«Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΙΝΕΙ ΜΑΧΗ ΝΑ ΜΗ ΒΓΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»
«Όποιος δείξει ότι δεν κάνει το παν για να αποτρέψει φαινόμενα βίας, θα εισπράξει την καταδίκη του λαού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στις πρόσφατες δολοφονίες τόσο του Παύλου Φύσσα πριν ένα μήνα, όσο και.......
στην εκτέλεση των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την περασμένη Παρασκευή.
Η χώρα δεν είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου διαβεβαίωσε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega και τόνισε ότι οι δολοφόνοι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.
Σχολιάζοντας τα περιστατικά αυτά ο πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι «είναι σαν να ανάβεις σπίρτο σε πυριτιδαποθήκη και τώρα έχουμε πολλές οικονομικές φωτιές μπροστά μας».

«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η αυστηρότητα του κράτους, αλλά και η ενωτική διάθεση από πλευράς του κόσμου», υποστήριξε ο κ. Σαμαράς. «Μια αγκαλιά είναι το καλύτερο μνημόσυνο γι΄αυτά τα παλικάρια» είπε  χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει σταθερότητα και εμπιστοσύνη των Ελλήνων στη χώρα τους και των ξένων προς την Ελλάδα».

«Δεν με ενδιαφέρει ποιος το έκανε, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι αυτός που το έκανε» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Περιμένω από όλα τα κόμματα να απομονώνουν και να καταδικάζουν τέτοιες περιπτώσεις».

«Άλλο η πράξη βίας, άλλο η ακραία συμπεριφορά» σημείωσε ο πρωθυπουργός και έφερε μία σειρά από παραδείγματα όπως η κατάληψη πτέρυγας νοσοκομείου στα Ιωάννινα, αλλά και δηλώσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

«Εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει και να απομονώνει κάθε ακραία συμπεριφορά» είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ανέχεται και δικαιολογεί ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στη βία».

«Δεν είναι δυνατόν να μην καταδικάζεις γεγονότα όπως ο εμπρησμός της Marfin ή στις Σκουριές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς ο οποίος υποστήριξε ότι είναι καχύποπτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Δημοκρατία καταδικάζει πράξεις όχι προθέσεις. Χρειάζονται στοιχεία. Αν είχε ο όποιος ΣΥΡΙΖΑ στοιχεία για εγκληματική οργάνωση ας τα κατήγγειλε στον εισαγγελέα».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια εισήγηση και προσέθεσε λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει ένα μόνιμο τικ. Όποιος δεν του αρέσει, τον αποκαλεί αμέσως “ακροδεξιό”».

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει να δημιουργήσει εντυπώσεις και σημείωσε ότι είναι «πλάνη» κάτι τέτοιο.
«Εν πάση περιπτώσει θα το δεχόμουν εγώ;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας ότι «ήδη από το Μάιο φωνάζω εναντίον της Χρυσής Αυγής», και χαρακτήρισε τις αιτιάσεις ΣΥΡΙΖΑ, «αστειότητες, να μην πω αθλιότητες».

Μιλώντας για τη βάση της Χρυσής Αυγής ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι ψηφοφόροι της δεν έχουν καμία σχέση με την ηγεσία και τις απόψεις του κόμματος, ούτε με το νεοναζισμό στην Ελλάδα» ενώ αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα τις συλλήψεις της ηγετικής της ομάδας.

«Ο απλός κόσμος, αντιλήφθηκε περί τίνος πρόκειται, επόμενο είναι να αποδρά από τη Χρυσή Αυγή» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Το πόσο θα αποδομηθεί, είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην πράξη. Σίγουρα τα πρώτα γκάλοπ δείχνουν μια μείωση σημαντική, εύχομαι αυτό το πράγμα να συνεχιστεί».
Εκτίμησε ότι το φαινόμενο του νεοναζισμού στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. «Είναι μία αντίδραση στα πάρα πολύ δύσκολα οικονομικά τα οποία περνάει σήμερα ο κόσμος, σε ένα κατεστημένο πολιτικό, που το θεωρούν υπαίτιο για τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος λέγοντας ότι με το που μειωθεί η ανεργία και μπει η χώρα σε μια σταθερότητα και ομαλότητα θα εξαφανιστεί και το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής».

«Κανένα ενδεχόμενο νέων μέτρων»

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι χάρη στις διαβουλεύσεις κατορθώσαμε από το Νοέμβριο πέρυσι, να έχουν δεχθεί οι πάντες, οι Ευρωπαίοι, ότι σε περίπτωση που πιάσει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα θα υπάρχει μείωση του χρέους.

Αναφέρθηκε εξάλλου και στο «κούρεμα» του χρέους είπε ότι κατορθώσαμε να κάνουμε το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη, 146 δισεκατομμύρια».
Απέρριψε τα περί πολέμου με την τρόικα, αποκλείοντας ωστόσο κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο λήξης νέων «οριζόντιων» μέτρων.

«Τέτοια (σ.σ. μέτρα) ούτε έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα να πάρουμε άλλα, όσα έχουν συμφωνηθεί είναι μόνον, από παλιά, ούτε το αντέχει η κοινωνία και η οικονομία, ούτε και απαιτείται από τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε παράλληλα ότι «η τρόικα και κάθε ξένος πρέπει να σέβονται τις θυσίες του ελληνικού λαού».
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και δεσμεύτηκε να αποκατασταθούν οι αδικίες, στους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επεσήμανε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση με την τρόικα σε περίπτωση που ζητήσει νέα μέτρα λέγοντας ότι «είναι θέματα τα οποία θα τα λύσουμε».
«Εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο», είπε ο κ. Σαμαράς, «μπορούμε πάντοτε να κοιτάξουμε μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η  υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα, επομένως αυτή τη στιγμή η τρόικα δεν μπορεί σε αυτό να μας πει ότι δεν τηρείτε τα υπεσχημένα ή εκείνα που έχετε υπογράψει».

«Κατά την άποψή μας δημοσιονομικό κενό δε θα υπάρχει» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε λέγοντας ότι το «χρηματοδοτικό κενό, είναι δικιά τους υποχρέωση γιατί (...) πιάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, που είπαν ότι αν το πιάναμε θα μας καλύπτανε το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, με τη μείωση των χρεών που έχουμε».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις συζητήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και με άλλους πολιτικούς: «Θέλω να σας πω ότι την Παρασκευή είχα εκτενέστατη τηλεφωνική συζήτηση μαζί της. Την επόμενη εβδομάδα θα ξαναβρεθούμε στο Παρίσι, στο τέλος του μήνα εγώ θα πάω στο Βερολίνο για μια μεγάλη εφημερίδα που με έχει επίσημο καλεσμένο, μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Αυτές οι επαφές, οι τηλεφωνικές ή μη, γίνονται συνέχεια και γίνονται με όλο τον κόσμο».

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους»

Αναφερόμενος στο θέμα της υπερφορολόγησης είπε ότι «η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της στο φορολογική απόδοση, πλην φοροφυγάδων βεβαίως, που και με αυτούς δεν ξέρω πόσοι έχουν μειωθεί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εγώ είμαι ο θεωρητικός θερμός υποστηρικτής και εύχομαι αυτό να γίνει και πράξη, της άποψης ότι στην Ελλάδα ο φόρος είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πρέπει, πρέπει να πάει παράδειγμα των κερδών των επιχειρήσεων και τα λοιπά για όλες τις επιχειρήσεις στο 15% παντού. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει χαμηλότερα από το δικό μας. Πράγματι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας, δεν μπορώ να το πω εγώ παραπάνω ωμά, από αυτό που σας λέω. Είχαμε εισόδημα του 2012, ΦΑΠ το τέλος του 2010, του 2011, του 2012 και του 2013, είχαμε ΕΕΤΗΔΕ . Αυτό δεν πρόκειται να επανέλθει, είναι η τελευταία χειρότερη χρονιά».

Επίσης δήλωσε αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ότι θα υπάρξουν διορθώσεις και πως σκέπτεται να περάσει ο φόρος στους δήμους.

«Κάτι το οποίο άκουσα το οποίο το βρήκα πάρα πολύ σωστό είναι: μήπως θα μπορούσαμε το φόρο των ακινήτων να τον περάσουμε στους Δήμους με ανταποδοτικότητα...  Είναι κάτι, το οποίο γίνεται σε ξένες χώρες, είναι κάτι το οποίο θα μας έβγαζε από την υποχρέωση εμείς να πληρώνουμε τους Δήμους με τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούνται και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα» είπε.

«Μιλάει ευθέως ο Στουρνάρας»

Εξάλλου αναφέρθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και τις σχέσεις του με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
«Μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται», είπε ο κ. Σαμαράς και προσέθεσε:
«Πιστεύω ότι σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και γυρίσαμε το καράβι».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών έβαλε «την σφραγίδα του κυρίως γιατί είναι κατασκευαστικά ο τύπος του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος».
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη στήριξή του στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα και όπως σημείωσε το ίδιο κάνει και ο  «Ευάγγελος Βενιζέλος».

Επίθεση σε Τσίπρα

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «δίνει μάχη να μην βγούμε από την κρίση».
«Δεν δέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, απειλεί τους επενδυτές, δηλαδή, “σκοτώνει” την οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Κατηγόρησε τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι οι εξαγγελίες του «θυμίζουν έντονα το “τα λεφτά υπάρχουν”» και διερωτήθηκε που θα βρει τα χρήματα για να κάνει τα όσα εξαγγέλλει.

Τον χαρακτήρισε εξάλλου «θύμα κακόφωνων συνιστωσών που υπάρχουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ». Τόνισε εξάλλου ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει «θα πρέπει επιτέλους να ξεπεζέψουν από αυτά τα ιδεολογήματα τα οποία έχουν πεθάνει».

«Απολύτως αναγκαία αλλαγή ο νέος νόμος για τις δημοτικές εκλογές»

Ο κ. Σαμαράς προέβλεψε ότι το 2014 θα υπάρξει μία «μικρή βιώσιμη ανάπτυξη», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, με το ΠΑΣΟΚ να συμφωνεί σε αυτό».

Προανήγγειλε ότι θα αλλάξει ο νόμος για τις δημοτικές εκλογές κάνοντας λόγο για «απολύτως αναγκαία αλλαγή», και σημείωσε ότι θα υπάρχει αξιοκρατία στην αυτοδιοίκηση. Όπως είπε, πρόθεσή του είναι να εφαρμοστεί ο νόμος από τις ερχόμενες εκλογές ενώ επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό βρίσκονται στα τελειώματα τους.
«Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό και για πρώτη φορά αξιολογείς τον καλό και τον βάζεις δίπλα στον δήμαρχο που νομίζεις ότι είναι κι ας είναι ο καλός από άλλη παράταξη. Για το δήμο τι σημασία έχουν τα πολιτικά;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Χτυπούν τη σταθερότητα του τόπου»

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα όσα προσάπτονται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι οι επιθέσεις αυτές πλήττουν «τη σταθερότητα του τόπου».
«Για τα υποβρύχια έγινε και προανακριτική και εξεταστική το ’11 και δεν του βρήκαν τίποτα. Βάλλεται για τη λίστα Λαγκάρντ. Έγινε εξεταστική, δεν του βρήκαν τίποτα. Για τα υποβρύχια, ρωτώ, αυτοί που τότε ήταν με τον Τσοχατζόπουλο, σήμερα σε ποιο κόμμα βρίσκονται; Για τη Λαγκάρντ βγήκε ότι δεν υπάρχει τίποτα να του πούνε. Επομένως αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι στοχεύουν όπου βρουν, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουν οφέλη», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον Φώτη Κουβέλη είπε ότι συνεργάστηκε μαζί του θετικά «σε κρίσιμες ώρες για τον τόπο».

«Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ο μόνος τρόπος»

Υπεραμύνθηκε εξάλλου της απόφασής του να κλείσει την ΕΡΤ λέγοντας ότι επί 12 χρόνια καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να την αλλάξει.
«Δεν γινόταν πλέον, ήταν ο μόνος τρόπος, ήδη η EBU της δημόσιας τηλεόρασης, η ένωση όλων των ευρωπαϊκών δημοσίων τηλεοράσεων, εκεί που στην αρχή ήταν εναντίον, σήμερα λέει ότι το νομοσχέδιο που πέρασε στη Βουλή για την καινούρια ΕΡΤ είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την επερχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει να μας προσφέρει έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι εκλογές το 2015», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τις παρακολουθήσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι  «δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να είναι κεντραρισμένο στο να παρακολουθεί τον οποιονδήποτε πολίτη, για τον οποιονδήποτε λόγο».
«Με βάση τα δικά μας, αυτά τα οποία έχουμε τα επίσημα, απολύτως τίποτα. Και είμαι απολύτως ξεκάθαρος σε αυτό», είπε.

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε και για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στους 18 μήνες που βρίσκεται στην πρωθυπουργία. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα υγείας του,  αλλά και στη δυσπιστία που αντιμετώπισε στο εξωτερικό, αφού όπως είπε  «δεν υπήρχε η αίσθηση της αλήθειας από πλευράς Ελλάδος».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε με την αισιόδοξη πρόβλεψη: «Πλησιάζει όλο και περισσότερο η στιγμή που τα πράγματα θα είναι καλά. Πλην ατυχήματος».
Πηγή : newpost.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker