29 Δεκ 2014

Δεν βγαίνει ΠτΔ, πάμε σε εκλογές.Τα επόμενα βήματα και οι ημερομηνίες

Ο κύβος έχει πλέον ριφθεί και η χώρα μπαίνει από σήμερα επισήμως στο δρόμο προς τις κάλπες, με προοπτική κυβερνητικής αλλαγής και ραγδαίων ανατροπών στο πολιτικό σκηνικό.......

Οπως όλα δείχνουν, ΠτΔ δεν πρόκειται να εκλεγεί ούτε στη σημερινή τρίτη ψηφοφορία, καθώς ο κυβερνητικός υποψήφιος δεν θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους. Θα ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος, εάν στην τρίτη ψηφοφορία διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής ΠτΔ, τη Βουλή διαλύεται εντός δέκα ημερών και ορίζεται ημερομηνία εκλογών. Οι εκλογές διεξάγονται τουλάχιστον 21 ημέρες μετά τη διάλυση της Βουλής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, το Προεδρικό Διάταγμα θα εκδοθεί αύριο και θα θυροκολληθεί αυθημερόν στη Βουλή. Ως ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών θα ορίζεται πιθανότατα η 25η Ιανουαρίου, πρώτη Κυριακή μετά τη συμπλήρωση της ελάχιστης προθεσμίας των 21 ημερών.

Πρώτη ενέργεια της νέας Βουλής μετά τη συγκρότηση της σε Σώμα, θα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι για την ανάδειξη του. Εάν δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία, μετά από πέντε ημέρες γίνεται δεύτερη ψηφοφορία. Σ' αυτήν απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, εκλέγεται δηλαδή ΠτΔ με τις ψήφους 151 βουλευτών.

Εάν και πάλι διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής, πραγματοποιείται τρίτη ψηφοφορία, όπου – σύμφωνα με το Σύνταγμα - συμμετέχουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι (όποιοι συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην προηγούμενη). Δεν απαιτείται ειδική πλειοψηφία. Εκλέγεται Πρόεδρος όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους.
Πηγή: fortunegreece.com
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...