30 Δεκ 2014

Με Εξεταστικές για τα μνημόνια απειλεί ο Τσίπρας

Προανήγγειλε πλατιές εκλογικές συμμαχίες
Στο στόχαστρό του Σαμαράς, Βενιζέλος, Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου - «Εγγυόμαστε τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - «Μην τολμήσετε να πάρετε δημόσια έγγραφα φεύγοντας» απείλησε την κυβέρνηση, αναφερόμενος.......
στην αλληλογραφία με την ΤρόικαΣτα διλήμματα των εκλογών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη προεκλογική ομιλία του στον Κεραμεικό.

Πριν απ' όλα, όμως, και προκειμένου να βάλει «τελεία και παύλα», όπως είπε, «στα παραμύθια του τρόμου», ξεκαθάρισε πως: "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες".

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε ακόμη ότι "θα αρχίσει από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης η εφαρμογή του προγράμματος του κόμματός μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης".

Προανήγγειλε ότι "θα κοπούν τα δεσμά που έχει επιβάλει στην εργατική τάξη το νέο, μεσαιωνικής έμπνευσης, εργασιακό καθεστώς. Θα κοπούν με το μαχαίρι τα νήματα μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και των εθνικών εργολάβων".

"Δεν είμαστε η συνέχεια όσων κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Είμαστε η άρνησή τους" υπογράμμισε, για να κλείσει την ομιλία του, λέγοντας: "Η κυβέρνηση σωτηρίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι το βραβείο της μάχης που έχουμε μπροστά μας. Καλή δύναμη!".

Νωρίτερα, και αναφερόμενος στην προκήρυξη εκλογών, μετά την αποτυχία της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι "ο λαός μας σήμερα κέρδισε μια μάχη, η Δημοκρατία κέρδισε μια μάχη, η πατρίδα κέρδισε μια μάχη".

Επίσης, αναφέρθηκε στις συνεργασίες και έκανε λόγο για πλατιές συμμαχίες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε, δε, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να μην τολμήσουν να πάρουν φεύγοντας δημόσια έγγραφα και ιδίως την αλληλογραφία με την Τρόικα.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε την άποψη ότι το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής είναι μια πρώτη νίκη των βουλευτών. Διερωτήθηκε, δε, αν ο ελληνικός λαός επιλέξει το δρόμο των εντολών, ή το δρόμο της δημοκρατίας -το δρόμο των μνημονίων ή το δρόμο της κοινωνικής σωτηρίας.

Ο κ. Τσίπρας επίσης είπε πως σήμερα είναι η αρχή του τέλους ενός καθεστώτος που βύθισε την Ελλάδα στη φτώχεια, την ανεργία, τη δυστυχία, την απελπισία, η αρχή του τέλους εκείνων που χωρίς αιδώ και χωρίς περίσκεψη υπηρέτησαν μια πολιτική καταστροφής.

Προσωπική επίθεση σε Σαμαρά
Επιπλέον, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως ο κ. Σαμαράς έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που αγνόησε και υποβάθμισε τη Βουλή όσο κανείς άλλος στην ιστορία της, με το πρωτοφανές ρεκόρ Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και τα Προεδρικά Διατάγματα, με το πρωτοφανές ρεκόρ νυχτερινών τροπολογιών, με την άρνησή του να έρθει έστω και μία φορά να απαντήσει στην ώρα του πρωθυπουργού, την οποία και κατήργησε.

Επίσης, πρόσθεσε πως ο κ. Σαμαράς:

- Είναι ο πρωθυπουργός που πιο πολύ τον έβλεπε το εντευκτήριο, παρά η αίθουσα της Βουλής.

- Είναι ο πρωθυπουργός που αρνήθηκε κάθε διάλογο και κάθε συνάντηση με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

- Είναι ο πρωθυπουργός που, μέσα σε μια νύχτα, ερήμην της Βουλής και ερήμην ακόμα και των κομμάτων με τα οποία συγκυβερνούσε, έριξε μαύρο στην ΕΡΤ, φιμώνοντας τη φωνή της Ελλάδας στον κόσμο και πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζομένους.

- Είναι ο πρωθυπουργός του αυταρχισμού και της κοινωνικής κατεδάφισης.

Και, άρα, όπως τόνισε, είναι ο τελευταίος που έχει το ηθικό δικαίωμα να μιλά για συναίνεση.

Κάνοντας αναδρομή στην πρωθυπουργική θητεία του κ. Σαμαρά, είπε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αυτά με τα οποία απείλησαν το λαό ότι θα συνέβαιναν αν εκλεγόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2012, ο λαός τα υπέστη, αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ -αλλά από τον κ. Σαμαρά και την τρόικα.

«Ώρα να μάθουμε αλήθειες για Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου»
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε επίσης στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και ανέφερε πως είναι η ώρα να μάθει ο ελληνικός λαός μια σειρά από αλήθειες. Είπε, συγκεκριμένα:

"Τώρα είναι η ώρα να μάθουμε, γιατί αλήθεια ο κ. Παπανδρέου, την ίδια στιγμή που το 2009 δημόσια καταφερόταν εναντίον του ΔΝΤ, είχε ήδη κλείσει μυστικά, όπως αποδείχτηκε, συμφωνία με το ΔΝΤ πριν ακόμη από τις εκλογές;

Είναι η ώρα να μάθουμε, γιατί αλήθεια ο κ. Παπακωνσταντίνου την ώρα που έπρεπε να δανειστεί από τις αγορές, μίλαγε για Τιτανικό και αρνούνταν τα δανεικά των αγορών;

Γιατί αλήθεια η ΕΛΣΤΑΤ διόγκωσε το δημόσιο έλλειμμα, με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα στο μάτι του κυκλώνα;

Είναι η ώρα να μάθουμε, γιατί αλήθεια, ο κ. Σαμαράς μέσα σε μια νύχτα, την περιβόητη νύχτα των Καννών, μετατράπηκε από αντιμνημονιακός σε μνημονιακότερο των μνημονιακών;

Ποιες δεσμεύσεις έδωσε στην κυρία Μέρκελ, τον κ. Μπαρόζο, τον κ. Γιούνκερ;

Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κ. Βενιζέλος ταξίδεψε στις Κάννες αντιπρόεδρος του Παπανδρέου και επέστρεψε αντιπρόεδρος του Σαμαρά;

Είναι, επίσης, ώρα να μάθουμε: γιατί αλήθεια το 2012, ο τότε υπουργός Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας, ενώ είχε τη στήριξη Λαγκάρντ να θέσει θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους στο Εurogroup, το κάρφωσε στον κ. Σόιμπλε, για να του πεί το απαξιωτικό “forget it Giannis”;

Είναι η ώρα να μάθουμε, γιατί αλήθεια, 2,5 χρόνια τώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά λεηλατεί στη φορολογία τη μεσαία τάξη, ενώ βάζει στα συρτάρια της λίστες της φοροδιαφυγής, τη λίστα Λαγκάρντ και αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοφοροφυγάδες;

Αυτές τις αλήθειες ζητά να μάθει ο ελληνικός λαός που λεηλατήθηκε, που έχασε την περηφάνια και την αξιοπρέπειά του, για να παραμείνει στις καρέκλες της εξουσίας ένα διεφθαρμένο, γερασμένο και διαπλεκόμενο καθεστώς εξουσίας.

Αυτές τις αλήθειες θέλει να μάθει ο λαός μας και όχι τους ψεύτικούς εκβιασμούς, την ψεύτικη κινδυνολογία και κατατρομοκράτηση.

Αυτές τις αλήθειες θέλει να μάθει και θα τις μάθει".

Περί διαπλοκής
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στη διαπλοκή, λέγοντας ότι "δεν είναι μόνο μια αναμέτρηση με το καθεστώς της μνημονιακής απολυταρχίας, είναι μια μάχη με την καθεστωτική διαφθορά, με το καρκίνωμα της διαπλοκής, με αντιλήψεις και πρακτικές που μας οδήγησαν ως εδώ".

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η μάχη δεν θα είναι εύκολη, καθώς "το παλιό παντού και πάντα στην Ιστορία αντιστέκεται για να κρατήσει τα προνόμιά του. Και η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει καμιά αυταπάτη για το ποιους έχουμε απέναντί μας. Και για τα μέσα που χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιήσουν. Το ψέμα. Το ψέμα. Και πάλι το ψέμα.

Ψέματα για όσα έχουν σκοπό να κάνουν, αν ο λαός τους το επέτρεπε. Τερατώδη ψέματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, τις προθέσεις και την πολιτική του. Δρακόντεια ψέματα για το τι περιμένει τους Έλληνες, αν δεν ψηφίσουν για άλλη μια φορά το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου".

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις Σαμαρά
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά ως εξής:

"Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009.

Αποκατάσταση επίσης των ειδικών μισθολογίων και των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία.

Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια με προγράμματα επανεκπαίδευσης και αξιοποίηση αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων.

Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.

Ρύθμιση με μετακύλιση στην επόμενη διετία των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.

Προστασία των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με πάγωμά τους μέχρι να υπάρξει συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων.

«Διαφωνούμε με την ιδέα ότι για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζονται ακόμα χαμηλότεροι μισθοί» τόνισε και μίλησε για επαναφορά της «μετενέργειας» στους έξι μήνες.

Σταδιακή άνοδο του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 το 2013 -που ήταν τότε στις 8.000- και στις 10.000 το 2014.

Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο, δίκαιο φόρο.

Μείωση των φορολογικών συντελεστών

Ούτε μια νέα απόλυση στο Δημόσιο. Εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε, έπειτα από την παράθεση των προεκλογικών δεσμεύσεων Σαμαρά: "Αυτά έλεγε ο αθεόφοβος μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2012. Χρειάζεται να πούμε ότι έκαναν ακριβώς τα αντίθετα από όσα έλεγαν; Χρειάζεται να σχολιάσουμε αυτό τον ποταμό από ψέματα; Αυτή την ακράτεια υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα; Αυτή την ανάδειξη του ψέματος σε κεντρικό πολιτικό πρόγραμμα;".

Το 2014 δεν είναι 2012 - Εγγυόμαστε τις καταθέσεις των Ελλήνων
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως το 2014 δεν είναι 2012 και περιέγραψε την κατάσταση όπως είναι σήμερα: "Οι συστημικές τράπεζες έχουν περάσει τα crash tests. Η τραπεζική ενοποίηση έχει προχωρήσει. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος είναι επομένως ένα ζήτημα που αφορά τους πάντες. Και επιπλέον, αυτές τις ημέρες συζητείται το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ενεργητικού της ΕΚΤ στο ύψος του ενός τρισ. ευρώ, με σκοπό την έμμεση, μέσω των τραπεζών, αγορά κρατικών ομολόγων το αργότερο μέχρι το Μάρτιο".

Και συνέχισε: "Σήμερα, και σε αντίθεση με το 2012, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν κατοχυρώσει να μην εφαρμόζουν μονομερώς τους κανόνες λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι πολιτικές λιτότητας δέχονται χτυπήματα ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία. Το πολιτικό έδαφος λοιπόν είναι πιο ευνοϊκό για μια χώρα που θέλει να αξιοποιήσει τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες. Και οι σημερινές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν ότι οι εταίροι μας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση".

"Και δεύτερο" τόνισε: "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου".

Συνεργασίες και συμμαχίες
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των συνεργασιών. Είπε χαρακτηριστικά: "Απέναντι σε αυτή τη διπλή επίθεση, κάποιοι θα ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να φαντάζει μια δύναμη απομονωμένη, χωρίς συμμάχους, χωρίς νέα ακροατήρια. Θα τους απογοητεύσουμε. Ωστόσο, θα απογοητεύσουμε και όσους περιμένουν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα ίδια παιχνίδια συνδιαλλαγής που κάνουν οι δυνάμεις του χθες. Θα απογοητεύσουμε όσους θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να συναλλάσσεται. Να πουλάει εκδουλεύσεις. Να μοιράζει θέσεις".

"Εμείς είμαστε εδώ για να μοιράσουμε ευθύνη. Όχι για να μοιράσουμε θέσεις" είπε, τονίζοντας ότι, σε αυτό το πλαίσιο, είναι «καλοδεχούμενοι»:

- Όσοι συνειδητοποιούν την ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία.

- Όσοι αποδέχονται το πρόγραμμα που εκφωνήσαμε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη δέσμευσή μας για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τη βιωσιμότητα του χρέους και την επόμενη μέρα.

"Καλοδεχούμενοι να μοιραστούν ευθύνη... Καλοδεχούμενοι να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν την κρίση του λαού στα ψηφοδέλτιά μας" συμπλήρωσε.

Ξεκαθάρισε, δε, πως όσοι συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λάβουν εκλόγιμες θέσειςς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, "σαν αυτές που προσφέρουν ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Θεοδωράκης".

Υπηρεσιακές διοικήσεις σε τέσσερα υπουργεία - Μην διανοηθείτε να πάρετε έγγραφα φεύγοντας
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε υπηρεσιακές διοικήσεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Τύπου και Προστασίας του Πολίτη, "ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τόπος θα πάει στις εκλογές χωρίς αντιδημοκρατικούς χειρισμούς και παρατράγουδα".

Αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προειδοποίησε: "Μη διανοηθείτε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας ούτε ένα δημόσιο έγγραφο. Μην διανοηθείτε να πειράξετε τίποτα από τους φακέλους στα συρτάρια των υπουργείων. Και ειδικά την αλληλογραφία με την τρόικα. Γιατί αυτή η χώρα έχει δημοκρατία. Και στη δημοκρατία η διαφάνεια έχει τον πρώτο λόγο, είτε το θέλουν είτε όχι".
Πηγή: protothema.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...