20 Ιουν 2015

77 λιμάνια στο κόκκινο | Σοβαρά προβλήματα υποδομών

Κρατική αδιαφορία για την έκθεση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων πριν από 3 χρόνια
Θαυμασμό και φόβο προκάλεσαν το χειμώνα αρκετά βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας με την αγωνιώδη προσπάθεια των Ελλήνων πλοιάρχων........
να προσπαθούν να δέσουν στα λιμάνια των Κυκλάδων και των ακριτικών νησιών τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Η όλη όμως αυτή επιτυχή τους προσπάθεια δεν ήταν απλώς αξιέπαινη λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών από τους δύσκολους καιρούς του Αιγαίου αλλά κυρίως γιατί η απόλυτη πλειοψηφία των λιμανιών είναι σε εξαιρετικά κακή έως και επικίνδυνη κατάσταση. 

Δεκάδες είναι τα λιμάνια που δε προστατεύονται από τους ανέμους ή που χρειάζονται προεκτάσεις και εκβαθύνσεις γιατί είναι αρκετά ρηχά, βραχονησίδες δεν έχουν φωτισμό και αποτελούν μεγάλες παγίδες για ατυχήματα ενώ σε πολλά δεν υπάρχει ούτε κυματοθραύστης.

Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από την έκθεση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, κανένα ως τώρα βελτιωτικό μέτρο δεν έχει γίνει για τα 77 Λιμάνια που διαπιστωμένα έχουν σοβαρά προβλήματα υποδομών μερικά από τα οποία να κρίνονται ιδιαίτερων επικίνδυνα. Ακόμα και ελάχιστες βελτιωτικές κατασκευές που έχουν γίνει, αντί να βοηθήσουν έκαναν ακόμα χειρότερη την κατάσταση ακριβώς γιατί πραγματοποιήθηκαν χωρίς καμία ουσιαστική μελέτη δεν εκπονήθηκε.

Σάμος, Τήνος
Κοντά στα 10 εκ ευρώ στοίχισε το νέο λιμάνι της Σάμου, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2012 και όμως εμφανίζει σοβαρά προβλήματα γιατί δεν πραγματοποιήθηκε καμία μελέτη από το Υπουργείο Ναυτιλίας παρά μόνο από το Υπουργείο Υποδομών. 

Σύμφωνα με τους πλοιάρχους το λιμάνι Μαλαγάρι, αν και ολοκαίνουργιο χρειάζεται χαρτογράφηση, είναι ανύπαρκτη η χερσαία υποδομή (σταθμοί επιβατών, χώροι υγιεινής, πρακτορείο). Πρέπει να δημιουργηθεί θέση πρυμνοπλαγιοδέτησης γιατί υπάρχει πρόβλημα με τις υπάρχουσες πλευρικές καιρικές συνθήκες.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση, στο επίσης νέο σε κάτασκευή, λιμάνι της Τήνου. Η Ένωση των Πλοιάρχων σημειώνει στην έκθεση της «Έχουν γραφεί τόσα πολλά και έχουν ειπωθεί άλλα τόσα από ειδικούς και μη για το συγκεκριμένο λιμάνι. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που είχαμε προβλέψει από τότε που ξεκίνησε να σχεδιάζεται το νέο έργο, ότι δηλαδή η υλοποίηση του (κατασκευή προστατευτικού λιμενοβραχίονα-νησίδα) θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. 
Η αποπεράτωση του έργου θα στερήσει από κάποιες κατηγορίες πλοίων την δυνατότητα προσέγγισης αφού η λιμενολεκάνη που δημιουργείται θα είναι παγίδα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές. 
Κρίνεται επιβεβλημένο να υλοποιηθεί σύντομα το νέο έργο που εκτελείται στην εξωτερική πλευρά του λιμανιού ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από τα πλοία σαν εναλλακτική λύση όταν οι καιρικές συνθήκες βέβαια το επιτρέπουν. Απαραίτητη η εκβάθυνση της εσωτερικής λιμενολεκάνης. Έχει μειωθεί σημαντικά το βάθος λόγω των προσχώσεων».

Φολέγανδρος, Σαντορίνη
Ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα λιμάνια είναι αυτή της Φολεγάνδρου. Το πανέμορφο και μικρό Κυκλαδονήσι παρά τη τουριστική άνοδο που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια,το λιμάνι του παραμένει εγκαταλελειμένο και επικίνδινο για την είσοδο και έξοδο των πλοίων καθώς τέσσερις βραχονησίδες του (ΠΟΛΥΟ-ΞΕΡΕΣ-ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ και του Ακ.ΛΑΤΙΝΗ )είναι χωρίς φώτα και μόνο η μεγάλη εμπειρία των καπετάνιων είναι η αιτία που ως τώρα δεν έχει καταγραφεί κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Δεκάδες όμως είναι οι βραχονησίδες που αν και πλάι σε λιμάνια είναι από τις μεγαλύτερες παγίδες για ατυχήματα όπως στα Ψαρά, Άνδρο, Κύθνο, Κίμωλος, Νάξός κ.α.

Δεν στερούνται όμως σοβαρών προβλημάτων ούτε και τα κοσμοπολίτικα νησιά, με τα εκατομμύρια των τουριστών που συρρέουν κάθε χρόνο. Μεγάλο μέρος της έκθεσης των Πλοιάρχων καταδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο λιμάνι της Σαντορίνης

Συγκεκριμένα αναφέρεται «επειδή ο συγκεκριμένος χώρος (ΑΘΗΝΙΟΣ) είναι αδύνατον να γίνει λιμάνι λόγω του μεγάλου βάθους, είναι επιβεβλημένη η μεταφορά του λιμανιού σε άλλη περιοχή. Τα έργα που έγιναν στον ΑΘΗΝΙΟ οπωσδήποτε βελτίωσαν την κατάσταση, δεν έλυσαν όμως το βασικό πρόβλημα του λιμανιού που είναι η ασφαλής προσέγγιση και παραμονή των πλοίων. 

Αυξήθηκε ο χερσαίος χώρος και θεωρητικά οι θέσεις πρυμνοδέτησης, όμως στην πράξη δεν μπορούν ταυτόχρονα να εξυπηρετηθούν περισσότερα από δυο πλοία λόγω του συγκλίνοντα προσανατολισμού των προβλητών. 
Δημιουργία θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης. Συχνές απώλειες αγκυρών λόγω μεγάλου βάθους και εντελώς απροστάτευτο ελλείψει λιμενοβραχίονα από Νοτιοδυτικούς-Δυτικούς ανέμους».
Αναστασία Βαμβακά
avamvaka@e-typos.com
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...