28 Απρ 2015

Οι δυο παρεμβάσεις για την είσπραξη του ΦΠΑ

Του Σπύρου Δημητρέλη
Δυο παρεμβάσεις για την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, πολιτικά ανώδυνες για την κυβέρνηση, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο.........
που αναμένεται να οριστικοποιήσει σήμερα η κυβέρνηση και να παρουσιάσει την Τετάρτη στους θεσμούς.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα μέτρα αυτά είναι η φορολοταρία ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων και το νέο πληροφοριακό σύστημα διασταυρώσεων για τον εντοπισμό κυκλωμάτων υπεξαίρεσης ΦΠΑ. 

Και οι δυο παρεμβάσεις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν προετοιμαστεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Οι παρεμβάσεις αυτές στοχεύουν, μαζί με άλλα μέτρα, στη σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων για φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Η φόρο-λοταρία
Το μέτρο προβλέπει την παροχή κινήτρου με τη μορφή της κλήρωσης χρηματικών ποσών και δώρων για όσους συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις συναλλαγές τους. Οι φορολογούμενοι θα μεταβιβάζουν τα στοιχεία κάθε απόδειξης που λαμβάνουν στο taxis μέσω σύντομου γραπτού μηνύματος ή μέσω διαδικτύου και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα κληρώνονται «τυχερές» αποδείξεις. 

Από το μέτρο της φόρο-λοταρίας η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσδοκά να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον κατά 270 εκατομμύρια ευρώ. Το μέτρο αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται εντός του καλοκαιριού.

Το λογισμικό για την απάτη ΦΠΑ
Το λογισμικό με την κωδική ονομασία SNA είναι το βασικό συστατικό του συστήματος για την καταπολέμηση της απάτης του ΦΠΑ που θα υιοθετήσει και η ελληνική εφορία προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Το σύστημα Υβριδικού Εντοπισμού Απάτης (Hybrid Fraud Detection) λειτουργεί ως εξής. Όλες οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων καταγράφονται και παρακολουθούνται ηλεκτρονικά. 

Το λογιστικό έχει την «ικανότητα» να εντοπίζει συναλλαγές οι οποίες παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα για δημιουργία κυκλώματος απάτης τύπου καρουζέλ. Στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές παρεμβαίνουν άμεσα και προλαμβάνουν την ολοκλήρωση της απάτης ή εφόσον έχει ολοκληρωθεί διώκουν τους παραβάτες.

Το σύστημα έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά στην Ελλάδα και έχει αποκαλύψει 18 εταιρείες που εμφάνισαν υψηλή επικινδυνότητα για συμμετοχή σε απάτη για την υπεξαίρεση ΦΠΑ. Η απάτη γίνεται μέσω του συστήματος καρουζελ, όπου μέσω διαδοχικών συναλλαγών για την αγορά μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος ο ΦΠΑ γίνεται αντικείμενο «κλοπής» από μια εταιρεία που μεσολαβεί στις συναλλαγές αλλά «εξαφανίζεται» χωρίς να αποδώσει το φόρο. 
Από το σύστημα καταπολέμησης της απάτης στον ΦΠΑ το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά ότι θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πηγή: capital.gr
NewsRoom Mykonos Ticker 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...