2 Φεβ 2015

Δεδομένα, Προοπτικές και Πολιτική στον Τουρισμό

του Νότη Μαρτάκη, επικεφαλής της MTC GROUP
Οι προοπτικές για τον παγκόσμιο Τουρισμό είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αρκετά ευοίωνες. Το γεγονός ότι to 2014 οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα έσπασαν ρεκόρ υπερβαίνοντας και το όριο των 20 εκατομμυρίων είναι ένας από τους λόγους που δημιουργεί αισιοδοξία για.......
το μέλλον.

Ο δεύτερος λόγος που ενισχύει αυτή την πρόβλεψη είναι ότι η μέση δαπάνη ανά τουρίστα έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με to 2013 αφού το τουριστικό έσοδο στο πρώτο τετράμηνο του 2014, έφτασε τα 902 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα 2013, ενώ τον Απρίλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 411 εκατ ευρώ, αυξημένες κατά 35.8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013.

Αυτό, με λίγα λόγια σημαίνει ότι φέτος όχι μόνο ήρθαν περισσότεροι τουρίστες, αλλά ότι δαπάνησαν και περισσότερα χρήματα. (Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη αυξήθηκε στα 524,3 ευρώ τον Απρίλιο από 497,9 ευρώ τον Απρίλιο του 2013).

Η Μύκονος κατάφερε και πάλι ένα ακόμα ρεκόρ αυξάνοντας κατά 39% τις αφίξεις με ταυτόχρονη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Προβλέψεις για το 2015
Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν σαφείς προβλέψεις αναφορικά με την κίνηση του επόμενου έτους, κάποιες ενδείξεις από συγκεκριμένες αγορές είναι ενθαρρυντικές.

Έτσι, στη Γερμανία οι πωλήσεις των ταξιδιωτικών οργανισμών τον περασμένο Αύγουστο για την Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 7,8%, έναντι 5,4% την ίδια περυσινή περίοδο. Αντίστοιχα, μεγάλη είναι η ζήτηση από Γαλλία, Βρετανία και Αυστρία, ενώ οι Σκανδιναβοί ταξιδιωτικοί πράκτορες κάνουν λόγο για αναμενόμενη αύξηση 8-10% στις αφίξεις, αντίθετα με τη Ρωσική Ένωση Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας που εκτιμά τη μείωση στο 20-30%.Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη δεν αφορά τη Μύκονο που δέχεται τουρισμό υψηλού εισοδηματικού επιπέδου από τη ρωσική αγορά.

Το σίγουρο είναι ότι όποιες περιοχές δραστηριοποιούνται και κάνουν στοχευμένες και αποτελεσματικές κινήσεις έχουν πολλά να ωφεληθούν και από τη νέα χρονιά.

Κίνδυνοι και Απειλές 
Ωστόσο, παράγοντες πέρα και πάνω από τις προβλέψεις, μπορούν, ανά πάσα στιγμή να φέρουν ανατροπές.

Ένας λόγος είναι η πολιτικοστρατιωτική αναταραχή που σοβεί στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, μπορεί από τη μια να δημιούργησε ευκαιρίες στη χώρα μας για «άντληση» πελατειακού κοινού που προοριζόταν για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, από την άλλη όμως εγκυμονεί κινδύνους σε περίπτωση περαιτέρω ανάφλεξης, όπως είχε συμβεί με τον πόλεμο του Περσικού.

Ένας δεύτερος λόγος είναι οι απειλές τόσο από τον Έμπολα όσο και από την τρομοκρατία που, σύμφωνα με την εμπειρία παρόμοιων φαινομένων, προκαλεί ανάσχεση της ταξιδιωτικής κίνησης, αφού ακόμα και αν δεν συμβούν στις χώρες υποδοχής τουριστών, «τρομάζουν» όσους θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους.

Τέλος, είναι και η οικονομική κρίση που , λίγο ή πολύ, έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο.

Επειδή οι δύο πρώτες περιπτώσεις δεν είναι προβλέψιμες (και φυσικά τις απευχόμαστε) ούτε μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε να τις αποτρέψουμε, οφείλουμε να περιοριστούμε στην οικονομική διάσταση του θέματος.

Προυποθέσεις
Σε μία εποχή μεγάλης αβεβαιότητας και έντονου ανταγωνισμού, η άσκηση της τουριστικής πολιτικής οφείλει να είναι απόλυτα ταυτισμένη με τους κανόνες της αγοράς. Να λαμβάνει , δηλαδή, υπόψη τους νόμους της προσφοράς και ζήτησης και τις σύγχρονες μεθόδους του marketing. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει:

-Πρώτον να υπάρξει πολιτική, άρα στρατηγική

-Δεύτερον να έχει βάθος χρόνου, άρα αποτελεσματικότητα και

-Τρίτον να είναι στοχευμένη ώστε να διασφαλίζει τη διείσδυση στις ομάδες ενδιαφέροντος.

Διαπιστώσεις- Προβληματισμοί: 

1. Οι αριθμοί των αφικνούμενων τουριστών δεν είναι από μόνοι τους σημείο επιτυχίας του στόχου της ενίσχυσης της εθνικής και της τοπικής οικονομίας.

2. Πέρα από την ενίσχυση των παραδοσιακών αγορών από τις οποίες υπήρξαν σημαντικές –η αλήθεια είναι– απώλειες από το 2005 όπως η Γερμανία και η Βρετανία (από 2.235,3 σε 1.654,3 και από 1932,9 σε 1.419,5 εκ. ευρώ αντίστοιχα) ,πρέπει να στραφούμε και στις αγορές εκείνες που όποτε τις «θυμηθήκαμε» μας «θυμήθηκαν» κι εκείνες, όπως το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τις αναδυόμενες και πολλά υποσχόμενες χώρες αποστολής τουριστών.

3. Αντί να επικεντρωθούμε μόνο στις αγορές γενικά, πρέπει να στρέψουμε την προσοχή και την πολιτική μας στις ομάδες πληθυσμού των αγορών που ανταποκρίνονται στο τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε, με την προβολή και ενίσχυση των ειδικών μορφών που διαθέτει η περιοχή.

Αυτό σημαίνει διαφοροποίηση, ενδεχομένως, των πολιτικών που πρέπει να εφαρμόζονται ακόμα και στο επίπεδο της επιλογής των εκθέσεων, όπου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και βαρύτητα στις εξειδικευμένες εκθέσεις που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. 

Η συγκεκριμένη παράμετρος είναι ίσως και η μόνη που παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς την απόδοση της επένδυσης προβολής, αφού δεν ταυτίζεται με συγκεκριμένες αγορές που λόγω των κινδύνων που περιγράφηκαν στην αρχή μπορεί να μας «προδώσουν».

Συμπέρασμα 

Ένα επιτυχημένο τουριστικό προϊόν πρέπει να ανταποκρίνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα της ζήτησης και -το κυριότερο- να έχει την ευελιξία, να προσαρμόζεται σε αυτήν.

Το δεδομένο αυτό δημιούργησε την ανάγκη αναπροσαρμογής και των προγραμμάτων προβολής, αφού τα target groups άλλαξαν και οι «δίαυλοι» προσέγγισής τους πολλαπλασιάστηκαν.

Τώρα πλέον είναι περισσότερο παρά ποτέ απαραίτητη η ύπαρξη στοχευμένων ενεργειών με διαφορετική προσέγγιση που πρέπει να ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Και επειδή ακόμα και οι μαρκετίστικες μέθοδοι στον τουρισμό ακολουθούν διεθνώς μια «πεπατημένη» που τείνει να καταστεί ρουτίνα, άρα να είναι και αναποτελεσματική, είναι αναγκαία και εδώ η πρωτοπορία ή, τουλάχιστον, η διαφοροποίηση.

Ίσως αυτός είναι και ο βάσιμος πλέον λόγος που καθιστά αναποτελεσματικές τις όποιες θεωρητικές προσεγγίσεις μελετών που μπορεί να εκπονήθηκαν από έγκριτους επιστήμονες-αναλυτές, δεν παύουν όμως να τίθενται εκτός πραγματικότητας από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες (πολιτικές και οικονομικές) του διεθνούς περιβάλλοντος.
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...