28 Φεβ 2012

Πώς υπολογίζεται η αμοιβή με το εργόσημο (Παράδειγμα)

Υποχρεωτική θα γίνει η ασφάλιση μεταναστών αλλά και Ελλήνων που απασχολούνται από ιδιώτες, για παράδειγμα ως οικόσιτο προσωπικό ή ως εργάτες γης, και αμείβονται με το εργόσημο, το οποίο έχει θεσπιστεί εδώ και 1,5 χρόνο, χωρίς .......
όμως σημαντικά θετική υποδοχή, από τους εργοδότες. Τα στοιχεία άλλωστε, είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, η ανασφάλιστη, "μαύρη" εργασία φθάνει το 30%, κοστίζοντας στα ασφαλιστικά ταμεία περισσότερα από 9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα πιέζει για την υποχρεωτική εφαρμογή του εργόσημου σε όλες τις περιπτώσεις απασχόλησης, παρ’ ότι διαπιστώνεται ότι το μέτρο στην πράξη δεν έχει γίνει αποδεκτό. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν ακόμη και οι πιο συνεπείς επιχειρήσεις ως προς την πληρωμή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, πλέον, καθυστερούν.

Το μέτρο πάντως, αντιμετωπίζει ακόμη και τεχνικά προβλήματα, παράλληλα με τα ουσιαστικά, όπως είναι η μείωση της απασχόλησης στους τομείς που μέχρι πρότινος αποτελούσαν πεδίο εφαρμογής του εργόσημου, στις οποίες μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται, οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (οικιακή καθαριότητα, γενικό νοικοκυριό), οι κηπουρικές εργασίες, οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες, που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες, η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων, η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών καθώς και η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης για συμμετοχή σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Με έγγραφό του το ΙΚΑ, δίνει διευκρινίσεις για την εφαρμογή του μέτρου, κυρίως όσον αφορά στον υπολογισμό του μισθού, αφού αφαιρεθεί η εργοδοτική εισφορά.

Ο νόμος, ορίζει πως οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου, υπολογίζονται σε ποσοστό 20% και εμπεριέχονται στην αναγραφόμενη τιμή του εργοσήμου. Οι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για τους κλάδους Σύνταξης και Ασθένειας, καθώς και στο επικουρικό ΕΤΕΑΜ, ενώ βάσει της αρχικής διάταξης, υπάρχει και εισφορά υπ. έρ ΟΕΚ, ο οποίος όμως έχει ήδη καταργηθεί βάσει του νέου Μνημονίου.

Στο έγγραφο του ΙΚΑ, ξεκαθαρίζεται ότι το ποσό του εργόσημου που πρέπει να αγοραστεί θα υπολογιστεί, εάν το καθαρό ποσό που θέλει να εισπράξει ο εργαζόμενος πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή 1,25.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ :
για καθαρό ποσό 500 ευρώ, θα αγορασθεί εργόσημο αξίας 625 ευρώ (500 Χ 1,25 = 625).

Επίσης, ο νόμος ορίζει πως τα πρόσωπα για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές με το εργόσημο, δικαιούνται διπλάσιες ημέρες ασφάλισης από όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού των εισφορών με το ανά ημέρα ή μήνα εργασίας ποσό εισφοράς που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ και δεν μπορούν να υπερβούν τις 30 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα ή τις 360 ημέρες ασφάλισης κατά έτος.

Επομένως, επισημαίνει το ΙΚΑ, οι ημέρες ασφάλισης των προσώπων που αμείβονται με εργόσημο (μισθός, βδομαδιάτικο, ημερομίσθιο) δεν συναρτώνται πάντα με τον εκάστοτε συγκεκριμένο χρόνο απασχόλησης, αλλά προκύπτουν αποκλειστικά από τη διαίρεση του ποσού των εισφορών με το ποσό εισφοράς που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Για το λόγο αυτό, οι εισφορές από τα εξαργυρωμένα εργόσημα κάθε ημερολογιακού τριμήνου θα αθροίζονται (1ο τρίμηνο: Ιανουάριος έως και Μάρτιος, 2ο τρίμηνο: Απρίλιος έως και Ιούνιος, 3ο τρίμηνο : Ιούλιος έως και Σεπτέμβριος, 4ο τρίμηνο: Οκτώβριος έως και Δεκέμβριος) και το ποσό που θα προκύπτει θα διαιρείται με το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του Ημερομίσθιου Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ) της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, το αποτέλεσμα θα πολλαπλασιάζεται επί 2 και θα προκύπτουν οι ημέρες ασφάλισης οι οποίες θα ανάγονται στο τρίμηνο της εξαργύρωσης του εργοσήμου χωρίς να μπορούν να υπερβούν τις 30 ανά μήνα και 90 ανά τρίμηνο.

Για την θεώρηση του βιβλιαρίου ασθένειας, επειδή για την εν λόγω κατηγορία η απεικόνιση της ασφάλισης δεν υποστηρίζεται ακόμα μηχανογραφικά από το πληροφοριακό σύστημα του ΙΚΑ, θα πρέπει το Τμήμα Εσόδων του Υποκαταστήματος του Ιδρύματος του τόπου κατοικίας του εργαζομένου, να χορηγεί Υπηρεσιακό Σημείωμα στο Τμήμα Μητρώου στο οποίο θα αναφέρονται ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν από τα εξαργυρωμένα εργόσημα.
Της Ρούλας Σαλούρου
Πηγή:www.capital.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...