30 Δεκ 2014

Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Τα «φαβορί» και τα «αουτσάιντερ» στις λίστες Επικρατείας των δύο μονομάχων. Ποια είναι τα πρώτα ονόματα που ακούγονται.........

Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας αποτελούν παραδοσιακά τη «βιτρίνα» των κομμάτων στην εκλογική μάχη. Ως είθισται, οι αρχηγοί των κομμάτων -που διατηρούν σχεδόν αποκλειστικά το «προνόμιο» κατάρτισής του- τοποθετούν σε αυτά πρόσωπα που σηματοδοτούν είτε συμμαχίες, είτε διευρύνσεις, είτε στελέχη-κλειδιά στην μετέπειτα πιθανή κυβερνητική θητεία. Ποια όμως είναι τα πρόσωπα που ακούγονται για τις λίστες Επικρατείας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου;

Οι υποψήφιοι για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ
Κυριολεκτικά στο…παραπέντε θα «κλειδώσει» το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, καθώς μέχρι και χθες αργά το βράδυ δεν είχε συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ποια πρόσωπα θα τοποθετηθούν σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως το ψηφοδέλτιο θα είναι ριζικά ανανεωμένο σε σχέση με το 2012, ενώ ήδη έχουν αποχωρήσει κάποια ονόματα, τα οποία θα δώσουν τη μάχη του σταυρού, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη (Α΄ Αθηνών), ο Γιάννης Μιχελάκης (Β΄ Αθηνών) και ο Χαράλαμπος Αθανασίου (Λέσβο).

Στις τρεις πρώτες εκλόγιμες θέσεις θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, οι τρεις στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και οι σύμβουλοι του Αντώνη Σαμαρά, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Σταύρος Παπασταύρου, ενώ συζητείται για την τέταρτη θέση -η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να κερδηθεί από τη ΝΔ, αρκεί να είναι πρώτο κόμμα- ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας και ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει επιθυμία να τοποθετήσει στις τέσσερις θέσεις και μια γυναίκα. Εάν συμβεί αυτό ένας εκ των τριών συνεργατών του, δηλ. οι Δ. Σταμάτης, Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου δεν θα είναι στη λίστα, με πιθανότερο τον πρώτο. 

Οι υποψήφιοι για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ
Στα «βαθιά» αναμένεται να πέσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το θέμα των συμμαχιών αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή συζήτηση. Κοντά σε αυτό και το ειδικότερο θέμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, εκεί όπου δεν θα είναι υποψήφιος ο Φ. Κουβέλης ή οποιοσδήποτε άλλος «συνοδοιπόρος» του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό γιατί, όπως από χθες διεμήνυσε με τη βραδινή ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, οι σύμμαχοι είναι «καλοδεχούμενοι να μοιραστούν ευθύνη και να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους, και να διεκδικήσουν τη κρίση του λαού στα ψηφοδέλτιά μας. Όχι, όμως για να λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Θεοδωράκης. Γιατί ούτε εμείς ούτε οι σύμμαχοί μας είναι σαν τους άλλους».

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει όμως και ένα ακόμη κενό, καθώς ο επικεφαλής του στις εκλογές του 2012 Μανώλης Γλέζος επιστρέφει μεν, αλλά όχι ως πρώτος στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. 

Θα μπορούσε να συζητήσει την υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στην πρώτη μη εκλόγιμη θέση -δίνοντας έτσι το σύνθημα για μεγαλύτερο πανελλαδικό ποσοστό- είτε σε μια μονοεδρική, στην οποία όμως δεν έχει εκλεγεί βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη του επιλογή, παραμένουν ωστόσο οι αγαπημένες του Κυκλάδες.

Τούτων δοθέντων, πολλά τα ονόματα που ακούγονται για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο βαθμό πάντως που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελε να ρισκάρει με ένα νέο εκπρόσωπο Τύπου για το διάστημα των επόμενων τριών εβδομάδων, τότε ο Π. Σκουρλέτης θα πρέπει να βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση.
Ενώ πλούσια αναμένεται να είναι η παρουσία ανθρώπων από τον πολιτισμό και τη διανόηση.
Πηγή: thetoc.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...