6 Νοε 2013

Γιατί αμφισβητείται ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα - Συνταγματικά κενά βλέπουν ανώτατοι δικαστικοί

Συνταγματικά κενά που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε φαύλο κύκλο τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ξηλώνοντας και ράβοντας νόμους που θα δίνουν επίφαση νομιμότητας, προβλέπουν ανώτατοι δικαστές και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, ρίχνοντας στην πυρά.....
και το νέο νόμο Καλαφάτη.

Είναι η πρώτη φορά που κορυφαίοι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγουν κουβέντα για αναθεώρηση του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι μόνο εάν περιληφθεί μια διάταξη στο Σύνταγμα για νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων μέχρι την ημερομηνία της αναθεώρησης, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, πρόκειται για μια νέα διάσταση στον μεγάλο βραχνά της αυθαίρετης δόμησης που σκιαγράφησαν την περασμένη Δευτέρα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, παράγοντες του ΣτΕ όπως ο επίτιμος Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σύμβουλος επικρατείας και εισηγήτρια στο θέμα των αυθαιρέτων, ο νομικός κ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος που έχει προσβάλλει και την υπουργική απόφαση με την οποία ενεργοποιείται το νέο νομοθετικό πλαίσιο (σ.σ ο ίδιος χειρίστηκε και την υπόθεση με το αυθαίρετο στην Ηγουμενίτσα που έγινε η αφορμή για να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο προηγούμενος νόμος) καθώς και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρίστος Σπίρτζης κ.α.

Αίσθηση έκανε η ομιλία της κ. Σακελλαροπούλου στην οποία τονίστηκε ότι η εισηγητική έκθεση του νόµου 4014/2011, που κρίθηκε αντισυνταγµατικός, θα µπορούσε να θεωρηθεί ως οµολογία αποτυχίας του κράτους δικαίου ενώ με αφορμή παρεμβάσεις από το ακροατήριο δεν δίστασε να σημειώσει ότι αν δεν σταθεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο στη βάσανο του δικαστηρίου, η Συνταγµατική αναθεώρηση είναι στο µυαλό πολλών.

Όπως αναφέρθηκε η πάγια νομολογία του ΣτΕ είναι αδύνατο να ξεπεραστεί διαφορετικά, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος οι νόμοι να καταρρίπτονται ο ένας μετά τον άλλο και να αντικαθίστανται προσωρινά με νέους μέχρι και αυτοί να κηρυχθούν με την σειρά τους αντισυνταγματικοί.

Η άλλη εναλλακτική λύση είναι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, άποψη που συμμερίζεται και ο κ. Παπαπετρόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζει νομοθετικά τεχνάσματα την κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων και την Τράπεζα Γης που αποτελούν την βασική επιχειρηματολογία του ΥΠΕΚΑ για την «δικαιοσύνη» και την πρόνοια του νόμου.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα Γης «είναι εντελώς άγνωστο πότε και με ποιες ακριβώς νόμιμες προϋποθέσεις πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι κυβερνώντες ευελπιστούν ότι η νέα δικαστική κρίση θα καθυστερήσει και ότι δεν πρόκειται να «ενοχληθούν» εκ νέου από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο πριν από την πάροδο διετίας. Μέχρι, τότε, τονίζει «φιλοδοξούν ότι θα έχουν καλύψει με τα περίφημα έσοδα από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κάποια από τα ελλείμματα που επί τόσα χρόνια και με τόση επιμέλεια οι ίδιοι δημιούργησαν».

Αναζητώντας τα αίτια της βαθιάς ρίζας των αυθαιρέτων ο κ. Μενουδάκος στάθηκε στην καθυστέρηση προώθησης του χωροταξικού και πολεοδοµικού σχεδιασµού, στην εισπρακτική πολιτική των νομιμοποιήσεων, στην έλλειψη ελεγκτικών µηχανισµών, σε συνδυασµό µε τη συρρίκνωση των αρµόδιων υπηρεσιών αλλά και στην διαρκή προσπάθεια της πολιτικής εξουσίας, αντί να ενσωµατώσει να προσπαθεί να παρακάµψει την πάγια νοµολογία του Συµβουλίου της Επικρατείας. Δεν φάνηκε όμως να συμφωνεί η λύση να δοθεί μέσα από την αναθεώρηση του συντάγματος.

Οξύτατα ήταν και τα πυρά που εξαπέλυσε ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος έκανε λόγο για «πρόχειρα νοµοθετήµατα, που δίνουν προτεραιότητα στη είσπραξη προστίµων, περιέχουν φωτογραφικές ρυθµίσεις, ενώ απουσιάζουν τόσο ο χωροταξικός και πολεοδοµικός σχεδιασµός, όσο και οι ελεγκτικοί µηχανισµοί της αυθαίρετης δόµησης».

Με αυτά τα δεδοµένα είπε «η κοινή λογική οδηγεί στο συµπέρασµα ότι και ο νέος νόµος του κ Καλαφάτη κινείται σε προδιαγεγραµµένη πορεία, να κριθεί αντισυνταγµατικός από το ΣτΕ».

Ο επικεφαλής του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το οποίο σημειωτέων αποτελεί και στενό συνεργάτη του ΥΠΕΚΑ στην διαχείριση του συστήματος των δηλώσεων δεν δίστασε να επικρίνει και τις τελευταίες περιοδείες του υπουργού και στενών συνεργατών του στην περιφέρεια προκειμένου να στηρίξουν το νόμο και να μιλήσουν με τους μηχανικούς σε όλη τη χώρα.

Η σφοδρότητα με την οποία εκφράστηκε ο κ. Σπίρτζης φαίνεται πάντως να υποκινείται και από το γεγονός ότι στην περιοδεία βρίσκεται στενός συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Αλεξιάδη, ο οποίος είναι υποψήφιος στις εκλογές του ΤΕΕ με την υποστήριξη της ΝΔ.
Μαριάννα Τζάννε
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...