26 Απρ 2015

Γιατί αν προκηρυχθούν εκλογές θα πάμε σε διερευνητικές για νέα κυβέρνηση ή σε υπηρεσιακό σχήμα

Τι προβλέπει το σύνταγμα
Γίνεται ξανά τις τελευταίες ημέρες συζήτηση για σενάριο εκλογών σε περίπτωση εμπλοκής στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.........
Το ενδεχόμενο των εκλογών τίθεται διαζευκτικά προς το σενάριο του δημοψηφίσματος και τροφοδοτείται διαρκώς από τα λόγια ή τα μισόλογα κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τα όσα είπε στο Βήμα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ πολύ πιο καθαρή ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της ΠΝΠ για την υποχρεωτική κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ κλπ στην ΤτΕ.

Εντύπωση όμως έκαναν τα όσα είπε στην ίδια συζήτηση στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος που ως καθηγητής του συνταγματικού δικαίου γνωρίζει το αντικείμενο.

Είπε λοιπόν ο κ. Βενιζέλος ότι τυχόν δημοψήφισμα θα είναι επανάληψη της ιστορίας των Καννών. Όποιο και αν είναι το ερώτημα, αυτό θα εκληφθεί ως δημοψήφισμα για ναι ή όχι στο ευρώ και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι άμεσες «άμα τη προκηρύξει». Τόνισε επιπλέον ότι το Σύνταγμα ( αρθρο 44 παρ. 2 εδαφ.β) δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για δημοσιονομικά θέματα.

Παρόλα αυτά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος και ο κ. Κώστας

Χρυσόγονος - που δεν ανήκουν όμως στον κλειστό κύκλο εξουσίας - επανέρχονται συνεχώς στην ιδέα του δημοψηφίσματος για την τυχόν συμφωνία με τους εταίρους «με δεδομένη τη θέση της χώρας στο ευρώ». Αυτή ακριβώς ήταν η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου που οδήγησε στις Κάννες, με την κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να του λένε " αν θέλεις δημοψήφισμα κάντο αμέσως με ερώτημα ναι ή οχι στο ευρώ". Ανάλογος συνεπώς θα είναι και ο πρώτος πολιτικός όρος μιας συμφωνίας με την Ευρώπη και το ΔΝΤ τώρα.

Απομένει συνεπώς η λύση των εκλογών. Εδώ όμως ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει παραίτηση της κυβέρνησης και διορισμό κυβέρνησης διεξαγωγής εκλογών, δηλαδή διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό πρόεδρο ανώτατου δικαστηρίου, γιατί υπάρχει ειδικός συνταγματικός περιορισμός για το πρώτο χρόνο μετά τις εκλογές .

Ερευνήσαμε το θέμα ζητώντας από ειδικούς να μας πουν τι συμβαίνει.
Πράγματι, σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 4 του Συντάγματος : «Η Βουλή που εκλέχθηκε μετά την διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού» δηλαδή του άρθρου 41 .

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον πρώτο χρόνο μετά από εκλογές λόγω διάλυσης της προηγούμενης Βουλής - όπως έγινε τον Ιανουάριο - δεν μπορεί να διαλυθεί η Βουλή με πρόταση της παρούσας κυβέρνησης "για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας " ( αρθρο 41 παράγραφος 2) .

Μόνο με παραίτηση της κυβέρνησης κατά το άρθρο 38 παράγραφος 1, οδηγούμαστε σε εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρθρου 37 και άρα πηγαίνουμε ή στο διορισμό άλλης κυβέρνησης για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη παρούσα Βουλή ή σε διορισμό εκλογικής κυβέρνησης και διάλυση της Βουλής, δηλαδή σε εκλογές .

Ο ειδικός αυτός περιορισμός της παραγράφου 4 του άρθρου 41 ισχύει για όλες της περιπτώσεις διάλυσης της προηγούμενης Βουλής και όταν, δηλαδή, η προηγούμενη Βουλή έχει διαλυθεί αναγκαστικά λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, όπως προβλέπει ρητά η παράγραφος 5 του ίδιου άρθρου 41 που παραπέμπει στο άρθρο 32 παράγραφος 4.

Το άρθρο 41 του Συντάγματος ρυθμίζει συνεπώς συνολικά το θεσμό της διάλυσης της Βουλής, με ενιαίο και συστηματικό τρόπο και παραπέμπει σε όλες τις συναφείς διατάξεις, όπως τα άρθρα 32 παράγραφος 4 και 37 παράγραφος 3, τις οποίες εντάσσει στην ενιαία αυτή ρύθμιση του θεσμού της διάλυσης της Βουλής .

Αυτό το σενάριο έχει συνεπώς, για τη σημερινή κυβέρνηση ,το «αρνητικό» του διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, αλλά και το «θετικό» ότι η οικονομία θα σκάσει προεκλογικά στα χέρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης και όχι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θα έχει προλάβει να κρυφτεί πίσω από την υπηρεσιακή κυβέρνηση !

Δηλαδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα αναγκαστεί να παραιτηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αναλάβει είτε άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ύστερα από τις διερευνητικές εντολές (πράγμα μάλλον δύσκολο) είτε υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα κληθεί όχι μόνο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αλλά και να διαχειριστεί μια πιθανή χρεοκοπία, αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε συμφωνία.
Πηγή:iefimerida.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...