6 Μαΐ 2012

Θα σε ξανάβρω (;) στους μπαξέδες 7 του Μάη να περνάς

Δύσκολη περίοδος για το ΠΑΣΟΚ
Μία δύσκολη περίοδος για το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο αρχίζει από τη Δευτέρα, καθώς η διαφαινόμενη ήττα, η κατάρρευση των ποσοστών του σε σχέση με τις ιστορικές εκλογικές επιδόσεις του και η πολυδιάσπαση της παράταξης διαμορφώνουν μία οδυνηρή κατάσταση για το Κίνημα.....
Προφανώς πολλά θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και το ποσοστό που θα επιτύχει το κόμμα, ωστόσο τα βασικά χαρακτηριστικά της κρίσης στην παράταξη παραμένουν, η κληρονομιά της διετούς διακυβέρνησης είναι επώδυνη και η προσπάθεια ανασυγκρότησης από δύσκολη έως αδύνατη.
Ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ή να ελπίσει βάσιμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει ο μεγάλος πολιτικός φορέας που σημάδεψε όλη την περίοδο από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα.

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου μοιάζουν με τυπική ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΠΑΣΟΚ που γνωρίζαμε, αλλά δεν είναι διόλου βέβαιο ότι αυτό θα οδηγήσει αυτόματα και σε μια διαδικασία αναγέννησης.
Το κόμμα καλείται να περάσει από μία μακρά και δύσκολη διαδικασία ανασύνταξης και διαμόρφωσης νέου ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος, που πιθανόν θα συνδυαστεί με παραμονή για καιρό στην έρημο της αντιπολίτευσης ή έστω της συμμετοχής σε μία κυβέρνηση, με περιορισμένο όμως ρόλο.

Ολα θα γίνουν πιο εύκολα εάν καταφέρει να υπερβεί το ψυχολογικό όριο του 20% στις εκλογές της Κυριακής, ενώ θετικό ρόλο θα παίξει και αν η διαφορά με τη Ν.Δ. είναι μικρή. Σε διαφορετική περίπτωση και όσο απομακρύνεται προς τα κάτω από τον πήχη αυτό, η κατάσταση θα γίνεται άσχημη έως εφιαλτική, με την ηγεσία να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής. Το πρώτο σοκ θα επέλθει με τη δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών - ήδη από τους 160 που εξέλεξε το 2009 τελειώνει τη θητεία με 134 και από Δευτέρα θα έχει από 40 έως 50 (!), εξέλιξη που σημαίνει ότι από τους σημερινούς βουλευτές θα παραμείνουν στη νέα Βουλή περί τους 30-35, εάν υπολογίσει κανείς και την εκλογή νέων προσώπων.

Ο κ. Βενιζέλος θα κληθεί να διαχειριστεί μία περίπλοκη κατάσταση: η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι βέβαιο ότι θα ελέγχεται από τον ίδιο, το κόμμα θα παραμένει σε καθεστώς ημιδιάλυσης, ενώ στα αριστερά του πολιτικού φάσματος θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που θα συνεχίζουν να πλαγιοκοπούν την εκλογική και κοινωνική του βάση.

Τι έχει στο μυαλό του ο Βενιζέλος


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ νιώθει σχεδόν εξαντλημένος από τη δεκάμηνη προσπάθεια που κατέβαλε είτε ως υπουργός Οικονομικών είτε ως πρόεδρος του κόμματος και νιώθει ότι τα πιο δύσκολα είναι μπροστά. Τονίζει ότι ο ίδιος ανέλαβε και έφερε σε πέρας ένα τιτάνιο έργο στην οικονομία παραλαμβάνοντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μόλις την τελευταία στιγμή, παρότι είχε ζητήσει η αλλαγή σκυτάλης να γίνει έγκαιρα, από τον περασμένο Νοέμβριο.
Κράτησε ουσιαστικά όρθια και τη χώρα και την παράταξη στην πιο δύσκολη καμπή και με το βάρος της αποτυχημένης προηγούμενης διακυβέρνησης να λειτουργεί ως βαρίδι στη δική του προσπάθεια. Υπό την έννοια αυτή αναμένει να μην υπάρξει καμία κριτική προς τον ίδιο και τους χειρισμούς του σε περίπτωση άσχημου αποτελέσματος την Κυριακή και να στηριχτεί στην προσπάθειά του για ανασυγκρότηση της παράταξης, εν όψει και του συνεδρίου το φθινόπωρο.
Θεωρεί ότι η αποτίμηση και η αυτοκριτική για το ΠΑΣΟΚ είναι μία συνολική προσέγγιση αυτών των 30 μηνών και δεν μπορεί να αποκοπεί η δική του μικρή περίοδος, που περιορίζεται απλώς στην προεκλογική και μόνο εκστρατεία.

Φέρεται δε αποφασισμένος να προχωρήσει σε μία ουσιαστική διαδικασία επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας όλες τις αλλαγές που δεν τόλμησε να επιφέρει στο κόμμα πριν από τις εκλογές χάριν της ενότητας και της αδιατάρακτης κοινής προσπάθειας για την 6η Μαΐου. Εχει στο μυαλό του μία βαθιά τομή σε όλες τις δομές του Κινήματος και ένα ρεύμα ριζικής ανανέωσης σε πρόσωπα και λειτουργίες.

Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συναντήσει ειδυλλιακό τοπίο την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ. Κορυφαίοι παράγοντες του κόμματος επιδιώκουν να διαμορφώσουν μικρούς ή μεγάλους κύκλους επιρροής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, έστω και χωρίς να συνδέουν τη δράση τους αυτή με ευθεία αμφισβήτηση του κ. Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει να αντιμετωπίσει την καχυποψία της όποιας παπανδρεϊκής πτέρυγας επιβιώσει από τις εκλογές, αλλά κυρίως τις κινήσεις στελεχών όπως ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Υγείας, αλλά και η υπουργός Ανάπτυξης βοηθούν όσο μπορούν συγκεκριμένους υποψήφιους βουλευτές στην προσπάθεια εκλογής τους, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας διαφοροποιείται σε κάθε ευκαιρία από την επίσημη γραμμή - με τελευταίο δείγμα τη δήλωσή του ότι ο ίδιος δεν ζητά συγγνώμη, σε αντίθεση με τη στάση του κ. Βενιζέλου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πείσει ότι ο προεκλογικός του αγώνας, ο οποίος στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην ανάδειξη του προσωπικού του πολιτικού κύρους, ήταν ο ενδεδειγμένος και οι επιλογές του οι πλέον κατάλληλες για έναν τέτοιο αγώνα.

Ουσιαστικά η μάχη για την πλήρη επικράτηση στην ηγεσία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, καθώς ο κ. Βενιζέλος θα κληθεί να σταθεροποιήσει την εξουσία του, να διαμορφώσει τη νέα στρατηγική και να συγκροτήσει το νέο πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ ώστε να αποκτήσει όχι απλώς το δικαίωμα για μια νέα ζαριά, αλλά και να δώσει την επόμενη καθοριστική μάχη με τους καλύτερους δυνατούς όρους.


Πηγή : protothema.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...