14 Ιαν 2014

Θα ομιλούν μόνο την αγγλική στο ΤΧΣ

Όταν καλείσαι να αναδιαρθρώσεις το τραπεζικό σύστημα μιας χρεοκοπημένης χώρας και χρησιμοποιείς στελέχη όπως αυτά που διαθέτει σήμερα το ΤΧΣ, είναι σαν να στέλνεις προσκόπους με σφεντόνες στην πρώτη γραμμή μιας πραγματικής μάχης. Το χειρότερο όλων είναι όταν οι πρόσκοποι πιστέψουν ότι είναι κομάντος. Σε μία τέτοια περίπτωση ο εχθρός.......
θα βρίσκεται ήδη εντός των τειχών, όταν οι άλλοι θα περιμένουν ακόμη να τον αποκρούσουν. Κι αυτό είναι το καλό σενάριο.

Το κακό σενάριο είναι αυτό που συμβαίνει στην κυρία Σακελαρίου, επειδή έβαλε την υπογραφή της σε αναδιάρθρωση δανείου, όσο ήταν συνεργάτης του ΤΤ. Για μία συνηθισμένη πράξη για πολλά τραπεζικά στελέχη που έχουν να επιλέξουν μεταξύ του να χάσει η τράπεζα τα χρήματα ή να συνεχίσει να ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα τα πάρει.

Από την κυρία Σακελαρίου ζητείται σήμερα να αποχωρήσει από το ΤΧΣ επειδή έκανε κάτι "ανάρμοστο". Θα λέγαμε ότι αυτό είναι σε έναν βαθμό άδικο. Ωστόσο, η κυρία Σακελλαρίου δεν θα έπρεπε αρχής εξαρχής να είναι επικεφαλής του ΤΧΣ για χίλιους άλλους λόγους.

Από την άλλη πλευρά, όταν ο επικεφαλής ενός τόσο σημαντικού οργανισμού βρίσκεται κατηγορούμενος σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση, οφείλει να παραιτηθεί. Και μάλιστα χωρίς να του το ζητήσει κάποιος τρίτος. Το βρίσκουμε άδικο, αλλά αυτό επιβάλλουν οι άγραφοι κανόνες της αγοράς.

Δεν μπορεί η κυρία Σακελαρίου να έχει αναλάβει το τιτάνιο έργο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ίδια ώρα να αναζητά τα στοιχεία που θα κρίνουν την αθωότητά της. Είναι ανθρώπινο. Αλλά το ένα δεν αφήνει χρόνο και καθαρό μυαλό για το άλλο.

Το θέμα είναι γιατί ο κ. Στουρνάρας υπερασπίστηκε με τόσο σθεναρό τρόπο την κυρία Σακελλαρίου. Μήπως επειδή ήταν δική του επιλογή; Μήπως επειδή φοβήθηκε ότι η έξοδος της κυρίας Σακελλαρίου από το ΤΧΣ θα έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος και για την δική του απομάκρυνση από το υπουργείο; Σε κάθε περίπτωση ήταν μία λαθεμένη τοποθέτηση από κάθε άποψη.

Η αλήθεια είναι ότι το τραπεζικό σύστημα υπήρξε ανέκαθεν ένας πυλώνας διαπλοκής. Το πολιτικό σύστημα πάντοτε ήθελε να ελέγχει τις τράπεζες ή καλύτερα τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών προς τον επιχειρηματικό κόσμο.

Προσωπικά δεν κατάλαβα για ποιόν λόγο δόθηκαν χρήματα του ελληνικού λαού από την εποχή του κ. Αλογοσκούφη στις τράπεζες κι αυτές δεν άλλαξαν από τότε τις διοικήσεις τους. Ήταν κάτι που το έγραψα τότε με έμφαση. Κι αν θυμάμαι καλά, δεν υπήρχαν άλλες φωνές να υποστήριζαν κάτι ανάλογο.

Κατά τον ίδιο τρόπο πίστευα ότι η κρίση του τραπεζικού συστήματος θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον που την αντιμετώπισαν οι Σκανδιναβοί πριν χρόνια: Με ριζικές αλλαγές του στελεχιακού δυναμικού, έτσι ώστε ο τραπεζικός χώρος να μπολιαστεί με νέο αίμα και νέες ιδέες.

Με άλλα λόγια, δεν χρειαζότανε να διοριστούν τα μέλη του ΤΧΣ από τον κ. Στουρνάρα ή άλλον κυβερνητικό παράγοντα. Έπρεπε να αναζητηθεί το νέο αίμα μεταξύ των ελληνόπουλων που ζουν στο εξωτερικό και δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον τραπεζικό κλάδο. Από βιογραφικά, άλλο τίποτα!

Δεν το κάναμε μόνοι μας, θα το κάνουν οι ξένοι. Θυμηθείτε ότι στο επόμενο διάστημα θα δούμε περισσότερους ξένους υπηκόους στο ΤΧΣ απ΄ ό,τι Έλληνες. Αυτό φαίνεται να έχει αποφασίσει η τρόικα, αν και η τελευταία είναι το ίδιο υπεύθυνη με τον κ. Στουρνάρα, επειδή είχε συνηγορήσει στον τρόπο επιλογής των στελεχών. Το ΤΧΣ έχει την σημερινή του διοίκηση επειδή και η τρόικα συμφώνησε γι΄ αυτή.

Ωστόσο, ο ανορθόδοξος τρόπος λειτουργίας δίνει άλλο ένα δικαίωμα στην τρόικα να προχωρήσει σε κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό φαινότανε αδιανόητο: Να διοικούν τις ελληνικές τράπεζες αλλοδαποί και όχι Έλληνες. Σε λίγες εβδομάδες στο ΤΧΣ θα ομιλούν κατά πλειοψηφία την αγγλική...
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr
Πηγή : capital.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker



Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...