29 Απρ 2015

Αυτοί είναι οι νέοι φόροι - Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ - Παραμένουν οι «κόκκινες» γραμμές σε εργασιακό-ασφαλιστικό

Στροφή στο ρεαλισμό από την κυβέρνηση
Της Μαρίας Βουργάνα
Χωρίς παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά αλλά με νέους φόρους, υποχρεωτική χρήση του «πλαστικού χρήματος» και αυστηρότερες ποινές........
για φοροδιαφυγή παρουσιάζεται σήμερα στο Brussels Group και το Euroworking-Group το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στόχος να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να «ξεκλειδώσει» κάποια υποδόση από τα 7,2 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν θα διατηρήσει και φέτος τον ΕΝΦΙΑ, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος στην τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star τόνισε ότι «η διατήρηση ή η κατάργηση του φόρου αυτού θα εξαρτηθεί από το εάν θα επιτευχθούν ο φετινός δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ και ο στόχος για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,4%».

Την ίδια ώρα, αν και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης διαψεύδει σενάρια για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα ωστόσο το μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ως εφεδρεία.
Αυτοί είναι οι νέοι φόροι - Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ - Παραμένουν οι «κόκκινες» γραμμές σε εργασιακό-ασφαλιστικό
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μορφή της έκτακτης εισφοράς δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν είτε διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα όριο και πάνω (30.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ) ή επιβολή έκτακτου φόρου στη συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία πάνω από ένα ορισμένο ύψος.

Στα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνεται και η επιβολή φόρου πολυτελούς διανυκτέρευσης σε τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται κυρίως σε κοσμοπολίτικα νησιά. 
Το νομοσχέδιο-«σκούπα», που αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και να πάρει σύντομα τον δρόμο για τη Βουλή, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Αύξηση του φόρου πολυτελείας
Οι συντελεστές του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τις πισίνες θα αυξηθούν από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Στόχος του μέτρου αυτού είναι να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους 20 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

Τέλος στα μετρητά
Υποχρεωτική χρήση του «πλαστικού χρήματος» για τις πληρωμές προκειμένου να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή του ΦΠΑ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς οι συναλλαγές στα νησιά που υπερβαίνουν τα 50 ή 70 ευρώ να γίνονται υποχρεωτικά με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες.

Πληρωμές μέσω τραπεζών
Όλες οι πληρωμές φόρων, προστίμων και τελών και προς ΔΕΚΟ θα γίνονται μέσω τραπεζών.

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις
Σταδιακή επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς (υψηλότερους από ένα επίπεδο), ενώ θα επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις θυρίδες των τραπεζών.

Μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους
Οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση φόρου 5% -10%.

Τηλεοπτικές διαφημίσεις
Είσπραξη του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων εντός του έτους.
Επιπλέον, εξετάζεται η επέκταση του φόρου και στις διαφημίσεις που προβάλλονται από τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από την εφαρμογή του μέτρου αναμένονται έσοδα ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Περαίωση περίπου 64.000 φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν το σύνολο των καταλογισθέντων φόρων καθώς και τα επιβληθέντα ποσά προσαυξήσεων και προστίμων με εκπτώσεις από 33% έως και 50% για να κλείσουν τις υποθέσεις χωρίς συνέχιση των ένδικων ενεργειών.

Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 100 έως 200 εκατ. ευρώ εντός του 2015.
• Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ με την χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων», μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες.
• Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις.

Λοταρία για αποδείξεις
Εφαρμογή ενός συστήματος «λοταρίας» για την επιβράβευση με δώρα των φορολογουμένων που μαζεύουν αποδείξεις για τις αγορές τους.
Θα θεσπιστεί αυτόματη διαδικασία με την οποία οι αποδείξεις που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις και συλλέγονται από τους πελάτες-καταναλωτές θα μπαίνουν σε «λοταρία».

Είσπραξη «ξεχασμένων» τελών
Θα επιδιωχθεί η είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος του έτους 2013, το οποίο έχουν αφήσει απλήρωτο χιλιάδες εταιρείες. Το ποσό που εκκρεμεί προς είσπραξη υπολογίζεται σε 190 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι το 70% του ποσού αυτού, δηλαδή 133 εκατ. ευρώ, είναι άμεσα εισπράξιμο.
Εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.
 
Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις
Κοντά σε συμφωνία με τους πιστωτές φέρεται να είναι η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή του συνέντευξη στο STAR.

Σύμφωνα με τα όσα είπε «οι αποκρατικοποιήσεις είναι ένα από τα ζητήματα που η κυβέρνηση κάνει πίσω από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία». Ωστόσο, σημείωσε με έμφαση, ότι η «υποχώρηση αυτή ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία». Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πλέον βασική διαφορά με τους πιστωτές είναι το πού θα πάνε τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις. Η ελληνική πλευρά θέλει ένα σημαντικό μέρος τους να στηρίξουν το ασφαλιστικό, ενώ οι δανειστές επιμένουν να πάνε για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Σε ό,τι αφορά τα project που θα προχωρήσουν, σύμφωνα πάντα με τον πρωθυπουργό, θα υλοποιηθούν αυτά του Ελληνικού και του ΟΛΠ, αλλά με επαναδιαπραγμάτευση με τους ενδιαφερομένους, όπως επίσης και για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια.
Πηγή:imerisia.gr
NewsRoom Mykonos Ticker 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...