Τι γράφει η JP Morgan - Ποια είναι η εκτίμηση του διευθυντή του ινστιτούτου Bruegel που θεωρείται το think tank των Βρυξελλών - Τι λένε για την ανταλλαγή χρέους με.........
ομόλογα Στρατούλης, Γεωργιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Κωλοτούμπα, στροφή στο ρεαλισμό ή μήπως διπλωματικός ελιγμός στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης προκειμένου να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για την αναγκαιότητα απομείωσης του ελληνικού χρέους; Πώς ερμηνεύεται η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στους Financial Times ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν ζητά πλέον διαγραφή αλλά ανταλλαγή του ελληνικού χρέους με τα λεγόμενα perpetual bonds και άλλα εργαλεία;
«Προσπαθώντας να ακουστεί ηπιότερος, ο Γιάννης Βαρουφάκης μας είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητά πλέον διαγραφή του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ» έγραψαν οι Financial Times το βράδυ της Δευτέρας επισημαίνοντας ότι η Αθήνα στρέφεται πλέον στο αίτημα για ανταλλαγή χρέους με ομόλογα.
«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητά μας» είπε ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης αφού η δήλωσή του στους Financial Times ερμηνεύτηκε ως αλλαγή πλεύσης και εγκατάλειψη της εξαγγελίας περί διαγραφής του χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών δεν επανήλθε στη θέση περί διαγραφής χρέους, αρκέστηκε όμως να διαβεβαιώσει ότι χρησιμοποιεί «ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία».
JP Morgan: Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταστρέφεται (λίγο) Αξιολογώντας τις τελευταίες δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος και έχει αναλάβει το βάρος των διαβουλεύσεων με μεμονωμένους ευρωπαίους εταίρους προσπαθώντας να πείσει την ηγεσία της Ευρωζώνης ότι η επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον και των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ, η επενδυτική τράπεζα JP Morgan εκτιμά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μεταστρέφεται (λίγο)».
Η JP Morgan αναγνωρίζει μια αλλαγή της οπτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το θέμα της προσέγγισης του χρέους, τονίζει ωστόσο πως για μια σειρά από θέματα η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές είναι μεγάλη και σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα είναι δύσκολες.
Σε ορισμένα σημεία οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί προς θέσεις διαλλακτικότερες. Η ιδέα της ανταλλαγής χρέους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα λεγόμενα perpetual bonds μπορεί να παραβιάζει την απαγόρευση της ΕΚΤ για νομισματική χρηματοδότηση, όμως -σύμφωνα με την JP Morgan- αυτό δεν σημαίνει ότι τα perpetual bonds δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του πακέτου για την ελάφρυνση του βάρους από το χρέος.
Marketwatch: Αντίθετη η Μέρκελ με κούρεμα ελληνικού χρέους Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραμένει κατηγορηματικά αντίθετη με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι διακηρύξεις του νέου Έλληνα υπουργού Οικονομικών πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την τρόικα έχουν έναν και μόνο στόχο: Να απομονωθεί η Γερμανία από την Ευρωζώνη, ακόμη κι αν είναι η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ και ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, γράφει το Marketwatch.
Η ιστοσελίδα της Wall Street Journal γράφει για το νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ότι συνδυάζει γοητεία, χάρισμα και ένα επιδέξιο ακαδημαϊκό δηλητήριο. «Πρόκειται για έναν εκρηκτικό συνδυασμό που δύναται να δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα, τόσο για τη γερμανική κυβέρνηση, όσο και για την ΕΚΤ» σημειώνει η ιστοσελίδα και προσέτει πως ο λόγος είναι ότι το 85% με 90% του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 320 δισ. ευρώ, βρίσκεται στην κατοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, κάτι που είναι ικανό να προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς για το ίδιο το ευρώ και για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Κρούγκμαν: Οι Γερμανοί θα είναι τρελοί αν απορρίψουν χωρίς σκέψη τις προτάσεις Βαρουφάκης Σε άρθρο του με τίτλο «Ποιος είναι παράλογος τώρα» ο Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, γράφει στους New York Times σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και υποστηρίζει πως οι Γερμανοί θα είναι τρελοί αν απορρίψουν χωρίς δεύτερη κουβέντα την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για το χρέος.
«Ετσι όπως αντιλαμβάνομαι τα νεώτερα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο Γιάννης Βαρουφάκης λέει ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους. Αυτό που θέλουν αντίθετα είναι μια ουσιαστική, αλλά όχι τεράστια χαλάρωση της απαίτησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 4,5% στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ. Θέλουν, επίσης, ευελιξία για την επίτευξη αυτών των πλεονασμάτων με ένα μείγμα που περιλαμβάνει περισσότερα έσοδα και λιγότερη λιτότητα», γράφει ο Κρούγκμαν.
«Αυτό είναι ένα ποταπό τέχνασμα από αυτούς τους ριζοσπάστες αριστερούς! Βλέπετε, είναι απόλυτα λογικό», σχολιάζει ο νομπελίστας οικονομολόγος .
«Έχουμε λάβει, επανειλημμένα, διαβεβαιώσεις ότι όλοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί στο ακέραιο, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα βγάζει τελικά πρωτογενή πλεονάσματα ίσα -στην παρούσα αξία- με τον αριθμό του χρέους. Πώς ακριβώς αυτή η πραγματικότητα αντιπροσωπεύεται -είτε πρόκειται για μια ειλικρινή μείωση του βασικού χρέους είτε για μία ανασκευή που μειώνει την πραγματική επιβάρυνση, χωρίς να είναι και τόσο σαφής- είναι εκείνο που πρέπει να έχει σημασία», τονίζει.
«Μόλις βεβαιώσουμε ότι το χρέος δεν θα αποπληρωθεί στην ουσία στο ακέραιο, το ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστούμε την λιγότερη -από-την πλήρη- εξόφληση. Όπως έχω υποστηρίξει, το βασικό είναι να δοθεί στην Ελλάδα κάποια χαλάρωση -αλλά όχι κατάργηση- της απαίτησης να βγάζει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για ανάκαμψη. Και αυτό είναι εκείνο που η Ελλάδα ζητάει τώρα», συνεχίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος.
Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Γερμανία για να απορρίψει εξαρχής την πρόταση αυτή, επισημαίνει ο Κρούγκμαν, προσθέτοντας πως «αν η γερμανική θέση είναι πως το χρέος πρέπει να αποπληρώνεται πάντα ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση, ακόμα κι αν αποτρέπεται μια διαγραφή, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της πραγματικότητας θα αποδειχθούν λανθασμένες».
«Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πολλά, η απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση -ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες», σημειώνει ακόμη, καταλήγοντας πως «το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση» και πως «η επόμενη κίνηση είναι στο χέρι των πιστωτών».
Στρατούλης: «Ζητούμε διαγραφή του χρέους» Το πρωι της Τρίτης στην πρωινη εκπομπή του MEGA, ο Δημήτρης Στρατούλης, αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επέμεινε ότι η κυβέρνηση ζητά κούρεμα χρέους. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Διεκδικούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους γιατί μόνο έτσι μπορεί να πάρει ανάσα ο λαός». Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι το δημοσίευμα των Financial Times δεν αποδίδει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και τόνισε: «Ζητούμε διαγραφή του χρέους για να γίνει το χρέος μας βιώσιμο».
Σακελλαρίδης: Σας νοιάζει η διατύπωση που θα λέει διαγραφή χρέους ή σας νοιάζει το αποτέλεσμα;» Στο θέμα της δήλωσης του Γιάννη Βαρουφάκη ότι δεν θα ζητά πλέον τη διαγραφή του χρέους αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης παρεμβαίνοντας στην πρωινή τηλεοπτική γραμμή του Σκάι. «Σας νοιάζει η διατύπωση που θα λέει διαγραφή χρέους ή σας νοιάζει το αποτέλεσμα;» αναρωτήθηκε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στο ζήτημα ότι το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους παραμένει το αίτημα για διαγραφή χρέους στο τραπέζι.
Η «πολιτική θέση» της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερά η διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στον απόηχο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στους «Financial Times», όπου η Ελλάδα φαίνεται να προτείνει ανταλλαγή – παρά διαγραφή – του χρέους.
«Δεν υπάρχει καμία στροφή, δεν υπάρχει καμία κολοτούμπα», υποστήριξε ο κ. Σακελλαρίδης, και επισήμανε πως η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στην θέση της διαγραφής τόσο στις επικείμενες επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Παρίσι, όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις.
Bruegel: Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία εντός ημερών, όχι μηνών Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Bruegel, ο Guntram Wolff, διευθυντής του ισντιτούτου που θεωρείται το think tank των Βρυξελλών επικαλείται το διεθνή τύπο και τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει εβδομάδες ή ίσως και μήνες για να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της. Η βασική ιδέα του νέου ελληνικού υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ακόμα και αν λήξει η επέκταση του προγράμματος, στις 28 Φεβρουαρίου, και πως η ΕΚΤ θα συνεχίζει να στηρίζει το αδύναμο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Bruegel, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους πιστωτές της, αν θέλει να μείνει στη ζώνη του ευρώ. Οι λόγοι όπως εξηγεί είναι απλοί:
Αρχικά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι αφερέγγυα. Όταν ένας υπουργός Οικονομικών δηλώνει την αφερεγγυότητα της χώρας του, τότε η ποιότητα του συνόλου του χρέους που έχει εκδοθεί θα πρέπει να πέσει κάτω από τα όρια του ELA. Αν και η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε μια τέτοια πράξη άμεσα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να δανείζει στη χώρα για μεγάλο διάστημα ακόμα, σημειώνει ο κ. Wolff
Επιπλέον, ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM), θα πρέπει τώρα να εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικά ποσά δημόσιου χρέους. Ως επόπτης, θα πρέπει να υποβάλλει δύσκολες ερωτήσεις για να μάθετε αν οι τράπεζες θα αντέξουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στην χρεοκοπία.
Τέλος, καταλήγει ο διευθυντής του Bruegel ο SSM θα πρέπει επίσης να απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν οποιοδήποτε έγγραφο που εκδίδεται από την αφερέγγυα ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι η έμμεση κρατική χρηματοδότηση με την έκδοση βραχυπρόθεσμων έντοκων γραμματίων και τις συμφωνίες επαναγοράς τους στην ΕΚΤ ή στον ELA θα καταστεί αδύνατη.
Αδωνις: Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή στο ρεαλισμό οι αγορές θα πηγαίνουν καλά Ο βουλευτής της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης σχολίασε στον ΣΚΑΪ, σχολίασε πως «μετά την άρνηση της Ελλάδας να ζητήσει διαγραφή χρέους είχαμε αρνητική αντίδραση αγορών, μετά την στροφή με κούρεμα του χρέους οι αγορές αντέδρασαν θετικά».
«Επί τέσσερα χρόνια μας κατηγορούσαν ως γερμανοτσολιάδες με επιχείρημα ότι όταν θα έκαναν επιτροπή και θα διέγραφαν το επαχθές και επονείδιστο χρέος. Ολα τελείωσαν. Η χώρα γύρισε σελίδα», πρόσθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Πηγή: protothema.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
«Προσπαθώντας να ακουστεί ηπιότερος, ο Γιάννης Βαρουφάκης μας είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητά πλέον διαγραφή του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ» έγραψαν οι Financial Times το βράδυ της Δευτέρας επισημαίνοντας ότι η Αθήνα στρέφεται πλέον στο αίτημα για ανταλλαγή χρέους με ομόλογα.
«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητά μας» είπε ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης αφού η δήλωσή του στους Financial Times ερμηνεύτηκε ως αλλαγή πλεύσης και εγκατάλειψη της εξαγγελίας περί διαγραφής του χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών δεν επανήλθε στη θέση περί διαγραφής χρέους, αρκέστηκε όμως να διαβεβαιώσει ότι χρησιμοποιεί «ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία».
JP Morgan: Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταστρέφεται (λίγο) Αξιολογώντας τις τελευταίες δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος και έχει αναλάβει το βάρος των διαβουλεύσεων με μεμονωμένους ευρωπαίους εταίρους προσπαθώντας να πείσει την ηγεσία της Ευρωζώνης ότι η επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον και των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ, η επενδυτική τράπεζα JP Morgan εκτιμά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μεταστρέφεται (λίγο)».
Η JP Morgan αναγνωρίζει μια αλλαγή της οπτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το θέμα της προσέγγισης του χρέους, τονίζει ωστόσο πως για μια σειρά από θέματα η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές είναι μεγάλη και σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα είναι δύσκολες.
Σε ορισμένα σημεία οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί προς θέσεις διαλλακτικότερες. Η ιδέα της ανταλλαγής χρέους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα λεγόμενα perpetual bonds μπορεί να παραβιάζει την απαγόρευση της ΕΚΤ για νομισματική χρηματοδότηση, όμως -σύμφωνα με την JP Morgan- αυτό δεν σημαίνει ότι τα perpetual bonds δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του πακέτου για την ελάφρυνση του βάρους από το χρέος.
Marketwatch: Αντίθετη η Μέρκελ με κούρεμα ελληνικού χρέους Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραμένει κατηγορηματικά αντίθετη με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι διακηρύξεις του νέου Έλληνα υπουργού Οικονομικών πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την τρόικα έχουν έναν και μόνο στόχο: Να απομονωθεί η Γερμανία από την Ευρωζώνη, ακόμη κι αν είναι η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ και ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, γράφει το Marketwatch.
Η ιστοσελίδα της Wall Street Journal γράφει για το νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ότι συνδυάζει γοητεία, χάρισμα και ένα επιδέξιο ακαδημαϊκό δηλητήριο. «Πρόκειται για έναν εκρηκτικό συνδυασμό που δύναται να δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα, τόσο για τη γερμανική κυβέρνηση, όσο και για την ΕΚΤ» σημειώνει η ιστοσελίδα και προσέτει πως ο λόγος είναι ότι το 85% με 90% του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 320 δισ. ευρώ, βρίσκεται στην κατοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, κάτι που είναι ικανό να προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς για το ίδιο το ευρώ και για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Κρούγκμαν: Οι Γερμανοί θα είναι τρελοί αν απορρίψουν χωρίς σκέψη τις προτάσεις Βαρουφάκης Σε άρθρο του με τίτλο «Ποιος είναι παράλογος τώρα» ο Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, γράφει στους New York Times σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και υποστηρίζει πως οι Γερμανοί θα είναι τρελοί αν απορρίψουν χωρίς δεύτερη κουβέντα την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για το χρέος.
«Ετσι όπως αντιλαμβάνομαι τα νεώτερα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο Γιάννης Βαρουφάκης λέει ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους. Αυτό που θέλουν αντίθετα είναι μια ουσιαστική, αλλά όχι τεράστια χαλάρωση της απαίτησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 4,5% στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ. Θέλουν, επίσης, ευελιξία για την επίτευξη αυτών των πλεονασμάτων με ένα μείγμα που περιλαμβάνει περισσότερα έσοδα και λιγότερη λιτότητα», γράφει ο Κρούγκμαν.
«Αυτό είναι ένα ποταπό τέχνασμα από αυτούς τους ριζοσπάστες αριστερούς! Βλέπετε, είναι απόλυτα λογικό», σχολιάζει ο νομπελίστας οικονομολόγος .
«Έχουμε λάβει, επανειλημμένα, διαβεβαιώσεις ότι όλοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί στο ακέραιο, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα βγάζει τελικά πρωτογενή πλεονάσματα ίσα -στην παρούσα αξία- με τον αριθμό του χρέους. Πώς ακριβώς αυτή η πραγματικότητα αντιπροσωπεύεται -είτε πρόκειται για μια ειλικρινή μείωση του βασικού χρέους είτε για μία ανασκευή που μειώνει την πραγματική επιβάρυνση, χωρίς να είναι και τόσο σαφής- είναι εκείνο που πρέπει να έχει σημασία», τονίζει.
«Μόλις βεβαιώσουμε ότι το χρέος δεν θα αποπληρωθεί στην ουσία στο ακέραιο, το ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστούμε την λιγότερη -από-την πλήρη- εξόφληση. Όπως έχω υποστηρίξει, το βασικό είναι να δοθεί στην Ελλάδα κάποια χαλάρωση -αλλά όχι κατάργηση- της απαίτησης να βγάζει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για ανάκαμψη. Και αυτό είναι εκείνο που η Ελλάδα ζητάει τώρα», συνεχίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος.
Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Γερμανία για να απορρίψει εξαρχής την πρόταση αυτή, επισημαίνει ο Κρούγκμαν, προσθέτοντας πως «αν η γερμανική θέση είναι πως το χρέος πρέπει να αποπληρώνεται πάντα ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση, ακόμα κι αν αποτρέπεται μια διαγραφή, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της πραγματικότητας θα αποδειχθούν λανθασμένες».
«Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πολλά, η απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση -ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες», σημειώνει ακόμη, καταλήγοντας πως «το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση» και πως «η επόμενη κίνηση είναι στο χέρι των πιστωτών».
Στρατούλης: «Ζητούμε διαγραφή του χρέους» Το πρωι της Τρίτης στην πρωινη εκπομπή του MEGA, ο Δημήτρης Στρατούλης, αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επέμεινε ότι η κυβέρνηση ζητά κούρεμα χρέους. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Διεκδικούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους γιατί μόνο έτσι μπορεί να πάρει ανάσα ο λαός». Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι το δημοσίευμα των Financial Times δεν αποδίδει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και τόνισε: «Ζητούμε διαγραφή του χρέους για να γίνει το χρέος μας βιώσιμο».
Σακελλαρίδης: Σας νοιάζει η διατύπωση που θα λέει διαγραφή χρέους ή σας νοιάζει το αποτέλεσμα;» Στο θέμα της δήλωσης του Γιάννη Βαρουφάκη ότι δεν θα ζητά πλέον τη διαγραφή του χρέους αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης παρεμβαίνοντας στην πρωινή τηλεοπτική γραμμή του Σκάι. «Σας νοιάζει η διατύπωση που θα λέει διαγραφή χρέους ή σας νοιάζει το αποτέλεσμα;» αναρωτήθηκε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στο ζήτημα ότι το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους παραμένει το αίτημα για διαγραφή χρέους στο τραπέζι.
Η «πολιτική θέση» της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερά η διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στον απόηχο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στους «Financial Times», όπου η Ελλάδα φαίνεται να προτείνει ανταλλαγή – παρά διαγραφή – του χρέους.
«Δεν υπάρχει καμία στροφή, δεν υπάρχει καμία κολοτούμπα», υποστήριξε ο κ. Σακελλαρίδης, και επισήμανε πως η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στην θέση της διαγραφής τόσο στις επικείμενες επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Παρίσι, όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις.
Bruegel: Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία εντός ημερών, όχι μηνών Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Bruegel, ο Guntram Wolff, διευθυντής του ισντιτούτου που θεωρείται το think tank των Βρυξελλών επικαλείται το διεθνή τύπο και τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει εβδομάδες ή ίσως και μήνες για να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της. Η βασική ιδέα του νέου ελληνικού υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ακόμα και αν λήξει η επέκταση του προγράμματος, στις 28 Φεβρουαρίου, και πως η ΕΚΤ θα συνεχίζει να στηρίζει το αδύναμο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Bruegel, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους πιστωτές της, αν θέλει να μείνει στη ζώνη του ευρώ. Οι λόγοι όπως εξηγεί είναι απλοί:
Αρχικά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι αφερέγγυα. Όταν ένας υπουργός Οικονομικών δηλώνει την αφερεγγυότητα της χώρας του, τότε η ποιότητα του συνόλου του χρέους που έχει εκδοθεί θα πρέπει να πέσει κάτω από τα όρια του ELA. Αν και η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε μια τέτοια πράξη άμεσα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να δανείζει στη χώρα για μεγάλο διάστημα ακόμα, σημειώνει ο κ. Wolff
Επιπλέον, ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM), θα πρέπει τώρα να εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικά ποσά δημόσιου χρέους. Ως επόπτης, θα πρέπει να υποβάλλει δύσκολες ερωτήσεις για να μάθετε αν οι τράπεζες θα αντέξουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στην χρεοκοπία.
Τέλος, καταλήγει ο διευθυντής του Bruegel ο SSM θα πρέπει επίσης να απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν οποιοδήποτε έγγραφο που εκδίδεται από την αφερέγγυα ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι η έμμεση κρατική χρηματοδότηση με την έκδοση βραχυπρόθεσμων έντοκων γραμματίων και τις συμφωνίες επαναγοράς τους στην ΕΚΤ ή στον ELA θα καταστεί αδύνατη.
Αδωνις: Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή στο ρεαλισμό οι αγορές θα πηγαίνουν καλά Ο βουλευτής της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης σχολίασε στον ΣΚΑΪ, σχολίασε πως «μετά την άρνηση της Ελλάδας να ζητήσει διαγραφή χρέους είχαμε αρνητική αντίδραση αγορών, μετά την στροφή με κούρεμα του χρέους οι αγορές αντέδρασαν θετικά».
«Επί τέσσερα χρόνια μας κατηγορούσαν ως γερμανοτσολιάδες με επιχείρημα ότι όταν θα έκαναν επιτροπή και θα διέγραφαν το επαχθές και επονείδιστο χρέος. Ολα τελείωσαν. Η χώρα γύρισε σελίδα», πρόσθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Πηγή: protothema.gr
NewsRoom Mykonos Ticker