29 Απρ 2015

Αγκάθι οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια στη διαπραγμάτευση

Του Βασίλη Γεώργα
Σε αγκάθι για τη διαπραγμάτευση αναδεικνύονται η περιβόητη ρύθμιση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και η διαχείριση των κόκκινων δανείων.......
μέσω «ενδιάμεσου φορέα» ή δημιουργίας «bad bank».

Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών έλεγαν χθες πως οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να αποσταλεί σήμερα στο Brussels Group και εν συνεχεία την Πέμπτη να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ αντίθετα πηγές από το υπουργείο Οικονομίας, υποστήριζαν πως θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις και για τα δύο θέματα, τα οποία πάντως βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών και τεχνικών συζητήσεων προκειμένου σε κάθε περίπτωση να νομοθετηθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και στα δύο θέματα φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες έχει προκύψει «εμπλοκή» κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς καθώς καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις και γίνεται αγώνας δρόμου για να καμφθούν οι αιτιάσεις.

Ειδικά στο θέμα των πλειστηριασμών που είναι και χρονικά πιο «ώριμο» καθώς η ρύθμιση έχει ετοιμαστεί από καιρό και υφίσταται διαρκείς τροποποιήσεις, η ΕΚΤ συνεχίζει να διατηρεί τις ενστάσεις της ακόμη και μετά το χαμήλωμα του πήχη κατά 30-40% στα όρια υπαγωγής που προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ασκείται πίεση εκ μέρους των «θεσμών» ώστε αν πρόκειται να κατατεθεί ρύθμιση, αυτή να γίνει με κριτήρια χαμηλότερα από τον προηγούμενο νόμο Χατζηδάκη (4224/2013) που έληξε στις 31.12.2014. 
Πρακτικά ζητείται δηλαδή η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να πέσει χαμηλότερα των 200.000 ευρώ (αντί 300.000 ευρώ της πρότασης Σταθάκη), το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να περιοριστεί κάτω από τις 35.000 ευρώ (αντί 50.000 ευρώ), η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη να μειωθεί κάτω από τις 270.000 ευρώ (αντί των 500.000 ευρώ που προβλέπονται) και το ύψος των καταθέσεων να είναι χαμηλότερο από 15.000 ευρώ αντί για 30.000 ευρώ της αρχικής ρύθμισης.

Δεδομένης της άρνησης του υπουργείου Οικονομίας να «κουρέψει» σε τόσο μεγάλο βαθμό τα κριτήρια και προκειμένου να μην διαμορφωθούν συνθήκες ανοιχτής σύγκρουσης με τους δανειστές, δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει τελικά τώρα στο πολυνομοσχέδιο τη ρύθμιση ή θα την μεταθέσει για αργότερα, καθώς σε αυτό γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν μόνο ρυθμίσεις για τις οποίες υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία με τους δανειστές.

Διαφωνίες για κόκκινα δάνεια
Αλλά και σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για τον φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, ή -κατά τη διατύπωση του mail Βαρουφάκη- για την δημιουργία «Bad Bank» που θα αναλάβει τη διαχείριση μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν υπάρχει σύγκλιση στις θέσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ επιμέρους διαφωνίες φαίνεται πως διατυπώνονται και μεταξύ κυβερνητικών στελεχών. 

Σε κάθε περίπτωση ο αρχικός σχεδιασμός ειδικά από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας προέβλεπε εξ’ αρχής παρεμβάσεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων με νομοσχέδιο που θα κατατίθετο μετά τον Ιούνιο και όχι σε αυτή τη χρονική φάση. 

Προς το παρόν γίνονται ακόμη προκαταρκτικές συζητήσεις με διεθνείς οργανισμούς και φορείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και η διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου προκειμένου να συμβάλει στην κατάρτιση συγκεκριμένης πρότασης για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του νέου φορέα, η οποία θα υποβληθεί για συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αρμόδια γενική διεύθυνση ανταγωνισμού για τον DGCom.

Επιμέρους ρυθμίσεις για Ν. Κατσέλη και επιχειρηματικά
Δεν αποκλείεται ωστόσο στο πολυνομοσχέδιο να υπάρχουν επιμέρους άρθρα που θα ρυθμίζουν θέματα «κόκκινων δανείων» για τα οποία υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές.

Τέτοια πιθανόν να είναι οι αλλαγές που είχαν προαναγγελθεί στο νόμο Κατσέλη σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων (σ.σ οι δικάσιμες ορίζονται πλέον για μετά το 2020) και την ενίσχυση της εξωδικαστικής διαδικασίας, αλλά και ρυθμίσεις ενεργοποίησης του Νόμου Δένδια για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
Πηγή: capital.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...