26 Ιουν 2015

ΣΕΤΕ: Με ΦΠΑ 23% ο τουρισμός τίθεται εκτός ανταγωνισμού

Τους δύο ανταγωνιστικότερους και πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας χτυπά η πρόταση των δανειστών για αύξηση της φορολογίας στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Οι θεσμοί προτείνουν την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ..... για τη διαμονή σε ξενοδοχεία από το 6,5% στο 23%, ενώ παράλληλα ζητούν και την αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23% και μάλιστα από την 1η Ιουλίου.

«Αν αυτό πραγματοποιηθεί, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, καθιστώντας το τουριστικό μας προϊόν παντελώς εκτός ανταγωνισμού, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των ανταγωνιστικών χωρών κυμαίνεται στο 8%-10%. Πρέπει να γίνει, για πολλοστή φορά, σαφές πως η απόφαση του επισκέπτη επηρεάζεται αναμφίβολα από το κόστος και η επιλογή του καθορίζεται πλήρως από αυτό» έχει υπογραμμίσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

«Αναμφίβολα, η επιβολή αυτή, θα στρέψει τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε άλλες ανταγωνιστικές και γειτονικές χώρες, στερώντας από την Ελλάδα αναγκαία έσοδα, αρκετές μονάδες στο ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας» συμπληρώνει. Τα στοιχεία από τις ανταγωνιστικές της ελληνικής τουριστικές αγορές είναι ενδεικτικά.

Αν και ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές στην εστίαση από τη διαμονή στα ξενοδοχεία ανάλογα με την κάθε αγορά το λεγόμενο «πακέτο», το σύνολο δηλαδή του ΦΠΑ και επί των δύο δαπανών με το οποίο τελικά επιβαρύνεται ο επισκέπτης, κυμαίνεται από 8% στην Τουρκία έως 10,3% στην Πορτογαλία όταν στην Ελλάδα ήταν στο 8,1% και απειλείται τώρα με τριπλασιασμό στο 23%.

Ο κλάδος του τουρισμού συμβάλλει άμεσα στη δημιουργία τουλάχιστον 9% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών του ΣΕΤΕ. 

Το 2014 παρουσίασε ανάπτυξη 11,3% ή 1,8 δισ. ευρώ (από 15,2 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2013 σε 17 δισ. ευρώ το 2014).

Από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ.

Σε 3 νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, την Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία τουλάχιστον 50% του ΑΕΠ τους.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση εκτιμάται πως στην αιχμή του σε συνδυασμό με την εστίαση προσφέρει το 30% των θέσεων μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, πλέον των θέσεων αυτοαπασχολούμενων σε 31 χιλιάδες μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2015, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 381 εκατ. έναντι πλεονάσματος 279 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014 (+36,8%).

Οι εισπράξεις ξεπέρασαν οριακά το 1 δισ. και η διεύρυνση του θετικού ισοζυγίου αποδίδεται στη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 127 εκατ. ή 14,4% σε σύγκριση με την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 24 εκατ. ή 4,0%. Στις, μέχρι στιγμής, αυτές επιδόσεις σημαντικό ρόλο στη θετική εξέλιξη του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της χώρας διαδραμάτισαν οι Βρετανοί και Αμερικανοί τουρίστες.

Στο πρώτο τετράμηνο παρατηρήθηκε αυξημένη προσέλευση Βρετανών κατά 44% και Αμερικανών τουριστών 54%.

Αντίστοιχα οι εισπράξεις διευρύνθηκαν κατά 46% από τους Βρετανούς τουρίστες και κατά 67% από τους Αμερικανούς τουρίστες. 

Αντίθετα, υποχώρηση σημειώνουν οι τουρίστες από τη Ρωσία (-45%), όπως επίσης και οι εισπράξεις (-12%).
Πηγή:"Καθημερινή"Έντυπη Έκδοση 
NewsRoom mykonosticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...