28 Απρ 2015

Τσίπρας: Μας είχαν στήσει παγίδα - Αν βρεθώ σε δύσκολη θέση ο λαός αποφασίζει

Δεν σκίσαμε το μνημόνιο αλλά καταφέραμε να βάλουμε στην άκρη το email Χαρδούβελη με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Σημαντικό asset για την κυβέρνηση ο Βαρουφάκης. Πρόταση για συναλλαγές μέσω πιστωτικής, για ποσά πάνω από €70 στα πολυτελή νησιά.........
«Εχει φανεί ότι η καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά διαχειρίζεται δυο θέματα: την Ουκρανία και την Αθήνα. Το κριτήριο της αποτυχίας είναι δεδομένο: μια ρήξη και έξοδος από το ευρώ θα είναι αποτυχία για όλους. Επιτυχία είναι κάτι διαφορετικό για εμάς και για τη Γερμανία, υπογράμμισε στην εκπομπή «Στον Ενικό»

Εχει δυσκολία να παραδεχτεί ότι το προηγούμενο πρόγραμμα απέτυχε. Είμαστε σε σκληρή διαπραγμάτευση. Ολοι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα έχουμε λύση στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά υπήρξε, τόνισε.

Διεξάγεται μάχη να παρθούν πίσω και να ερμηνευτούν κατά το δοκούν τα δεδομένα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Δεν σκίσαμε το μνημόνιο αλλά καταφέραμε να βάλουμε στην άκρη το e-mail Χαρδούβελη.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «θα μου ήταν εύκολο να υπογράψω το e-mail Χαρδούβελη. Αλλά δεν έχω πάρει αυτή την εντολή. Το θέμα είναι αν η Ευρώπη αποδέχεται το γεγονός ότι η δημοκρατία καθορίζει την πορεία των χωρών»

«Επρεπε να ισορροπήσουμε μεταξύ της λαϊκής ετυμηγορίας και των δεσμεύσεων της Ευρώπης».

Πότε προλάβαμε να καταστρέψουμε όλα τα «υπέροχα» που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση; αναρωτήθηκε. Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για ειδικά δικαστήρια τι πρέπει να κάνω εγώ.

Τι παραλάβαμε:
* Χώρα σε δημοσιονομική ασφυξία και με τελεσίγραφο που έληξε σε 35 ημέρες από τη στιγμή που αναλάβαμε.
* Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν το μισό από αυτό που έλεγαν.
* Στις 24 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το ΓΛΚ είχαμε έλλειμμα στα δημόσια ταμεία 450 εκατ. ευρώ.
Ηθικά ανορθόδοξη απόφαση από την ΕΚΤ

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως τα λάθη και οι παραλήψεις είναι στοιχεία της ζωής. Πρέπει να μαθαίνουμε από αυτά. Υπάρχουν εγκληματικά λάθη αλλά και λάθη που γίνονται όταν σε παραπλανούν.

Στις 18 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ πήρε ηθικά ανορθόδοξη απόφαση μειώνοντας το όριο για τα έντοκα γραμμάτια. Αυτό έβαλε πλαφόν στα 9 δισ. ευρώ αντί για το όριο των 15 δισ. ευρώ, επεσήμανε ο πρωθυπουργός

Στις 20 Φεβρουαρίου έθεσα το θέμα, τόσο εγώ στον Γ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο Βαρουφάκης στο Eurogroup. Ηταν λάθος που αρκεστήκαμε σε προφορική δέσμευση και όχι σε μια γραπτή, μας παραπλάνησαν, τόνισε.

Ανέφερε ακόμη πώς είτε ο Μάριο Ντράγκι δεν μπορεί να ξεχωρίσει ένα πρόγραμμα μεταξύ ευρωπαϊκού ή μνημονιακού είτε για κάποιο λόγο άλλαξε στάση. Η ΕΚΤ παρουσίασε το QE που κάποιοι έλεγαν ότι είναι αντιευρωπαϊκή πρόταση. Υποθέτω ότι όπως όλοι πρέπει να εξισορροπήσουμε πράγματα έτσι τώρα και η ΕΚΤ κρατά μια διαφορετική στάση για την Ελλάδα επειδή όραμα του Μ. Ντράγκι ήταν να περάσει το QE.
 
Που συμφωνούμε, που διαφωνούμε με τους δανειστές
Εμεις τηρούμε τους όρους της εχεμύθειας αλλά βλέπουμε μια «μονταζιέρα» στο εξωτερικό με διασπορά ψευδών ειδήσεων, ανέφερε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας: «Παραδέχομαι ότι υπήρξαν αδυναμίες από την πλευρά μας αλλά υπάρχουν προτάσεις»

Το e-mail Χαρδούβελη αποτυπώνει τις απαιτήσεις των δανειστών για να κλείσει η 5η αξιολόγηση. «Δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση και μνημόνιο, αλλά δεν άλλαξαν άποψη τα τεχνικά κλιμάκια. Αυτό το επεσήμανα στους ευρωπαίους ηγέτες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πώς ήταν νίκες στα σημεία ότι δεν μιλάμε πια για τρόικα και δεν έρχονται οι δανειστές στα υπουργεία να ανακρίνουν υπουργούς. Ηταν εξευτελιστικές για τους υπουργούς οι επισκέψεις στο Παρίσι για την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Προφανώς και ζητούν να επανέλθουν στην Αθήνα, δεν θέλω να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, ούτε να την δραματοποιήσω», σημείωσε.

Η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί υπάρχει ακόμα στο τραπέζι η μείωση των συντάξεων και οι ομαδικές απολύσεις. Υπάρχει ακόμα στο τραπέζι ο ΦΠΑ.

Ειδικότερα ανέφερε ότι διαφωνία με τους πιστωτές υπάρχει και στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Χαρακτήρισε σημαντικό ζήτημα την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, τονίζοντας πως πρέπει να την βελτιώσουμε.

Στα πολυτελή νησιά με μεγάλη κίνηση θέλουμε στις συναλλαγές πάνω των 50 – 70 ευρώ να υπάρχει αναγκαστικά η πληρωμή με πιστωτική κάρτα, είπε και θεώρησε ότι αυτό είναι καλύτερο μέτρο από την σκέψη να χρησιμοποιηθούν «κατάσκοποι με κάμερες», μια ιδέα που είχε καταθέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι αντιπροτάσεις
Μπορεί να λύσει κανείς το ασφαλιστικό σε μια ενδιάμεση συμφωνία; διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός που υποστήριξε ότι αυτά τα θέματα πρέπει να καθοριστούν στο πλαίσιο του σχεδίου για την επόμενη ημέρα. Δεν μπορεί να βλέπει κανείς το ασφαλιστικό ως ποσοστό του προϋπολογισμού που πάει στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η συμφωνία πακέτο
Στο ερώτημα γιατί δεν γίνεται μια συμφωνία πακέτο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η λογική της ενδιάμεσης συμφωνίας βολεύει τόσο εμάς όσο και τους πιστωτές. Να αποκατασταθεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και αφού έχουν αποκατασταθεί οι γέφυρες να συζητήσουμε με άνεση (κάτι που δεν βλέπω να γίνεται αλλά όχι με δική μας ευθύνη) να πάμε σε μια συμφωνία χωρίς να βγαίνουμε έξω από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις να συζητήσουμε τα δύσκολα.

Τα δύσκολα δεν είναι μόνο για εμάς αλλά και για τους ξένους. Και σε αυτά είναι και το χρέος, είπε ο πρωθυπουργός.

Το χρέος
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους δήλωσε ότι μπορείς να έχει με πολλούς τρόπους το ίδιο αποτέλεσμα: και με διαγραφή και με rollover και με άλλους τρόπους. Οποιος έχει πρόθεση για συμφωνία αφήνει τα αγκάθια για αργότερα. Οσοι τα φέρνουν μπροστά δεν έχουν στόχο τη συμφωνία, ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Για το Γ. Βαρουφάκη
Ο Βαρουφάκης μιλά την γλώσσα τους καλύτερα από αυτούς. Είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση, είπε για τον υπουργό Οικονομικών. Πιστεύεται ότι δεν είναι άνθρωπος; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός απαντώντας στο γιατί δεν πήγε στο δείπνο στο Eurogroup. «Από που προκύπτει το 18-1; Αυτό το είπαν στο πρώτο Eurogroup, το είπαν και στο δεύτερο αλλά στο τρίτο υπήρξε συμφωνία».
 
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πάντως το αρνητικό κλίμα αλλά θεώρησε ότι αυτό είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και θύμισε το «forget it Giannis» του Σόιμπλε στον Γιάννη Στουρνάρα και τα εμβάσματα του Χαρδούβελη στο εξωτερικό.
Πηγή:euro2day.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...