29 Φεβ 2012

Η ψυχοθεραπεία απέναντι στα οικογενειακά προβλήματα

Είμαι γυναίκα 31 ετών και τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω κάποια οικογενειακά προβλήματα με τέτοια ταχύτητα που με ξαφνιάζουν και με κάνουν να νιώθω άβολα, μελαγχολικά και να έχω εμμονές ότι κάτι κακό θα συμβεί. Η αυτογνωσία μέσω ψυχοθεραπείας και μια γερή, θεραπευτική σχέση εμπιστοσύνης μπορεί να με βοηθήσει;
Το άγχος σας με τα οικογενειακά δρώμενα μοιάζει να επικρατεί εις βάρος της ψυχραιμίας σας να ...
ανταποκριθείτε αποτελεσματικά. Ίσως τα γεγονότα ήταν ξαφνικά και δεν ήσασταν προετοιμασμένη. Μπορεί όμως να προϋπήρχαν ενδείξεις και να αποφεύγατε να τις δείτε - π.χ. συγκεκαλυμμένες συγκρούσεις, υπόγειες εντάσεις, ανάγκη διατήρησης μιας φαινομενικής «αρμονίας».

Αν η αρνητική σας ψυχολογία και οι εμμονές που σας ταλανίζουν, μπλοκάρουν την καθημερινότητά σας και την ποιότητα της ζωής σας, τότε σας προτείνω να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο.

Συμπτώματα «ανησυχητικά» θα ήταν: εμμονές συχνές σε βαθμό που δεν μπορείτε ναελέγξετε την ροή της σκέψης σας, η μόνιμα κακή ψυχική διάθεση που σας στερεί το κίνητρο στην καθημερινότητα και η απώλεια ευχαρίστησης και ικανοποίησης σε σύγκριση με το παρελθόν για πράγματα που κάνετε.

Μια γερή θεραπευτική σχέση είναι πράγματι το σημαντικότερο συστατικό σε μια επιτυχημένη ψυχοθεραπεία, αλλά δεν είναι μια εύκολη ούτε μια αυτονόητη διαδικασία. Τόσο ο θεραπευτής όσο και ο θεραπευόμενος συμμετέχουν στην επιτυχία της.

Όμως την θεραπευτική «ευθύνη» για το άνοιγμα του θεραπευόμενου (ο οποίος συνήθως έρχεται με μεγάλες αντιστάσεις και άμυνες), την έχει ο θεραπευτής, μέσα από την έμπνευση, την προσωπικότητά του, την εμπειρία του και το ταλέντο του.
Μυρσίνης Κωστοπούλου
Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια,
email myrsi@hol.gr
Πηγή : ygeia.tanea

Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...