7 Μαΐ 2013

Νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για την Ελλάδα -Εκσυγχρονίζονται ξενοδοχεία και καταλύματα με στόχο την άριστη ποιότητα

Στροφή στον ποιοτικό τουρισμό επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και έχει ως στόχο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το σημερινό μοντέλο του μαζικού και τελικά χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού και να στραφεί στην ποιότητα, αξιοποιώντας .......
τους τεράστιους φυσικούς και πολιτιστικούς της πόρους. Το σχέδιο, το οποίο δημοσίευει το Εθνος(iefimerida.gr), αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος Μαΐου.

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό
-Τη μετάβαση σε ποιοτικό, θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό, με σταδιακή αποδέσμευση από το μοντέλο μαζικού και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού που ίσχυε μέχρι σήμερα.

-Χωροθέτηση υποδοχέων για τη δημιουργία ξενοδοχείων 4-5 αστέρων και εκσυγχρονισμό των παλαιών. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού προβλέπεται η μερική ή η ολική απόσυρση απαξιωμένων μονάδων, αναπλάσεις, επανάχρηση αξιόλογων κτιρίων ή συνόλων. Κυρίως παραδοσιακών που ερήμωσαν.

-Να τεθούν εκτός τουριστικής αξιοποίησης βραχονησίδες , εθνικά πάρκα, πυρήνες Natura, ακατοίκητα νησιά κάτω των 300 στρεμμάτων και περιοχές που προστατεύονται από το Σύνταγμα όπως δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλός και αρχαιολογικοί χώροι.

-Δημιουργία οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων και σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων, με ήπιους όρους δόμησης. Στις ειδικές αυτές ζώνες το 60% θα καλύπτεται από τουριστικά καταλύματα και το 40% με παραθεριστικές κατοικίες.

Θα δημιουργηθούν σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις ανάλογα με την ένταση της τουριστικής ανάπτυξης, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και την περιβαλλοντική και πολιτιστική ευαισθησία.
Αποσύρονται τα παλιά ξενοδοχεία
Θεσμοθετείται η Τράπεζα Γης για την αγοραπωλησία άυλων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της εξυγίανσης του υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της μερικής ή ακόμα και της ολικής απόσυρσης παλιών και μη αξιόλογων τουριστικών καταλυμάτων.

Το μέτρο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με παρεμβάσεις και αναπλάσεις περιοχών, στην κατεύθυνση να μετατραπούν σε νέους τουριστικούς προορισμούς. Το θέμα της απόσυρσης θα ρυθμιστεί νομικά στους επόμενους μήνες με νομοθετήματα που θα έχουν σχέση με την Τράπεζα Γης και την πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση και τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα το β' εξάμηνο του 2013

Οπως αναφέρει και το δημοσίευμα του Εθνους η Τράπεζα Γης θα βοηθήσει στη αντιμετώπιση προβλημάτων δόμησης σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς, στην αξιοποίηση ή την κατεδάφιση τουριστικών και άλλων απαξιωμένων κτιρίων, ακόμα και αυθαιρέτων.

Οι τράπεζες γης σχεδιάζεται να δημιουργηθούν σε επίπεδο δήμων ή περιφερειών.

Δημιουργούν τρεις κατηγορίες με διαφορετικούς όρους δόμησης
Τα παράλια ενός νησιού ή μιας ηπειρωτικής περιοχής ενδεχομένως να έχουν διαφορετικούς όρους δόμησης από την ενδοχώρα γι αυτό και δημιουργούνται τρεις κατηγορίες με δέκα υποκατηγορίες, ανάλογα με το είδος της τουριστικής ανάπτυξης:

Αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές
  • Ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού
  • Μητροπολιτικές περιοχές
  • Νησιά και παράκτιες περιοχές με τρεις υποομάδες:
  1. Αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα τουριστικά νησιά
  2. Σχετικά μικρά νησιά με προβλήματα ανάπτυξης
  3. Βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...