30 Απρ 2015

Τουρισμός: Τον φορολογικό αιφνιδιασμό τρέμουν οι ξενοδόχοι

Την αποδοχή των ξενοδόχων συναντά η χρήση πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές. Ενόχληση και σύγχυση από τα σενάρια για το ειδικό τέλος διαμονής. Για χαμηλή απόδοση του μέτρου.......
προειδοποιούν κορυφαίοι παράγοντες του χώρου. 

Στάση αναμονής τηρεί ο τουριστικός κόσμος της χώρας εν όψει των οριστικών αποφάσεων της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα αφορούν τον τουρισμό και θα συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Εκ διαμέτρου αντίθετη υποδοχή είχαν εκ μέρους κορυφαίων παραγόντων του τουρισμού τα σενάρια για την εισαγωγή της χρήσης πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ αλλά και για την επιβολή ειδικού τέλους διαμονής των ξένων επισκεπτών στα καταλύματα της χώρας.

Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στις συναλλαγές πάνω από ένα ορισμένο ποσό φαίνεται πως συναντά την καθολική αποδοχή των επιχειρηματιών του τουρισμού.
Μιλώντας στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενδεχόμενη υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου, υπενθυμίζοντας πως αποτελεί επίσημη θέση του ΣΕΤΕ που έχει προτείνει την εφαρμογή του σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική καταβολή της μισθοδοσίας.

Άλλες ξενοδοχειακές πηγές, ωστόσο, με τις οποίες επικοινώνησε το Euro2day.gr, επεσήμαναν πως για να εφαρμοστεί καθολικά το μέτρο απαιτείται εύλογος χρόνος και σειρά ρυθμίσεων. Ανέφεραν χαρακτηριστικά πως, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα του πλαφόν τζίρου που ορίζουν οι τράπεζες προκειμένου να παραχωρούνται δωρεάν στους επιχειρηματίες οι μηχανές αναγνώρισης των πιστωτικών καρτών.

Ενόχληση και σύγχυση, την ίδια στιγμή, προκάλεσαν τα σενάρια για πιθανή επιβολή τέλους διαμονής στα τουριστικά καταλύματα υψηλών κατηγοριών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος επισημαίνει τις αναταράξεις που προκαλεί στην ταξιδιωτική αγορά η αιφνιδιαστική αλλαγή δεδομένων ενώ έχει, ήδη, ξεκινήσει η φετινή τουριστική περίοδος. «Διαχρονικά επισημαίνουμε στις κυβερνήσεις της χώρας πόσο λανθασμένη είναι η πρακτική των αιφνιδιασμών, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Προφανώς οι αποφάσεις λαμβάνονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά θα ήταν καλύτερο να γνωρίζει όλες τις παραμέτρους ώστε να είναι σε θέση να επιλέξει τον κατάλληλο τρόπο και χρόνο εφαρμογής ενός μέτρου» σημείωσε.

Ιδιαίτερη ενόχληση και σύγχυση φαίνεται πως έχουν προκαλέσει στους επιχειρηματίες του χώρου οι διαρροές σύμφωνα με τις οποίες άλλοτε εξετάζεται η επιβολή τέλους ανά επισκέπτη και άλλοτε η επιβολή τέλους διαμονής που θα κλιμακώνεται από 3% έως 5% επί του τζίρου των ξενοδοχείων 3 - 5 αστέρων.

Η σύγχυση, επισημαίνουν ξενοδοχειακοί κύκλοι, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς, ήδη, ξενοδόχοι σκέφτονταν να αυξήσουν τις τιμές τους για όποιο τέλος επιβληθεί.

Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι ακριβαίνει η Ελλάδα με αποτέλεσμα ξένοι επισκέπτες να επιλέξουν τελικά άλλον προορισμό. Αυτό ενδεχομένως θα αποκτούσε μεγαλύτερη σημασία αν υπολογίσει κανείς ότι στη φετινή χρονιά αναμένονταν πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute bookings).

Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι επιχειρηματίες του τουρισμού εκτιμούν πως η επιβολή ειδικού τέλους διαμονής θα αποδειχθεί μέτρο χαμηλής απόδοσης.

Ο ΣΕΤΕ φέρεται να έχει στη διάθεσή του κάποιες πρώτες επεξεργασίες σύμφωνα με τις οποίες τα αναμενόμενα έσοδα που θα εισπράξει η κυβέρνηση από το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα υπερβούν τα 12-15 εκατ. ευρώ. Γνωστοί ξενοδόχοι εξηγούσαν στο Euro2day.gr πως το ποσό προκύπτει αν υπολογίσει κανείς πως τα συνολικά έξοδα των ξενοδοχείων φθάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ και των πολυτελών μονάδων πέντε αστέρων το 1,5 δισ. ευρώ.

Ξενοδοχειακοί κύκλοι, την ίδια στιγμή, σημείωναν πως αν η κυβέρνηση υπερβάλει στο ποσό που προσδοκά να εισπράξει από την εφαρμογή τέλους διαμονής, ίσως υποχρεωθεί στη συνέχεια να αναζητήσει πρόσθετα ισοδύναμα μέτρα.

Οι δανειστές, ωστόσο, φέρονται να είναι ενήμεροι για τα αριθμητικά δεδομένα του μέτρου. Σημειώνουμε πως τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group έχουν αποκαταστήσει απευθείας επικοινωνία με βασικούς τουριστικούς φορείς, όπως ο ΣΕΤΕ, εδώ και μία βδομάδα.

Ενδεικτικό, πάντως, της σύγχυσης που προκαλούν οι διαρροές για το πιθανολογούμενο ειδικό τέλος διαμονής είναι το γεγονός πως αρκετοί ξενοδόχοι το συνέδεαν με το τέλος διαμονής που εισπράττεται σε κάποιες πόλεις όπως η Ρώμη ή η Μπριζ, το οποίο είναι δημοτικός φόρος και έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...