29 Μαΐ 2012

CNN: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα την κάνει απλά μια φτηνή χώρα

Mια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα τη μεταβάλλει απλά σε ένα φθηνό τουριστικό προορισμό, εκτιμά το CNN, το οποίο μελετά τα σενάρια και τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα.....

Το αμερικανικό δίκτυο κάνει εκτενή αναφορά στο τελευταίο Eurogroup, όπου όπως επισημαίνεται οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών του ευρώ συμφώνησαν να προετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, επενδυτές ξεκίνησαν τα στοιχήματα για το ποια θα είναι η ακριβής ημερομηνία εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Έτσι το CNN διερωτάται τι θα σημάνει για τις ΗΠΑ μια ελληνική έξοδος από το ευρώ.

Πέρα από τη μετατροπή της χώρας σε ένα ελκυστικό τουριστικό προορισμό, το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει ότι οι κραδασμοί στο αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο θα είναι αμελητέοι καθώς μόνο το 0,1% των εξαγωγών της χώρας φθάνει στην Ελλάδα.

Το μόνο που προκαλεί πραγματικά ανησυχία είναι ο πανικός που θα καταβάλει ενδεχομένως τους επενδυτές σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα και μπορεί να παρασύρει και άλλες χώρες όπως την Ισπανία και την Ιταλία. Πράγματι ενώ η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών και γενικά των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένη, η έκθεση απέναντι στην Ευρωζώνη συνολικά αφορά το διόλου ευκαταφρόνητο 12% του βασικού κεφαλαίου των αμερικανικών τραπεζών.

Επιπλέον, σχεδόν το 20% των δανείων στις ΗΠΑ προέρχονται από ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες αρκετά στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Εάν υπάρξει ντόμινο με μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τότε σίγουρα οι τράπεζες αυτές δεν θα μπορούν πλέον να δανείζουν», εκτιμά το αμερικανικό δίκτυο το οποίο διερωτάται για την αμερικανική πολιτική σε σχέση με την Ευρώπη.

Πηγή : iefimerida.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...