29 Μαΐ 2012

7 αιτίες της αύξησης βάρους που δεν μπορείτε να ελέγξετε


Αν οι προσπάθειές σας για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δεν αντικατοπτρίζονται στη ζυγαριά σας, μπορεί να υπάρχει ένας «κρυφός» λόγος που κερδίζετε βάρος. Διαβάστε παρακάτω για να δείτε αν ο «ένοχος» για τα περιττά κιλά σας, είναι κάποιο πρόβλημα υγείας....
 

Η απογοήτευση του να βλέπετε επιπλέον κιλά στη ζυγαριά σας είναι κατανοητή. Αλλά ξέρατε ότι, εκτός από δικά σας λάθη, οι λόγοι μπορεί να είναι, από μια ορμονική ανισορροπία, μέχρι έλλειψη σε κάποια βιταμίνη ή η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε;
Έτσι, πολλά άτομα μπορεί να ακολουθούν μια σωστή διατροφή και να γυμνάζονται, αλλά το σώμα τους να αντιδρά σε παράγοντες που δεν μπορούν να ελέγξουν. Κι εκεί χρειάζεται η βοήθεια ενός γιατρού.
Ακολουθούν επτά θέματα υγείας που θα μπορούσαν να αποτελούν το εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και το ιδανικό βάρος, αλλά και προτάσεις για το πώς να τα διορθώσετε.

1. Έχετε κατάθλιψη
Πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους, από 5 έως και 15 κιλά, με συνεχή σταδιακή συσσώρευση με την πάροδο των ετών.
Εάν δεν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συναισθήματα της κατάθλιψης μπορεί να συσχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Public Health, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που νιώθουν λύπη και μοναξιά, κερδίζουν βάρος πιο γρήγορα από εκείνους που αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το ότι συχνά τρώνε πιο πλούσια σε λίπη και υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα ή με το ότι μπορεί να έχουν σταματήσει την άσκηση.
Η λύση: Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και κερδίζετε βάρος, ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορείτε να την διακόψετε ή να την αντικαταστήσετε με κάτι άλλο. Αν η αιτία δεν είναι τα φάρμακα, μια καλή λύση είναι η γυμναστική ή μια ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης.

2. Λαμβάνετε λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή
Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους: Εάν παίρνετε αντισυλληπτικά, υπερβολικές ορμόνες για ορμονοθεραπεία, στεροειδή, βήτα-αναστολείς για τη νόσο της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση, αντιεπιληπτικά χάπια, φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού, μερικές θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ακόμη και ορισμένα φάρμακα για την ημικρανία, μπορεί να παρατηρήσετε να κερδίζετε κιλά.
Κάποια φάρμακα επηρεάζουν την όρεξη και κάποια το μεταβολισμό, ενώ άλλα μπορεί απλά να σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα και έτσι να ανακτάτε τη χαμένη όρεξή σας.
Η λύση: Εάν υποψιάζεστε ότι το φάρμακό σας επηρεάζει το βάρος σας, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να βρει μια εναλλακτική θεραπεία που δεν θα έχει τη συγκεκριμένη παρενέργεια.

3. Πεπτικά προβλήματα
Πεπτικά προβλήματα, όπως η αργή κίνηση του εντέρου, μπορεί επίσης να ευθύνονται για τα περιττά κιλά. Η αφυδάτωση, τα φάρμακα, διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, ή ακόμα και η έλλειψη καλής χλωρίδας στο έντερό σας, μπορεί να είναι οι αιτίες.
Η λύση: Αν η δυσκοιλιότητα είναι το μόνο σύμπτωμα, τότε τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη σωστή λειτουργία το πεπτικού σωλήνα. Το να είστε ενυδατωμένοι, είναι το κλειδί, μαζί με μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πάρετε φυτικές ίνες σε σκόνη, αναμειγνύοντάς τη με νερό. Αν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να αποκλείσετε μια σειρά διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του υποθυρεοειδισμού ή κάποιου νευρολογικού προβλήματος.

4. Το σώμα σας δεν έχει αρκετές θρεπτικές ουσίες
Αν ο οργανισμός σας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, μαγνήσιο, σίδηρο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να μειώσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας, ή να τροποποιήσει το μεταβολισμό σας με τρόπους που να κάνει πιο δύσκολο το να ακολουθήσετε έναν υγιή τρόπο ζωής.
Η λύση: Μπορείτε να προσπαθήσετε να τονώσετε τα επίπεδα σιδήρου σας με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και με σπανάκι. Για το μαγνήσιο τρώτε καρύδια Βραζιλίας ή αμύγδαλα. Για τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D όμως, είναι σχεδόν αδύνατο να καταναλώσετε αρκετό γάλα ή να προσλάβετε αρκετό φως του ήλιου. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε ότι αν έχετε παραπάνω από τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμίνης D στον οργανισμό σας, μπορεί να κάνετε πέτρες στα νεφρά. Γι’ αυτό να ελέγχετε ανά τρεις μήνες το αίμα σας, έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να κάνει προσαρμογές στη δόση της βιταμίνης.

5. Μεγαλώνετε
Είναι βέβαια μία αναπόφευκτη κατάσταση. Δεν καίμε τις ίδιες θερμίδες στα 40 ή τα 50 μας, όπως όταν ήμασταν 20. Επομένως, χρειαζόμαστε περισσότερη άσκηση και λιγότερα τρόφιμα για να κρατήσουμε το μεταβολισμό μας σε καλά επίπεδα. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική από τη διατροφή για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του βάρους.
Η λύση: Να θυμάστε ότι όλες οι θερμίδες δεν είναι ίσες όταν πρόκειται για το βάρος. Η άπαχη πρωτεΐνη θα κάνει το σώμα σας να καίει θερμίδες πιο αποτελεσματικά. Από την άλλη πλευρά, οι υδατάνθρακες είναι κάτι που το σώμα σας έχει την τάση να καίει πιο αργά και να αποθηκεύει στο σώμα μας πιο εύκολα. Επιλέξτε λοιπόν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πρωτεΐνες και μειώστε τους υδατάνθρακες για να αποφύγετε τα περιττά κιλά.

6. Έχετε πελματιαία απονευρωσίτιδα
Πολλές μυοσκελετικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, αλλά επίσης και της οστεοαρθρίτιδας, μπορεί να οδηγήσουν σε ακούσια αύξηση του σωματικού βάρους. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα σίγουρα μπορεί να σας αναγκάσει να μειώσετε την δραστηριότητά σας αρκετά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Η λύση: Τροποποιήστε το πρόγραμμα άσκησής σας με ποδηλασία ή κολύμβηση, αντί για ασκήσεις με βάρη. Αναζητήστε έναν φυσιοθεραπευτή που θα σας σχεδιάσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα για τις ανάγκες σας, ή ρωτήστε το γιατρό σας.

7. Πάσχετε από το σύνδρομο του Cushing
Η αύξηση του βάρους συνοδεύεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, οστεοπόρωση και αλλαγές στον τόνο του δέρματος και στην ποιότητά του, όπως μοβ ή ασημί ραγάδες στην κοιλιά ή κατακόκκινα μάγουλα, που μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι το σώμα σας δεν επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά όπως θα έπρεπε, εξαιτίας ενός όγκου παραγωγής κορτιζόλης, σε ένα από τα επινεφρίδια σας. Το σύνδρομο επηρεάζει μόνο περίπου 15 σε κάθε εκατομμύριο ενηλίκων ετησίως. Ένα από τα σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι πάσχετε από το σύνδρομο του Cushing είναι ότι η κατανομή του λίπους είναι στο μεσαίο τμήμα του σώματός σας, αφήνοντας τα χέρια και τα πόδια πιο λεπτά.
Η λύση: Εάν υποψιάζεστε ότι παίρνετε βάρος που δεν μπορείτε να αποδώσετε στις διατροφικές σας συνήθειες, τα φάρμακά σας, ή στην έλλειψη άσκησης, κάντε ένα τεστ αίματος και ούρων για να ελέγξετε τα επίπεδα κορτιζόλης του σώματός σας. Εάν τα επίπεδα είναι υπερβολικά υψηλά, τότε ο γιατρός σας θα σας ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία της υπόφυσης και των επινεφριδίων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει τέτοιος όγκος. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, οι γιατροί θα προχωρήσουν πιθανόν σε χειρουργική αφαίρεση του όγκου και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή : clickatlife.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...