29 Μαΐ 2012

Σχέσεις-χαρακτήρας και συνθήκες

Συντάκτης: Μαρία Λασσιθιωτάκη- Ψυχολόγος
Πολλές φορές «καταγγέλλουμε» κάποιον/ κάποια ότι συμπεριφέρθηκε με ένα τρόπο που δείχνει κακό χαρακτήρα. Αυτό επηρεάζει τη σχέση μας μαζί τους. Ακόμη πιο συχνά προσπερνάμε τις καλές συμπεριφορές τους, γκρεμίζουμε εικόνες και είδωλα θαυμασμού και εστιαζόμαστε με πείσμα στην άσχημη συμπεριφορά για ένα, μοναδικό και συγκεκριμένο επεισόδιο.......
Μια περιορισμένη συναναστροφή δεν είναι σχέση και άρα δεν είναι αρκετή για συμπεράσματα. Κι όμως αυτό συμβαίνει πολύ συχνά. Χαρακτηρίζουμε π.χ κάποιο άτομο ως εγωιστή , ενώ το έχουμε συναντήσει 2-3 φορές. Φυσικά κάποιος μπορεί να δείξει συμπεριφορά εγωισμού για κάποιο θέμα αλλά όχι σε όλα.

Δύσκολα για παράδειγμα θα αποσπάσουμε την προσοχή του ποδοσφαιρόφιλου συντρόφου μας, όταν παρακολουθεί ένα σπουδαίο αγώνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εγωιστής και πως δεν θα φροντίσει ποτέ τις σχέσεις του μαζί μας.

Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι κάνουμε εγωιστικές επιλογές μερικές φορές αλλά όχι πάντα και όχι για κάθε σχέση.
Είναι επίσης αλήθεια ότι μερικά άτομα μας «βγάζουν» εγωιστική συμπεριφορά, γίνονται κόκκινο πανί στην εκδήλωση του εγωισμού μας. Οσο κι αν υπάρχουν προτάσεις να παραμένουμε ο εαυτό μας, ανεξάρτητα από τα άτομα ή τις συνθήκες, συμβαίνει συγκεκριμένοι άνθρωποι να μας βάζουν σε..πολεμική ετοιμότητα.

Αν κάποιο άτομο μας ενδιαφέρει να συσχετισθούμε μαζί του, τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του θα αναλυθούν σε βάθος χρόνου και σε μια πάνω από όλα ποικιλία συνθηκών.

Οι «αποδείξεις» δεν χρειάζεται να συγκεντρώνονται ούτε εύκολα ούτε και επιπόλαια, καθώς μας στερούν ευκαιρίες να συναντήσουμε ευχάριστους και αξιόλογους ανθρώπους.
Οι συνθήκες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στις συμπεριφορές. Μια κουραστική μέρα δεν είναι ο καλύτερος οιωνός για ευχάριστες και ζεστές συμπεριφορές

Αναφορικά με τις συνθήκες μιας συμπεριφοράς, ενώ για τους άλλους επιμένουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε λάθος, ότι πρόκειται για κακό χαρακτήρα , όταν για τον εαυτό μας είμαστε πολύ επιεικείς, αποδίδουμε την κακή συμπεριφορά σε άτυχη στιγμή, στην κούραση ή σε κάποιο άλλο συγκυριακό πρόβλημα.

Είναι προτιμότερο να κρατάμε επιφύλαξη για άτομα που δεν γνωρίζουμε ή δεν τα έχουμε δει πάνω από 2-3 φορές. Αν αποδεχθούμε την διαφορετικότητα των άλλων , όπως συμβουλεύει ο ψυχολόγος, σίγουρα θα είναι πιο εύκολο να επιβάλλουμε και την δική μας.
Μαρία Λασσιθιωτάκη - Μέλος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου -ΑΜ 378
Πηγή : healthierworld
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...