9 Αυγ 2015

Τα μυστικά σχέδια των αρχαίων αρχιτεκτόνων

Κρυμμένα στα υλικά της ίδιας της κατασκευής τους, τα αρχιτεκτονικά σχέδια των αρχαίων ναών έρχονται στο φως με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.......

Εδώ και πολλούς αιώνες, οι άνθρωποι κοιτάζουν τους αρχαίους ελληνικούς ναούς με δέος και θαυμασμό για τον εξαίρετο σχεδιασμό και την άψογη κατασκευή τους. Οι αρχιτέκτονες γνωρίζουν, ωστόσο, ότι στην κατασκευή τους είχαν παρεισφρήσει εσκεμμένα κάποια αρχιτεκτονικά “λάθη”, τα οποία συμβάλλουν στην οπτική αρμονία τους, με αποτέλεσμα να μοιάζουν γεωμετρικά τέλειοι.

Παρ’ όλα αυτά, ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί σε ποιο στάδιο της κατασκευής τους αποφασίστηκε να γίνουν αυτά τα λάθη, εφόσον για να γίνει αυτό απαιτούνταν τα αρχικά σχέδιά τους.

Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να βρεθούν τα αρχικά σχέδια μετά από τόσους αιώνες. Ή μήπως όχι;

Προς μεγάλη έκπληξη των αρχιτεκτόνων και των αρχαιολόγων, τα σχέδια βρίσκονταν κάτω από τη μύτη τους και περίμεναν να αποκαλυφθούν.

Το μυστικό αποκαλύφθηκε στον ερειπωμένο ναό του Απόλλωνα στα Δίδυμα. Ο ναός άρχισε να κατασκευάζεται μερικά χρόνια μετά την άφιξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Μικρά Ασία, το 334 π.Χ., αλλά οι εργασίες προχωρούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς. Η κατασκευή του σταμάτησε τον τρίτο αιώνα μ.Χ., χωρίς όμως να φθάσει στην τελική φάση του, και ο μισοτελειωμένος ναός κατέρρευσε τον 15ο αιώνα, εξαιτίας ενός σεισμού.
Εξωτερική άποψη του ναού του Απόλλωνα στα Δίδυμα της Ιωνίας.
Ωστόσο, ακόμη και τα ερείπια που απόμειναν είναι αρκετά, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, για να δείξουν ότι επρόκειτο για έναν από τους μεγαλύτερους και εντυπωσιακότερους ναούς της αρχαιότητας. Η βάση του έχει ύψος 4 μέτρα, και οι διαστάσεις της είναι 60 επί 120 μέτρα. Από τις 108 κολώνες που βρίσκονταν επάνω της –κάθε μία από τις οποίες είχε ύψος 20 μέτρα– έχουν απομείνει όρθιες τρεις.

Για ένα τόσο μεγαλόπρεπο έργο, σίγουρα χρειαζόταν ένας ιδιαίτερος και πολύπλοκος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός. Όμως, σε τι μορφή και τι υλικό είχαν αποτυπωθεί τα σχέδια του ναού, και που βρίσκονταν, δεδομένου ότι απαιτήθηκαν δεκάδες χρόνια για να κατασκευαστεί –παρόλο που δεν έφτασε στο τελικό στάδιο– και οι αρχιτέκτονές του Παιώνιος και Δάφνις δεν βρίσκονταν εν ζωή;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δόθηκε μια ημέρα, τον Οκτώβρη του 1979. Εκείνη την περίοδο ο Γερμανός αρχαιολόγος Λόθαρ Χασελμπέρκερ, από το Πολυτεχνείο του Μονάχου, μελετούσε την αρχιτεκτονική του ναού του Απόλλωνα, όταν, χωρίς να το περιμένει, ανακάλυψε τα σχέδια του ναού. Επάνω στα μάρμαρα ορισμένων από τους κατώτερους τοίχους του, διέκρινε δεκάδες λεπτές, αβαθής χαραγματιές.
Η επεξεργασία σε υπολογιστή αποκαλύπτει το κρυμμένο σχέδιο στο Βουλευτήριο της Πριήνης στη Μικρά Ασία.

Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε αυτές τις γραμμές, παρόλο που δεκάδες φορές είχε περιδιαβεί τα ερείπια του ναού. Σταμάτησε, λοιπόν, έκπληκτος και προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει το τι είχε ανακαλύψει, όταν σιγά-σιγά άρχισαν να ξεθωριάζουν οι γραμμές, να “κρύβονται” ξανά στο λευκό μάρμαρο, καθώς ο ήλιος μετακινούνταν αργά στον ουρανό.

Με άλλα λόγια, οι γραμμές αποκαλύφθηκαν χάρη στο ότι ο Χασελμπέρκερ βρέθηκε στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή, όταν η θέση του ήλιου ήταν τέτοια που επέτρεψε να γίνουν ορατά τα “μυστικά χαράγματα”.

Ο Χασελμπέρκερ εξακολούθησε να πηγαίνει στον ναό τις επόμενες ημέρες, και σε διαφορετικές ώρες, αναζητώντας παρόμοια χαράγματα και σε άλλους τοίχους του. Έτσι, ανακάλυψε πολλές ευθείες γραμμές, κύκλους, τεταρτοκύκλια, ακόμη και πιο σύνθετα σχήματα.

Το πάχος των γραμμών ήταν τόσο όσο αυτών ενός μολυβιού, και το βάθος τους έφθανε το μισό χιλιοστό. Σε κάποια σημεία είχαν σβήσει εξαιτίας της διάβρωσης δύο χιλιάδων ετών, ενώ σε άλλα είχαν καλυφθεί από ασβεστολιθικό ίζημα, το οποίο είχε δημιουργηθεί από την εξάτμιση του βρόχινου νερού από το μάρμαρο.

Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν ακόμη ορατές, παρ’ όλους τους αιώνες που είχαν περάσει από την χάραξή τους και το ότι ήταν εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα.

Τα μυστικά των αρχαίων σχεδιαστών Αρχίζοντας να αντιγράφει τις γραμμές σε χαρτί, ο Χασελμπέρκερ διαπίστωσε ότι ήταν τόσο καλοσχεδιασμένες και ακριβείς, ώστε συμπέρανε ότι αυτοί που τις είχαν χαράξει ήταν εξαιρετικοί τεχνίτες, αν όχι και οι ίδιοι αρχιτέκτονες.

Τα σχέδια του ναού, λοιπόν, ήταν αποτυπωμένα επάνω στα δομικά υλικά του και κάλυπταν μια τεράστια έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Τα περισσότερα ήταν σε φυσικό μέγεθος, και έτσι φαίνονταν ακόμη και ορισμένα σημεία όπου είχαν γίνει αλλαγές από τους αρχιτέκτονες.


Σχέδιο της βάσης ιονικού κίονα από το άδυτο του ναού του Απόλλωνα στα Δίδυμα της Ιωνίας, όπως τον αποτύπωσε ο Λόθαρ Χασελμπέργκερ.

Όσον αφορά τις κολόνες, εξαιτίας του μεγάλου ύψους τους, είχαν αποδοθεί πλαγίως και μόνο το μισό τους, εφόσον το άλλο μισό ήταν ακριβές αντικαθρέφτισμα του σχεδίου. Ακριβώς στα σχέδια αυτά ήταν που ο Χασελμπέρκερ ανακάλυψε ορισμένα από τα εσκεμμένα λάθη των αρχιτεκτόνων.

Η γιγάντια βάση του ναού, όπου βρίσκονταν οι κίονες, δεν ήταν απολύτως επίπεδη, αλλά διογκωνόταν κατά 11 εκατοστά προς το κέντρο της.

Ακόμη, οι επιφάνειες των κιόνων δεν ήταν παράλληλες, αλλά διογκώνονταν κατά 4,65 εκατοστά καθώς ανέβαιναν προς τα πάνω, σχηματίζοντας μια ελαφρά καμπύλη προς τα έξω, και λέπταιναν πάλι καθώς έφθαναν στην κορυφή τους.

Για να δημιουργήσουν ένα μέλος του ναού που απαιτούσε πολύπλοκο σχεδιασμό (όπως η βάση μιας κολόνας) οι αρχαίοι αρχιτέκτονες χάρασσαν αρκετούς γεωμετρικούς συνδυασμούς ίσιων γραμμών, τις οποίες διαιρούσαν στη συνέχεια σε τρίτα. Κατόπιν χάρασσαν κύκλους διαφορετικών διαμέτρων και τους συνδύαζαν, με βάση γεωμετρικές αρχές, με τις γραμμές. Αυτό τους έδινε το ζητούμενο σχήμα που θα έπρεπε να είχε το μέλος του ναού.

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, σταματούσε η γεωμετρία και έμπαιναν οι αρχές της οπτικής, “ενσαρκωμένες” στο πρόσωπο του αρχιτέκτονα. Μια ελαφρώς μεγαλύτερη καμπύλη, ή μια ευθεία που σε κάποιο σημείο της καμπύλωνε ελαφρά, χαραγμένη συνήθως χωρίς διαβήτη, ελεύθερα, από το χέρι του καλλιτέχνη, υποδείκνυε τα σημεία των παρεμβάσεων∙ εκεί που θα έπρεπε να γίνει η υπέρβαση της γεωμετρίας προς χάρη της αισθητικής. Έτσι, εμφανιζόταν η “ατέλεια” στην αρχιτεκτονική του ναού, η οποία ονομαζόταν ένταση.

Μετά την ανακάλυψη του Χασελμπέρκερ, οι αρχαιολόγοι ανά τον κόσμο άρχισαν να ψάχνουν τα αρχαία μνημεία και τους ναούς, προσδοκώντας σε παρόμοιες ανακαλύψεις. Από πρακτικής πλευράς, ήταν δύσκολο να βρεθούν άλλα σχέδια, εφόσον αυτά που βρίσκονταν στη βάση, θα είχαν σκεπαστεί από ό,τι είχε κτιστεί, ενώ αυτά στους τοίχους –σε όσους είχαν μείνει ανέπαφοι– θα είχαν σβηστεί από την αρχαιότητα.

Το εσωτερικό του ναού του Απόλλωνα στα Δίδυμα της Ιωνίας.
Μετά την ολοκλήρωση ενός ναού, το τελικό στάδιο στην κατασκευή του ήταν η λείανση των τοίχων του, πράγμα που σήμαινε αφαίρεση τουλάχιστον ενός χιλιοστού της επιφάνειάς τους. Κάποιο αρχαιολόγοι, ωστόσο, φάνηκαν τυχεροί εφόσον βρέθηκαν αρκετά από τα θεωρούμενα χαμένα σχέδια, όπως αυτά του ναού της Αθηνάς στην Πριήνη ή της Άρτεμης στις Σάρδεις.

Αυτή η πολύπλοκη τεχνική αποτύπωσης αρχιτεκτονικών σχεδίων στα δομικά υλικά του ίδιου του κτιρίου είναι μια μοναδική επινόηση των αρχαίων Ελλήνων, την οποία δανείστηκαν αργότερα οι Ρωμαίοι. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι επίσης χρησιμοποιούσαν την ίδια τεχνική σε πιο απλή μορφή, ενώ η εφαρμογή της φτάνει έως και τις πολύ πρόσφατες εποχές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα χρήσης της είναι τα αρχιτεκτονικά σχέδια που ανακαλύφθηκαν στους τοίχους και τα πατώματα των Καθεδρικών στην πόλη του Γιορκ, στη Σαρτρ και στην Ρεμς.

Χάρη στην τύχη (ή στην αφύπνιση γνώσεων απ’ το παρελθόν) λύθηκε ένα μυστήριο που βασάνιζε επί δεκαετίες τους αρχαιολόγους. Τεχνικές αποτύπωσης και διαφύλαξης πληροφοριών αφάνταστες για τους σύγχρονους που απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες για να αποκαλυφθούν.

Παράλληλα δημιουργήθηκε ένα νέο πεδίο έρευνας για την αρχιτεκτονική των αρχαίων κτιρίων, που πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω ενδιαφέροντα στοιχεία, όσον αφορά τις αρχιτεκτονικές επιλογές διαφόρων αρχαίων πολιτισμών, και τις ιδιαιτερότητες (ακουστικές και οπτικές) που προσφέρουν αυτές.
Πηγή: pronews.gr
Newsroom Mykonos Ticker
1. Χαλαρώστε!
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αγχωθεί και στρεσαριστεί πολύ πριν ξεκινήσουν για τις διακοπές τους, μόνο και μόνο με την προετοιμασία γι’ αυτές!  Η προετοιμασία μπορεί να σχετίζεται με τον προορισμό των διακοπών: πώς θα φτάσει κανείς εκεί, που θα μείνει, ποιο είναι το καλύτερο ξενοδοχείο, ποιο το καλύτερο μπαρ/καφέ/εστιατόριο, κλπ, πώς θα πάει στα κουλ μέρη, τι ακριβώς θα κάνει για να αξιοποιήσει το χρόνο του, κλπ.  Η προετοιμασία για τις διακοπές μπορεί να είναι αγχωτική επειδή κάποιος προσπαθεί να χωρέσει όλη τη ντουλάπα του σε μία ή δύο βαλίτσες, αγχώνεται για το τι να πάρει, τι να αφήσει, τι μπορεί να χρειαστεί και να μην το έχει ή να μην μπορεί να το βρει εκεί, κλπ.  Χαλαρώστε!  Φυσικά και θα πρέπει να φροντίσετε να πάρετε τα βασικά (πχ τα φάρμακά σας), αλλά αν σας τελειώσει το άρωμα ή δεν έχετε τις ασορτί με το παρεό σαγιονάρες μαζί σας δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου!  Από την άλλη, καλό είναι να έχετε προετοιμαστεί για το μέρος που θα πάτε, αλλά ακόμα καλύτερο είναι να χαλαρώσετε και να αφήσετε και μερικά πράγματα στην τύχη, να ψάξετε και να ανακαλύψετε!
2. Περπατήστε
Ξέρατε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αφομοιώνει καλύτερα τις αισθητηριακές εμπειρίες με το ρυθμό του περπατήματος;  Επιλέξτε λοιπόν να περπατήσετε για να γνωρίσετε μια νέα παραλία, ένα χωριό, μια πόλη, έναν διαφορετικό τόπο.  Το ποδήλατο είναι το δεύτερο καλύτερο μέσο μετά το περπάτημα!  Αφήστε που η φυσική άσκηση ευνοεί την έκκριση ενδορφινών, των ορμονών της ευτυχίας οπότε θα αισθάνεστε και πολύ καλύτερα!
3. Παρατηρήστε το Περιβάλλον
Προφανώς και περπατάτε με ανοιχτά μάτια, αλλά τι βλέπετε γύρω σας;  Μήπως περιμένετε να δείτε το αξιοθέατο, το μνημείο, το σημαντικό;  Αν ναι, κάνετε λάθος!  Έτσι βλέπετε μόνο ότι σας είπαν να δείτε, αλλά χάνετε τη μαγεία της φυσικής ομορφιάς και της ανακάλυψης! Επιστημονικές έρευνες μας λένε ότι οι άνθρωποι περπατάνε και κοιτάζουν τους άλλους πεζούς (για να αποφύγουν συγκρούσεις) κοιτάζουν το δρόμο ή ίσια μπροστά τους.  Έτσι όμως χάνουν πολλά!  Εξασκηθείτε να κοιτάτε δεξιά-αριστερά, πάνω-κάτω, γύρω σας αλλά και πίσω σας!  Παρατηρήστε μικρά όμορφα πράγματα, από αυτά που δε θα τα βρίσκατε σε τυπικούς τουριστικούς οδηγούς.
4. Αλλάξτε την Αρχική σας Πορεία
Αδράξτε κάθε μικρή ευκαιρία να εξερευνήσετε το νέο σας περιβάλλον!  Πάρτε μια λάθος στροφή, αλλάξτε την πορεία που έχετε ήδη μάθει, ακολουθήστε έναν διαφορετικό δρόμο για το αγαπημένο σας καφέ ή την παραλία.
5. Βάλτε μια δόση ψυχο-γεωγραφικής περιπέτειας στη ζωή σας!
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να κολλήσετε στον χάρτη ή να προσπαθήσετε να δείτε όλα τα αξιοθέατα που καταγράφονται στον τουριστικό οδηγό της περιοχής που επισκέπτεστε.  Αφεθείτε!  Τριγυρίστε, χαθείτε, κάντε κάτι διαφορετικό, σταθείτε στο αλλιώτικο και μην κολλάτε στο πρόγραμμα της ημέρας.  Βάλτε μια μέρα που το πρόγραμμα είναι να μην έχετε πρόγραμμα, και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να γευθεί την ελευθερία και τη χαρά της εξερεύνησης και της ανακάλυψης αυτών των μικροπραγμάτων που θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες!
6. Σταθείτε Ακίνητοι
Όπου και αν είστε, βρείτε μια στιγμή και σταθείτε ακίνητοι.  Κοιτάξτε γύρω σας το περιβάλλον σαν να το βλέπετε για πρώτη φορά.  Παρατηρήστε κάθε λεπτομέρεια, τα χρώματα, τις αποστάσεις, τα αντικείμενα, οτιδήποτε υπάρχει.  Ανακαλύψτε κάτι όμορφο, ακόμα και αν είναι μικρό σαν ένα χρωματισμό λουλούδι σε μια πήλινη γλάστρα.
7. Φωτογραφικό ταξίδι
Πολλοί άνθρωποι κοροϊδεύουν τους τουρίστες που βλέπουν τον κόσμο γύρω τους μέσα από το φακό της μηχανής τους, αντί να εκτιμούν και να βλέπουν με τα μάτια τους αυτό που έχουν μπροστά τους.  Πιθανότατα έχετε βρεθεί κι εσείς στη θέση του τουρίστα!  Αν μάλιστα συνδέεστε και με social media, είναι ακόμα πιο πιθανό ότι ζείτε μέσα από τις φωτογραφίες, με την έννοια ότι σκέφτεστε τι θα δουν οι φίλοι σας και το απαθανατίζετε για να το αναρτήσετε.  Ωραίο πράγμα οι φωτογραφίες, δε λέω, αλλά η μονομανία να φωτογραφίσει κανείς αξιοθέατα (τα οποία μπορεί να τα βρει σε καλής ποιότητας φωτογραφίες στο ίντερνετ) μπορεί να τον κάνει να χάσει άλλα πράγματα.  Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό: αφιερώστε κάποια μέρα ή συγκεκριμένες ώρες την ημέρα για φωτογραφίες, και βάλτε ένα θέμα: ηλιοβασιλέματα, σύννεφα, ο εαυτός σας χαλαρός/χαρούμενος/ευτυχισμένος….  Φωτογραφίζοντας με έναν τέτοιο στόχο, που έχει προσωπική σημασία για εσάς, όχι μόνο θα ανακαλύψετε νέα πράγματα για το μέρος των διακοπών σας, αλλά θα ανακαλύψετε και νέα πράγματα για τον εαυτό σας!  Ψάχνοντας για συγκεκριμένα αντικείμενα ή καταστάσεις για να τα φωτογραφίσετε, θα μάθετε να ανοίγετε τα μάτια σας σε νέες δυνατότητες που σας δίνει το περιβάλλον σας και έτσι θα πάρετε μέσα σας μια μεγαλύτερη και πιο ανεξίτηλη δόση ομορφιάς.
8. Δώστε προσοχή σε όλες σας τις αισθήσεις
Στις διακοπές συνήθως κυριαρχεί η αίσθηση της όρασης.  Δοκιμάστε να δώσετε προσοχή και να καταγράψετε και τις άλλες αισθήσεις που προσλαμβάνετε: τον ήχο της θάλασσας, την αφή από ένα βότσαλο στο μάγουλό σας, την αύρα στο πρόσωπό σας, τα αρώματα της φύσης…  Οτιδήποτε καταγράφουν οι αισθήσεις σας είναι χρήσιμη πληροφορία που θα σας βοηθήσει να χαράξετε ανεξίτηλες αναμνήσεις από τις διακοπές σας!
Ακολουθώντας μία ή παραπάνω από αυτές τις οδηγίες για να εξασκήσετε τους ψυχο-γεωγραφικούς σας μυες, θα κερδίσετε κάτι για τον εαυτό σας: μια δόση διαφορετικής από τα συνηθισμένα ομορφιάς αλλά και μια ανανεωμένη εκτίμηση για τα όσα βλέπετε, όσα ζείτε, τις προσωπικές σας εμπειρίες.  Και μέσα από ένα τέτοιο ταξίδι ο άνθρωπος γίνεται ψυχικά πιο πλούσιος αλλά και χαρούμενος.
Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στο
- See more at: http://greekpsychologypages.blogspot.gr/2015/08/blog-post_9.html#sthash.AQWqScAB.dpuf
1. Χαλαρώστε!
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αγχωθεί και στρεσαριστεί πολύ πριν ξεκινήσουν για τις διακοπές τους, μόνο και μόνο με την προετοιμασία γι’ αυτές!  Η προετοιμασία μπορεί να σχετίζεται με τον προορισμό των διακοπών: πώς θα φτάσει κανείς εκεί, που θα μείνει, ποιο είναι το καλύτερο ξενοδοχείο, ποιο το καλύτερο μπαρ/καφέ/εστιατόριο, κλπ, πώς θα πάει στα κουλ μέρη, τι ακριβώς θα κάνει για να αξιοποιήσει το χρόνο του, κλπ.  Η προετοιμασία για τις διακοπές μπορεί να είναι αγχωτική επειδή κάποιος προσπαθεί να χωρέσει όλη τη ντουλάπα του σε μία ή δύο βαλίτσες, αγχώνεται για το τι να πάρει, τι να αφήσει, τι μπορεί να χρειαστεί και να μην το έχει ή να μην μπορεί να το βρει εκεί, κλπ.  Χαλαρώστε!  Φυσικά και θα πρέπει να φροντίσετε να πάρετε τα βασικά (πχ τα φάρμακά σας), αλλά αν σας τελειώσει το άρωμα ή δεν έχετε τις ασορτί με το παρεό σαγιονάρες μαζί σας δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου!  Από την άλλη, καλό είναι να έχετε προετοιμαστεί για το μέρος που θα πάτε, αλλά ακόμα καλύτερο είναι να χαλαρώσετε και να αφήσετε και μερικά πράγματα στην τύχη, να ψάξετε και να ανακαλύψετε!
2. Περπατήστε
Ξέρατε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αφομοιώνει καλύτερα τις αισθητηριακές εμπειρίες με το ρυθμό του περπατήματος;  Επιλέξτε λοιπόν να περπατήσετε για να γνωρίσετε μια νέα παραλία, ένα χωριό, μια πόλη, έναν διαφορετικό τόπο.  Το ποδήλατο είναι το δεύτερο καλύτερο μέσο μετά το περπάτημα!  Αφήστε που η φυσική άσκηση ευνοεί την έκκριση ενδορφινών, των ορμονών της ευτυχίας οπότε θα αισθάνεστε και πολύ καλύτερα!
3. Παρατηρήστε το Περιβάλλον
Προφανώς και περπατάτε με ανοιχτά μάτια, αλλά τι βλέπετε γύρω σας;  Μήπως περιμένετε να δείτε το αξιοθέατο, το μνημείο, το σημαντικό;  Αν ναι, κάνετε λάθος!  Έτσι βλέπετε μόνο ότι σας είπαν να δείτε, αλλά χάνετε τη μαγεία της φυσικής ομορφιάς και της ανακάλυψης! Επιστημονικές έρευνες μας λένε ότι οι άνθρωποι περπατάνε και κοιτάζουν τους άλλους πεζούς (για να αποφύγουν συγκρούσεις) κοιτάζουν το δρόμο ή ίσια μπροστά τους.  Έτσι όμως χάνουν πολλά!  Εξασκηθείτε να κοιτάτε δεξιά-αριστερά, πάνω-κάτω, γύρω σας αλλά και πίσω σας!  Παρατηρήστε μικρά όμορφα πράγματα, από αυτά που δε θα τα βρίσκατε σε τυπικούς τουριστικούς οδηγούς.
4. Αλλάξτε την Αρχική σας Πορεία
Αδράξτε κάθε μικρή ευκαιρία να εξερευνήσετε το νέο σας περιβάλλον!  Πάρτε μια λάθος στροφή, αλλάξτε την πορεία που έχετε ήδη μάθει, ακολουθήστε έναν διαφορετικό δρόμο για το αγαπημένο σας καφέ ή την παραλία.
5. Βάλτε μια δόση ψυχο-γεωγραφικής περιπέτειας στη ζωή σας!
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να κολλήσετε στον χάρτη ή να προσπαθήσετε να δείτε όλα τα αξιοθέατα που καταγράφονται στον τουριστικό οδηγό της περιοχής που επισκέπτεστε.  Αφεθείτε!  Τριγυρίστε, χαθείτε, κάντε κάτι διαφορετικό, σταθείτε στο αλλιώτικο και μην κολλάτε στο πρόγραμμα της ημέρας.  Βάλτε μια μέρα που το πρόγραμμα είναι να μην έχετε πρόγραμμα, και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να γευθεί την ελευθερία και τη χαρά της εξερεύνησης και της ανακάλυψης αυτών των μικροπραγμάτων που θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες!
6. Σταθείτε Ακίνητοι
Όπου και αν είστε, βρείτε μια στιγμή και σταθείτε ακίνητοι.  Κοιτάξτε γύρω σας το περιβάλλον σαν να το βλέπετε για πρώτη φορά.  Παρατηρήστε κάθε λεπτομέρεια, τα χρώματα, τις αποστάσεις, τα αντικείμενα, οτιδήποτε υπάρχει.  Ανακαλύψτε κάτι όμορφο, ακόμα και αν είναι μικρό σαν ένα χρωματισμό λουλούδι σε μια πήλινη γλάστρα.
7. Φωτογραφικό ταξίδι
Πολλοί άνθρωποι κοροϊδεύουν τους τουρίστες που βλέπουν τον κόσμο γύρω τους μέσα από το φακό της μηχανής τους, αντί να εκτιμούν και να βλέπουν με τα μάτια τους αυτό που έχουν μπροστά τους.  Πιθανότατα έχετε βρεθεί κι εσείς στη θέση του τουρίστα!  Αν μάλιστα συνδέεστε και με social media, είναι ακόμα πιο πιθανό ότι ζείτε μέσα από τις φωτογραφίες, με την έννοια ότι σκέφτεστε τι θα δουν οι φίλοι σας και το απαθανατίζετε για να το αναρτήσετε.  Ωραίο πράγμα οι φωτογραφίες, δε λέω, αλλά η μονομανία να φωτογραφίσει κανείς αξιοθέατα (τα οποία μπορεί να τα βρει σε καλής ποιότητας φωτογραφίες στο ίντερνετ) μπορεί να τον κάνει να χάσει άλλα πράγματα.  Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό: αφιερώστε κάποια μέρα ή συγκεκριμένες ώρες την ημέρα για φωτογραφίες, και βάλτε ένα θέμα: ηλιοβασιλέματα, σύννεφα, ο εαυτός σας χαλαρός/χαρούμενος/ευτυχισμένος….  Φωτογραφίζοντας με έναν τέτοιο στόχο, που έχει προσωπική σημασία για εσάς, όχι μόνο θα ανακαλύψετε νέα πράγματα για το μέρος των διακοπών σας, αλλά θα ανακαλύψετε και νέα πράγματα για τον εαυτό σας!  Ψάχνοντας για συγκεκριμένα αντικείμενα ή καταστάσεις για να τα φωτογραφίσετε, θα μάθετε να ανοίγετε τα μάτια σας σε νέες δυνατότητες που σας δίνει το περιβάλλον σας και έτσι θα πάρετε μέσα σας μια μεγαλύτερη και πιο ανεξίτηλη δόση ομορφιάς.
8. Δώστε προσοχή σε όλες σας τις αισθήσεις
Στις διακοπές συνήθως κυριαρχεί η αίσθηση της όρασης.  Δοκιμάστε να δώσετε προσοχή και να καταγράψετε και τις άλλες αισθήσεις που προσλαμβάνετε: τον ήχο της θάλασσας, την αφή από ένα βότσαλο στο μάγουλό σας, την αύρα στο πρόσωπό σας, τα αρώματα της φύσης…  Οτιδήποτε καταγράφουν οι αισθήσεις σας είναι χρήσιμη πληροφορία που θα σας βοηθήσει να χαράξετε ανεξίτηλες αναμνήσεις από τις διακοπές σας!
Ακολουθώντας μία ή παραπάνω από αυτές τις οδηγίες για να εξασκήσετε τους ψυχο-γεωγραφικούς σας μυες, θα κερδίσετε κάτι για τον εαυτό σας: μια δόση διαφορετικής από τα συνηθισμένα ομορφιάς αλλά και μια ανανεωμένη εκτίμηση για τα όσα βλέπετε, όσα ζείτε, τις προσωπικές σας εμπειρίες.  Και μέσα από ένα τέτοιο ταξίδι ο άνθρωπος γίνεται ψυχικά πιο πλούσιος αλλά και χαρούμενος.
Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στο
- See more at: http://greekpsychologypages.blogspot.gr/2015/08/blog-post_9.html#sthash.AQWqScAB.dpuf
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...