13 Φεβ 2015

Τα βήματα που χωρίζουν τώρα Αθήνα και Βερολίνο

Σημείο προς σημείο εξετάζουν τα τεχνικά κλιμάκια τις διαφορές και τις συγκλίσεις του σχεδίου Βαρουφάκη και του ισχύοντος προγράμματος. Συνεδριάζει η κυβέρνηση.......

Σημείο προς σημείο εξετάζουν τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια τις διαφορές και τις συγκλίσεις του σχεδίου Βαρουφάκη και το ισχύοντος προγράμματος, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. 

Η Ελληνική πλευρά επιμένει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της νέας «κοινωνικής συμφωνίας» και αντιδρά σε μέτρα του ισχύοντος προγράμματος, που θεωρεί ότι απορυθμίζουν την αγορά εργασίας και δημιουργούν προβλήματα στους μικρομεσαίους.

Τα «θέλω» και τα «όχι» της Αθήνας
Σε ένα ανεπίσημο σημείωμα με 10 σημεία η κυβέρνηση καταγράφει τις κόκκινες γραμμές της και αναφέρεται στη θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup.
Στο κείμενο τονίζεται ότι η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών και ότι κυβέρνηση θα επιμείνει «σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης». Επισημάινεται δε ότι σε αυτά τα θέματα «συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας».

Η κυβέρνηση «εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφτούν», στους τομείς των εργασιακών, του πρωτογενούς πλεονάσματος, των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίοι όπως τονίζεται «δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση». 

Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι «η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας» και επισημάινεται ότι «η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν.» 

Επίσης περιγράφονται τα σημεία στα οποία δεν υπάρχει κοινή αντίληψη, «όπως για παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.»

Δεν βλέπουν συμφωνία Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ
Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, κορυφαίοι αξιωματούχοι κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι εμφανίζονται για την επίτευξη συμφωνίας. 

Απέχουμε πολύ από μια συμφωνία Ελλάδας-Κομισιόν, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην France 2. Ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτηρίζει ύψιστης σημασίας τον προϋπολογισμό.

Απαισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος είναι ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ANP η Ελλάδα έχει πολλές απαιτήσεις, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν χρήματα για αυτό. 

Αντίθετα, αισιόδοξος για συμφωνία στην Ευρωομάδα της Δευτέρας, δηλώνει ο Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe 1. «Η συνάντηση της Δευτέρας θα είναι δύσκολη αλλά αποφασιστική, διότι αφορά την εξασφάλιση των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας» τόνισε ο επίτροπος οικονομικών.

Βαρουφάκης: Καλύτερο το κούρεμα από παράταση της πίστωσης
Ολοι γνωρίζουν πως χωρίς μία νέα συμφωνία, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο Spiegel. Ο υπουργός οικονομικών επιμένει πως αν και η Γερμανική κυβέρνηση αρνείται τη λέξη το κούρεμα, είναι καλύτερο για τους πιστωτές από την παράταση της πίστωσης. Προσομοιάζει δε τις πρακτικές της Τρόικας με τα βασανιστήρια και τον εικονικό πνιγμό της CIA.

Βερολίνο: Ο ΟΟΣΑ δεν θα αντικαταστήσει την τρόικα
«Ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών της Γερμανίας, τονίζοντας ότι: «Μπορούμε να μην την ονομάζουμε πια τρόικα, αλλά οι τρεις θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) θα συνεχίσουν να εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα».

«Η ερειστική άνεση θα της κοπεί της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν δείχνουν αρκετή υπομονή παρά το ακραίο κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση για τη Γερμανία.
«Χωρίς τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούν να δοθούν χρήματα για την Ελλάδα» δήλωσε ο Αντρέας Σόιερ, στη Rheinische Post.

Reuters: Οι τράπεζες αιμορραγούν
Επιτάχυνση του ρυθμού εκροής καταθέσεων παρατηρείται στις ελληνικές τράπεζες, συμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters. Το πρακτορείο τονίσει ότι οι πρόσφατες ημερήσιες εκροές κυμάνθηκαν από τα 300 έως τα 500 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το όριο των κεφαλαίων που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό ELA στα 65 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: thetoc.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...