2 Φεβ 2015

Ο Ομπάμα εναντιώνεται στην λιτότητα, ο Γιούνκερ "τελειώνει" την τρόικα και οι Βαρουφάκης - Σαπέν "τα βρήκαν" - Πως άλλαξε το κλίμα για την Ελλάδα

- Πιο "ελαφρύ" πλέον το κλίμα για την χώρα μας
- Ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα: "Δεν μπορείς να στίβεις συνέχεια μία χώρα"
- Το σχέδιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για κατάργηση της τρόικας.........

- Παρά τα πολύ θετικά σημάδια, όλες οι πλευρές επιμένουν πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
- Τι ειπώθηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη - Μισέλ Σαπέν
- Αναλυτικό ρεπορτάζ  για τις καταιγιστικές εξελίξεις


Το κλίμα έχει αλλάξει, προς το συμφέρον της χώρας μας, ωστόσο αυτό που παραμένει δεδομένο είναι πως όλες οι πλευρές θεωρούν πως η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η αρχή για αυτή την μεταστροφή έγινε με την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Ελλάδας, Μισέλ Σαπέν και Γιάννης Βαρουφάκης αντίστοιχα, στην "πόλη του Φωτός".

Η συνέντευξη τύπου "μύριζε"... συναίνεση και δεν θύμιζε σε τίποτα την συνύπαρξη του Γιάννη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μόλις δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, στην Αθήνα. Μία συνύπαρξη που τελείωσε απότομα και που θα μείνει στην ιστορία για την "πολική" της θερμοκρασία...

Μισέλ Σαπέν και Γιάννης Βαρουφάκης μίλησαν με θερμά λόγια εκατέρωθεν, ενώ φάνηκε να υπάρχει σύγκλιση απόψεων σχετικά με τα επόμενα βήματα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση, λέγιοντας πως το ελληνικό χρέος είναι μόνο ένα από τα πολλά "φλέγοντα" ζητήματα, ενώ ο Έλληνας ομόλογός του τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο με τους ευρωπαίους εταίρους κι εμφανίστηκε έτοιμος να συνομιλήσει με όλες τις πλευρές, αφού όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, "αν δουλέψουμε όλοι μαζί η επιτυχία είναι δεδομένη".

Βαρύνουσας σημασίας παρέμβαση Ομπάμα
Σχεδόν ταυτόχρονα με τα... καλά νεα από το Παρίσι, ήρθαν και τα... καλύτερα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Εκεί όπου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, με δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNN τάχθηκε ενάντια στην λιτότητα και τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη και όχι περαιτέρω επαχθή μέτρα.

Συγκεκριμένα ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο».

Στην ερώτηση αν συμφωνεί με τη δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι «η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα», ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε:«Αυτό που είναι αλήθεια, ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε:«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.Νομίζω ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα.

Επομένως, η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη. Νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς απ' όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω απ' αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου
Καταλήγοντας, ο κ. Ομπάμα είπε:
«Γενικά, όμως, με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές απ' αυτές τις χώρες. Αλλά, απ' αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο».

Το τέλος της τρόικας;
Παράλληλα με τις καταιγιστικές αυτές εξελίξεις, προέκυψε και θέμα τρόικας.

Συγκεκριμένα, στις προθέσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, φάινεται πως είναι η κατάργηση της τρόικας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.
«Ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα», είναι τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», στο οποίο σημειώνεται: «Πρώτα οι Έλληνες προκάλεσαν εντός της εβδομάδας πολλή φασαρία. Το Σαββατοκύριακο τα μηνύματα από την Αθήνα έγιναν πιο συμφιλιωτικά. Και τώρα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ είναι έτοιμος για έναν συμβιβασμό. Και το Βερολίνο μάλλον ακολουθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Γιούνκερ σχεδιάζει να καταργήσει την τρόικα της Ελλάδας και «αυτό το τρίο να μην ξαναπάει στην Αθήνα». «Πρέπει τώρα να βρούμε γρήγορα μια εναλλακτική για αυτό», επισημαίνει η εφημερίδα ότι ειπώθηκε σε κύκλους της Κομισιόν. «Με αυτό ο Γιούνκερ συμφωνεί με ένα κεντρικό αίτημα του νέου έλληνα Πρωθυπουργού», τονίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι και η γερμανική κυβέρνηση είναι κατ' αρχήν πρόθυμη να συμφωνήσει σε μια μεταρρύθμιση της τρόικας.

«Θα μπορούσαμε να παραιτηθούμε από τις επισκέψεις ελέγχου στην Αθήνα, οι οποίες εκλαμβάνονται από τους Έλληνες, ως εξευτελιστικές και αντ' αυτών να τεθούν στην Ελλάδα πλέον μόνο πιο γενικοί οικονομικοπολιτικοί στόχοι», αναφέρει η εφημερίδα πως είναι η άποψη σε κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης. Μια τέτοια παραχώρηση είναι δυνατή όμως μόνο εφόσον η νέα ελληνική κυβέρνηση αποδεχτεί την έως τώρα συμφωνηθείσα πορεία μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, τονίζεται.

Εκτός όμως από την κατάργηση της τρόικας, οι ειδήσεις που "έβγαλε" ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ήταν ακόμη δύο και συγκεκριμένα ένα "ναι" και ένα "όχι" προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν δείχνει κατανόηση στο ότι ο νέος έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, επισημαίνει ο συντάκτης και διευκρινίζει ότι ο κ. Γιούνκερ παραμένει κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Το μόνο βέβαιο είναι πως τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι ακόμη πιο κρίσιμα για την χώρα μας και για την κατεύθυνση που θα πάρει τελικά η διαπραγμάτευση για την κρίση χρέους.
Πηγή: newsit.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...