
Σε όλα τα σχολεία θα παραχωρηθεί ένα δίωρο προκειμένου να παρακολουθήσουν οι μαθητές μικρής διάρκειας βίντεο, να ακούσουν ομιλίες και να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις για τα φαινόμενα βίας στα σχολεία.
Επίσης, ημερίδα-εκδήλωση κατά της παιδικής βίας, στην οποία πολλοί καλλιτέχνες θα ενώσουν τις φωνές τους κατά του bullying και θα αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους, διοργάνωνεται στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 12 μ.μ., από την Ελληνογερμανική Αγωγή, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και της UNICEF. Νωρίτερα, στο υπουργείο Παιδείας θα γίνει διαδικτυακή συζήτηση με μαθητές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από κρούσματα βίας στα σχολεία. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το «Δίκτυο για τη βία στα σχολεία».
Οι δράσεις που υλοποιούνται στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το «Δίκτυο για τη Βία στο Σχολείο», παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των μελών του Δικτύου.
Το υπουργείο και η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων (ΕΨΥΠΕ) - που είναι μέλος του Δικτύου- έχουν ήδη υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό, η 6η Μαρτίου καθιερώνεται ως Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και στα σχολεία εστάλη σχετική εγκύκλιος με προτεινόμενες δράσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, που μπορούν να πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών. Παράλληλα αρχίζουν:
-Η λειτουργία τηλεφωνικής συμβουλευτικής γραμμής υποστήριξης για εκπαιδευτικούς και γονείς.
-Η λειτουργία κινητής μονάδας παρέμβασης σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού.
-Η διαδικτυακή συμβουλευτική υπηρεσία υποστήριξης για εκπαιδευτικούς, παιδιά, εφήβους μαθητές και νέα άτομα.
Επίσης, εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης εκφοβισμού και βίας σε σχολεία που εντάσσονται σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, με πρώτη εφαρμογή στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.
Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου τόνισε: «Σε περιόδους κρίσης, μεγάλων, βίαιων, απότομων και σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλαγών, όπως αυτές που ζούμε σήμερα, καταγράφονται και αλλαγές συμπεριφοράς των πολιτών. Η βία στο σχολείο στιγματίζει όλη τη ζωή ενός παιδιού και έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να οργανώσει, με θεσμικό τρόπο, την αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσα από την αποτελεσματική συνεργασία του παιδιού, του γονιού και του εφήβου.
Για το σκοπό αυτό έχει σχεδιαστεί και μια ειδική αφίσα με σύνθημα "Αναγνωρίζω, Αρνούμαι, Αντιδρώ στη βία στο σχολείο". Και για τις τρεις αυτές λέξεις χρειάζεται πολιτική και δουλειά για να υπάρξει αποτέλεσμα. Χρειάζεται οργανωμένη και διαρκής παρέμβαση και όχι σημειακές δράσεις. Θέλει χρόνο και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Διαχρονικά, αλλά ειδικά σήμερα στην κρίση, ο εκπαιδευτικός που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα πρέπει να γίνει "αλεξικέραυνο" των κινδύνων και "όχημα" για να προχωρήσουν τα παιδιά μπροστά».
Πηγή : pathfinder
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom