5 Νοε 2013

Αποκάλυψη: Αναβολή στους πλειστηριασμούς λόγω ...προεδρίας

Κι όμως ως μεγαλύτεροι «πολέμιοι» του να αρθεί η προστασία των ακινήτων από τον πλειστηριασμό εμφανίζονται οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Έχουν τους λόγους τους. Πιστεύουν ότι το να βγουν μαζικά τα σπίτια στο σφυρί, θα οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση τιμών και αυτή.....
με τη σειρά της θα οδηγήσει κάποιους στο συμπέρασμα ότι πλέον δεν έχει κανένα νόημα να αποπληρώνουν το στεγαστικό τους. Αν δεν θέλετε να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, μπορείτε να υπογράψετε ηλεκτρονικά.

Την ώρα που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έφης Καραγεώργου, η κυβέρνηση δια του υπουργείου Ανάπτυξης εξετάζει ήδη την παράταση στο δίχτυ προστασίας για τουλάχιστον έξι μήνες (μέχρι να περάσει και η ελληνική προεδρία), οι καταναλωτικές οργανώσεις συλλέγουν ηλεκτρονικές υπογραφές για να μην απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί.

Αν θέλετε και εσείς να ψηφίσετε μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ και να συμβάλλετε ώστε να επιτυχθεί ο φιλόδοξος στόχος της συλλογής 100.000 υπογραφών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρονική υπογραφή.

Ας δούμε όμως τις τελευταίες πληροφορίες για το θέμα, στο ρεπορτάζ...

...της Έφης Καραγεώργου

Κρίνονται όλα, τις επόμενες μέρες στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Και δεν αποκλείεται να δοθεί 6μηνη παράταση, για το διάστημα δηλαδή που θα έχει η χώρα μας την προεδρία της ΕΕ. Το σίγουρο είναι ότι η τρόικα, ασκεί μεγάλες πιέσεις στην κυβέρνηση για να «ξεπαγώσουν» άμεσα οι πλειστηριασμοί και να βγουν στο σφυρί σπίτια, μαγαζιά, οικόπεδα, χωράφια. Από την πλευρά τους οι ελληνικές τράπεζες, δεν επιθυμούν να αρθεί η απαγόρευση. Και στη μέση βρίσκεται το υπουργείο Ανάπτυξης, που προσπαθεί να «κερδίσει» χρόνο.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι είναι πιθανόν η απαγόρευση να αρθεί το 2ο εξάμηνο του 2014, με την αιτιολογία ότι χρειάζεται εύλογος χρόνος προκειμένου να αναμορφωθεί και να κωδικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς.

Οι Έλληνες τραπεζίτες είναι αντίθετοι στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, και όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη: αν η κυβέρνηση άρει το καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία, τότε θα έχει ανοίξει «τον ασκό του Αιόλου» και οι συνέπειες αυτής της πράξης θα είναι δραματικές για την ελληνική κοινωνία.

Όπως υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι, η κτηματαγορά θα καταρρεύσει και σημειώνουν με έμφαση πως: Τα σπίτια στους πλειστηριασμούς θα τα κτυπήσουν τα λεγόμενα «κοράκια», μόνο αυτοί έχουν λεφτά σήμερα.

Τα προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργηθούν αν αρθεί το καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς (είναι παγωμένοι από το 2008 με το ξέσπασμα της κρίσης) την 1η Ιανουαρίου 2014, απασχολεί έντονα την κυβέρνηση, καθώς φοβάται «κοινωνική έκρηξη» και μάλιστα σε μία περίοδο που θα έχει την προεδρία της ΕΕ.

Μάλιστα όπως μας λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας: Επανειλημμένα στις συνομιλίες με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης, έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο, ότι αν καταρρεύσουν οι τιμές, τότε και ενήμεροι σήμερα δανειολήπτες θα σταματήσουν να πληρώνουν τα στεγαστικά τους, αφού οι τρέχουσες αξίες θα είναι δραματικά μικρότερες σε σχέση με τα ποσά που έχουν δανειστεί για να αποκτήσουν στέγη.

Ακόμα οι τραπεζίτες παραδέχονται, πως αν επιτραπούν οριζόντια οι πλειστηριασμοί θα πιέσουν συνολικά την ελληνική οικονομία, σε μία περίοδο που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, πως αν η κυβέρνηση μείνει αμετακίνητη στη θέση της, θα πρέπει να απελευθερωθούν σε πρώτη φάση ακίνητα άνω των 150 τμ, δηλαδή σπίτια που δεν ανήκουν σε νοικοκυριά μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.

Πηγή : fpress.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...