30 Ιουλ 2012

Αποποινικοποίηση για οφειλές στο Δημόσιο

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ
Την αποποινικοποίηση του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από τη μη πληρωμή φόρων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.....
«Πρέπει να διαχωρίσουμε το αδίκημα της φοροδιαφυγής γι΄ αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν από το ένα ποσό μεγάλο και το αδίκημα των χρεών προς το Δημόσιο. Αυτό δεν μπορεί κατά την άποψή μου να οδηγεί σε φυλάκιση» δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα προβλέπει την εξόφλησή τους σε περισσότερες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει:

1. Την αποποινικοποίηση του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον διαχωρισμό του από το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Σήμερα για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα ενώ όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ τιμωρούνται με:
Φυλάκιση έως 1 έτος για ληξιπρόθεσμες οφειλές από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών για οφειλές από 10.001 έως 50.000 ευρώ.
Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για ληξιπρόθεσμα χρέη από 50.001 έως 150.000 ευρώ.
Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών για οφειλές 150.001 και άνω.


Εάν το ποσό που οφείλεται στο Δημόσιο εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό, η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη.

2. Νέα ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όσοι φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ληξιπρόθεσμες μέχρι πρότινος. Η ρύθμιση θα προβλέπει την εξόφληση των οφειλών αυτών είτε εφάπαξ με διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων είτε σε 2 έως και 60 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων αντιστρόφως ανάλογες του αριθμού των δόσεων.

Δηλαδή όσο πιο πολλές είναι οι δόσεις τόσο πιο χαμηλά θα είναι τα ποσοστά των εκπτώσεων.



Πηγή : imerisia.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom           
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...