1 Φεβ 2015

Ποιος θα τραβήξει πρώτος τη σκανδάλη στον εν εξελίξει νομισματικό πόλεμο;

Ο νομισματικός πόλεμος, όπως όλα δείχνουν, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Αυτό αποδεικνύεται, όπως αναφέρει το CNBC, αποδεικνύεται από μία σειρά κινήσεων που έγιναν.......
κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (Monetary Authority of Singapore) επέπληξε τις αγορές την Τρίτη, ανακοινώνοντας ότι αλλάζει την τρέχουσα νομισματική της πολιτική, η οποία βασίζεται σε παρέμβαση στις αγορές και είχε στόχο να αναστρέψει την ενίσχυση του νομίσματος.

Την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας, μπορεί να διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, αλλά σαφώς άλλαξε τη ρητορική της, τονίζοντας πως αναμένει «μία σημαντική ανατίμηση» του δολαρίου Ν. Ζηλανδίας – περισσότερο γνωστό ως kiwi – και ότι «η τρέχουσα ισοτιμία του νομίσματος δεν δικαιολογείται με βάση τις τωρινές οικονομικές συνθήκες».

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας διατήρησε την επιθετική ρητορική της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο άμεσο μέλλον θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.

Των παραπάνω κινήσεων είχαν προηγηθεί αναπάντεχες αλλαγές νομισματικής πολιτικής από Δανία, Ινδία, Καναδά και Ελβετία. Επίσης κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι ο Μάριο Ντράγκι εξέπληξε, έως ένα βαθμό, τις αγορές, όταν ανακοίνωσε την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει ουσιαστικά τον ισολογισμό της άνω του ενός τρισ. ευρώ, μέσω της εφαρμογής προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να ξαφνιάζουν τους πάντες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος», τονίζει η Camilla Sutton, κορυφαία αναλύτρια των αγορών συναλλάγματος για την Scotiabank, προσθέτοντας ότι «όταν υπάρχει έντονη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος, αυτή είθισται να δρα υπέρ του δολαρίου».

Άλλωστε το δολάριο είναι αυτό που έχει εκμεταλλευθεί όλες τις κινήσεις που οδηγούν σε χαλάρωση τη νομισματική πολιτική. Από την αρχή του 2015 έχει ενισχυθεί σχεδόν 7% έναντι του ευρώ και άνω του 7% έναντι του δολαρίου Καναδά και κατά 6% έναντι του δολαρίου Ν. Ζηλανδίας.

Το τελευταίο 12μηνο έχει ενισχυθεί άνω του 20% έναντι των νομισμάτων Σουηδίας και Νορβηγίας, άνω του 17% έναντι του ευρώ και άνω του 13% έναντι του γεν. Μέχρι στιγμής η Fed δεν έχει αντιδράσει και σε αντίθεση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες δεν κάνει τίποτε για να αντιστρέψει την πορεία του νομίσματος των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωσή της την Τετάρτη η Fed υποστήριξαν ότι και οι «διεθνείς εξελίξεις» είναι ένας παράγοντας που λαμβάνει υπόψη της όταν αποφασίζει για τη μελλοντική νομισματική της πολιτική.

Εάν, λοιπόν, η Fed δίνει «την ευχή της» στους επενδυτές να συνεχίσουν να αγοράζουν δολάρια, ποιες θα είναι οι άλλες κεντρικές τράπεζες που θα αντιδράσουν;

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρώτος «πυροβολισμός» θα έρθει από την Κεντρική Τράπεζας Αυστραλίας, η οποία την επόμενη εβδομάδα, θα προχωρήσει σε μείωση των βασικών της επιτοκίων, προκειμένου να οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα το δολάριο Αυστραλίας.

Επιθετική νομισματική πολιτική, με στόχο να υπάρξει αποδυνάμωση του νομίσματός τους σε σχέση με το δολάριο, αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν – καθώς επίσης συνεδριάζουν την ερχόμενη εβδομάδα – οι κεντρικές τράπεζες Μεξικού και Ν. Αφρικής.

Επίσης, σύμφωνα με την Credit Suisse, σε επιθετικές κινήσεις μπορούν να προχωρήσουν η Κεντρική Τράπεζα της Κορέας αλλά και αυτή της Πολωνίας.

Ως εκ τούτου υπάρχουν αρκετοί «πολέμαρχοι» έτοιμοι να συνεχίσουν τον εν εξελίξει νομισματικό πόλεμο που μαίνεται στην υφήλιο.
Πηγή:newmoney.gr
NewsRoom Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...