τρόικα και κάποια στιγμή μπορεί να ληφθούν αποφάσεις, παρά το χρηματοδοτικό κενό που υφίσταται.

4) Όλα τα παραπάνω που μόνον ευοίωνα δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν συμπληρώνονται από το εξής ένα. Γράφει στο τηλεγράφημα του ο Έλληνας πρέσβης: «Τέλος ο κ. Ρέλερ ήγειρε θέμα ειδικών ζωνών, αναφερθείς σε πλεονέκτημα φορολογικής ελαφρύνσεως για επίδοξους ξένους επενδυτές, αν και παρεδέχθη αυτοβούλως ότι για την Ελλάδα η πτυχή αυτή εμφανίζει μειονεκτήματα (μείωση φορολογικών εσόδων)». Προσοχή τι ζητά το Βερολίνο. Ειδικές ζώνες που θα έχουν ελάχιστη ως μηδαμινή φορολογία, ειδικό καθεστώς κυριαρχίας, απουσία εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συγκέντρωση της πλειοψηφίας των ξένων επενδύσεων σε αυτές.

5) Οριζόντια μέτρα: Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ο κ. Ρέλερ ετόνισε ότι τα οριζόντια μέτρα εμφανίζονται θετικά. Εδώ τίθεται το ερώτημα. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, προκύπτει το ζήτημα αν έχει τεθεί υπόψη των Γερμανών από το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μια λίστα με νέα οριζόντια μέτρα, που μάλιστα αντιμετωπίζονται θετικά.

6) Αναπτυξιακός νόμος: Η Γερμανική πλευρά έθεσε το ζήτημα της αναπτυξιακής στρατηγικής «για τομείς που πρέπει να ενδυναμωθούν και οι οποίοι αποτελούν και ευθύνη της Ελλάδος» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τηλεγράφημα. Άρα παρά τις συνεχείς διακηρύξεις περί νέου αναπτυξιακού νόμου, ακόμη δεν έχει αποφασισθεί και προταθεί από την Αθήνα τίποτα ούτε στο Βερολίνο, ούτε στην τρόικα. Οπότε η μόνη ανάπτυξη που μέχρι τώρα προϋπολογίζεται είναι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που απαιτεί το Βερολίνο.
Η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ έγινε στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Κράτησε ελάχιστα λεπτά και η μόνη φράση που είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν: «Ότι πει η τρόικα». Το ίδιο ότι είχε πει στις αιτιάσεις του Γιώργου Παπανδρέου πρωθυπουργού τότε και του Γιώργου Παπακωσταντίνου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Οκτώβριο του 2011. Το Νοέμβριο ορκιζόταν πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος.

Πηγή : fpress.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...