31 Ιουλ 2012

Κομμένη στα δύο η κυβέρνηση για τα μέτρα

Αλλη μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κατέληξε χθες στο κενό. Οι εβδομάδες περνούν και οι συναντήσεις κορυφής έρχονται και παρέρχονται χωρίς να οριστικοποιείται το πακέτο μέτρων για την επόμενη διετία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης οδήγησαν χθες τις συνομιλίες σε αδιέξοδο αρνούμενοι να πιούν το πικρό ποτήρι της πολιτικής ευθύνης και να συναινέσουν σε επώδυνα μέτρα. «Η κυβέρνηση αυτή δεν αντέχει να περάσει τέτοιες περικοπές» είπαν και οι δύο στον Πρωθυπουργό........


Η κυβέρνηση μοιάζει κομμένη στα δυο αφού από την άλλη πλευρά ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά ανέφεραν ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει περιθώριο για αναβολή στη λήψη μέτρων και για κατάτμιση του προγράμματος και επέμειναν ότι η παρουσίαση ενός αξιόπιστου πακέτου μέτρων 11,5 δις ευρώ θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας και θα της δώσει την δυνατότητα να διαπραγματευθεί τόσο την επόμενη δόση όσο και την επιμήκυνση του χρόνου λήψης των μέτρων.

«Εκτός από την τρόικα υπάρχει και η κοινωνία», αυτό φαίνεται ότι είναι το σύνθημα των δύο πολιτικών αρχηγών που συμπλέουν απόλυτα στην άποψη ότι θα πληρώσουν τεράστιο πολιτικό κόστος αν συμφωνήσουν σε νέα μέτρα. Οι δύο αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αντιλαμβάνονται ότι η λήψη νέων μέτρων μέσα στο καλοκαίρι, από τα πρώτα βήματα της συγκυβέρνησης, θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ από το φθινόπωρο.

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη είχαν εντατικές διαβουλεύσεις πριν από τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και εξέτασαν κωδικό προς κωδικό τα νέα μέτρα που προτείνει το οικονομικό επιτελείο. Κατέληξαν στην πρόταση ότι θα πρέπει πρώτα να εκπονηθεί ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση και μετά από 2-4 χρόνια να ληφθούν μέτρα.

Ο κ. Βενιζέλος προσήλθε στη σύσκεψη με ένα σχέδιο δέκα σημείων το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής :
  • -Να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα 6,5 δις ευρώ το οποίο να περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις και μείωση του κράτους ως το 2014. Αυτό θα επιτρέψει να μη ληφθούν νέα μέτρα άμεσα.
  • Να διαμορφωθεί παράλληλα ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2016 και αναλόγως με τα αποτελέσματα εφαρμογής του να εξειδικευτούν σε επόμενη φάση ενδεχόμενα οικονομικά μέτρα που να πλήττουν μισθούς και συντάξεις, αν χρειαστεί.
Ο κ. Κουβέλης συμφωνεί απόλυτα με την στρατηγική αυτή να εξαντληθούν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα προς όφελος των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων, όπως επίσης να ξεκινήσει η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και η μείωση του κράτους πριν ληφθούν μέτρα.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης φέρονται να επισήμαναν στον πρωθυπουργό ότι ακόμα και αν συμφωνήσει αυτά τα οδυνηρά μέτρα με την τρόικα και τους δανειστές μας, με δυσκολία θα τα περάσει από τη Βουλή. «Ακόμα και αν ψηφιστούν σε τι κατάσταση θα βρεθεί η χώρα μετά;», διερωτήθηκαν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο κ. Σαμαράς δεν απέρριψε την πρόταση των άλλων δύο αρχηγών -«να τη δούμε», λέγεται ότι τους είπε- και φάνηκε διατεθειμένος να κάνει τις κινήσεις του σε επίπεδο αρχηγών κρατών και να εξαντλήσει τα περιθώρια για ένα ηπιότερο πακέτο μέτρων.

Στη συνέχεια όμως πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου μετέδιδαν ότι κάποιοι παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια προκειμένου να ενισχύσουν το φιλολαϊκό προφίλ τους τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν τα μηνύματα και τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από το εξωτερικό.

«Η Τρόικα δεν θα δεχτεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα σε δύο φάσεις και δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε συμπεριφορές που θα δώσουν επιχειρήματα σε όσους μας θέλουν εκτός ευρώ», σχολίαζαν.

Επίσης, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι στο τέλος τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους και ότι θα γίνει ό,τι πρέπει για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Χωρίς το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, όμως, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαπραγμάτευση», συμπλήρωναν.

Την ίδια ώρα πληροφορίες που έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η τρόικα δεν δέχεται να συζητήσει αν δεν ληφθεί το νέο πακέτο μέτρων.


Πηγή : iefimerida.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...