1 Μαΐ 2013

Έλεγχος ΦΠΑ από τις πιστωτικές κάρτες

Νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ετοιμάζεται να ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών. Θα ελέγχει πλέον κάθε μήνα τις επιχειρήσεις για τον τζίρο τους και τον ΦΠΑ που δηλώνουν, όχι μόνο μέσω της «φοροκάρτας», αλλά και με βάση .........
τις αγορές μέσω πιστωτικής κάρτας που πραγματοποιεί. Όσο υψηλότερες είναι οι πωλήσεις δείχνουν τα στοιχεία που αποστέλλουν στο υπουργείο οι τράπεζες για τις αγορές μέσω πιστωτικής, τόσο υψηλότερο τζίρο και ΦΠΑ πρέπει να εμφανίζει και η επιχείρηση στην εφορία.

Για όσους ο έλεγχος δείξει πως δεν αποδίδουν ΦΠΑ, η ποινή είναι «λουκέτο». Η πρώτη φάση του σχεδίου ξεκινά άμεσα να εφαρμόζεται. Στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων συγκεντρώνουν από τις τράπεζες τα στοιχεία των πωλήσεων μέσω καρτών για τα έτη 2009-2012. Στα στοιχεία των πωλήσεων αυτά θα βασιστούν και αναδρομικοί έλεγχοι, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αποφεύγουν να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ, παρακρατώντας παρανόμως τον φόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία δείχνουν πως το 2012 πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 6,5 δις. ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών, τις οποίες πρόκειται να ελέγξει τώρα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Με τους ελέγχους αυτούς, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν τις «μαΐμού» δηλώσεις ΦΠΑ από επιχειρήσεις που αποκρύπτουν ένα μέρος του τζίρου από πιστωτικές κάρτες για να βάλουν στην τσέπη τον φόρο.

Μετά το γενικό ξεκαθάρισμα, θα αρχίσει η μηνιαία παρακολούθηση των πωλήσεων με πλαστικό χρήμα. Κάθε μήνα το υπουργείο θα γνωρίζει από τις τράπεζες ποια επιχείρηση είχε πωλήσεις και ποια όχι. Αν και αυτό αφορά το μέρος των εσόδων της από πωλήσεις με τη χρήση κάρτας και όχι συναλλαγές με μετρητά, η ΓΓΠΣ θα μπορεί να εντοπίζει αμέσως όσους πάνε να κάνουν «τράμπα» τα λεφτά του ΦΠΑ, αποτρέποντας την εξάπλωση του φαινομένου.
Κωστής  Πλάντζος
Πηγή : newmoney.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...