29 Φεβ 2012

Τα πολλά λιπαρά τραυματίζουν τον εγκέφαλο

Το αδυνάτισμα είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως υπάρχει πολύ καλός λόγος για να απαλλαγείτε από τα περιττά σας κιλά: η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, ακόμα κι αν ακολουθείται για λίγο καιρό, τραυματίζει τον εγκέφαλο.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε τρωκτικά, τα οποία ταΐζονταν με σκοπό να παχύνουν. Στην πορεία,....
τα ζώα παρουσίασαν τραύματα στον υποθάλαμο – την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη λαχτάρα για φαγητό και εκπέμπει το μήνυμα κορεσμού της πείνας.
Ανάλογες βλάβες εντοπίστηκαν στη συνέχεια στον υποθάλαμο ομάδας παχύσαρκων εθελοντών.
«Μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που άρχισαν τα πειραματόζωά μας να τρώνε πολλά λιπαρά, ο υποθάλαμός τους άρχισε να παρουσιάζει ενδείξεις βλάβης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Σουάρτς, ενδοκρινολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
«Δεν ξέρουμε τι προκάλεσε τον τραυματισμό, ούτε εάν αυτός αποτελεί την αιτία της μετέπειτα παχυσαρκίας τους. Ωστόσο, είναι το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει το σωματικό βάρος».
Η μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Κλινικής Διερεύνησης» (JCI).
 
Τα πειραματόζωα ακολούθησαν πλούσια σε λίπη διατροφή επί τέσσερις εβδομάδες. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα, στον εγκέφαλό τους είχε αναπτυχθεί γλοίωση – υπερανάπτυξη κυττάρων, που συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος προσπαθεί να επιδιορθώσει κάποιο τραύμα που έχει υποστεί.
Αν και η προσπάθεια αυτή ήτα επιτυχής, τα ζώα εξακολούθησαν να έχουν ενδείξεις φλεγμονής και γλοίωσης όσο καιρό έτρωγαν πολλά λιπαρά.
Στο επόμενο στάδιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες υπέβαλλαν σε τομογραφίες εγκεφάλου 34 υγιείς εθελοντές, με σωματικό βάρος από φυσιολογικό έως παθολογικά αυξημένο (νοσογόνος παχυσαρκία).
Όπως έδειξαν οι τομογραφίες, οι παχύσαρκοι εθελοντές επίσης είχαν γλοίωση στον υποθάλαμο του εγκεφάλου τους, όπως τα τρωκτικά.
Επειδή ο υποθάλαμος παίζει ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες προκαλούν βλάβη στα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για το σωματικό βάρος μας. 
Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : ygeia.tanea
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...