27 Απρ 2015

Τέσσερα εσωκομματικά μέτωπα για Αντώνη Σαμαρά

Οι 15 βουλευτές και η ομάδα «Πούλιτζερ». Η εκδήλωση της 18ης Μαΐου και οι πρώην κοινοβουλευτικοί. Στάση αναμονής από τους δελφίνους. Πως απαντά ο πρόεδρος της ΝΔ........

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της ΝΔ, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος, οι οποίοι έχουν ένα κοινό σημείο: εκτιμούν πως το κόμμα τους, στη σημερινή του μορφή, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και χρειάζεται ριζικές αλλαγές, ακόμα και στη θέση του προέδρου.

Παρόλο που ο Αντώνης Σαμαράς σε κάθε ευκαιρία υποστηρίζει πως η εκλογική ήττα είναι παρελθόν, η εσωστρέφεια δεν βοηθά και θέμα αποχώρησής του δεν υπάρχει, η αλήθεια είναι ότι οι φωνές αμφισβήτησης –αν και όχι σε οξείς τόνους- πληθαίνουν.

Οι δύο πλευρές γνωρίζουν καλά ότι όσο η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα στο πιο κρίσιμο σημείο της, «ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών» δεν μπορεί να γίνει. Μάλιστα, το αποτέλεσμα των συνομιλιών είναι δεδομένο ότι θα καθορίσει εν πολλοίς το τοπίο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Εκεί αποδίδεται και η στάση αναμονής και η ήπια εσωκομματική κριτική που εξακολουθούν να ασκούν οι «δελφίνοι» για τη διαδοχή του κ. Σαμαρά, αφού άπαντες ομολογούν ότι εν μέσω μιας τέτοιας συγκυρίας, το να βγουν τα... μαχαίρια από τις θήκες τους, μόνο κακό θα κάνει και στο κόμμα αλλά και στους ίδιους προσωπικά.

Οι τέσσερις ομάδες
Παρ' όλα αυτά ήδη οι παρασκηνιακές διεργασίες κορυφώνονται και εντοπίζονται σε διάφορα μέτωπα:
-Μια ομάδα περίπου 15 βουλευτών συναντιέται σε τακτά χρονικά διαστήματα –όχι πάντα με την ίδια σύνθεση- και συζητά για τις εξελίξεις. Η ομάδα αυτή σχεδίαζε αρχικά να συγκεντρώσει υπογραφές για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, αλλά γρήγορα διαπίστωσε ότι ούτε το πολιτικό κλίμα ήταν πρόσφορο για μια τέτοια κίνηση ούτε οι υπογραφές θα είχαν τη μαζικότητα που επεδίωκαν. Προς το παρόν προσανατολίζεται περισσότερο σε κοινές πρωτοβουλίες εντός του Κοινοβουλίου, ενώ θα πιέζει πολιτικά τον Αντώνη Σαμαρά, τηρώντας διακριτικές αποστάσεις από αυτόν.

-Μια άλλη ομάδα μελών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, με προέλευση από τον παλιό πυρήνα Εβερτ, προετοιμάζει μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Μαΐου στο Θέατρο Χατζηχρήστου, στο κέντρο της Αθήνας. Είναι η πρώτη φορά που τα συγκεκριμένα στελέχη θα βγουν ανοιχτά μπροστά και θα καλέσουν τον κόσμο να συμμετέχει σε μια εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον του κόμματος.

-Μια τρίτη ολιγομελής ομάδα 40άρηδων, παλαιών ΟΝΝΕΔιτών, η ομάδα Πούλιτζερ όπως λέγεται (λόγω του καταστήματος πίσω από κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου συνήθως συναντώνται) επιχειρούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στο κόμμα, εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της παράταξης και μελετούν περαιτέρω τρόπους παρέμβασής τους στα εσωκομματικά.

-Να επαναδραστηριοποιηθούν με σκοπό την αναγέννηση του κόμματος έχουν αποφασίσει και δέκα και πλέον πρώην βουλευτές της ΝΔ, που έως τις 25 Ιανουαρίου βρίσκονταν στα βουλευτικά έδρανα. Μάλιστα, τις αμέσως επόμενες ημέρες φέρονται να έχουν προγραμματίσει δείπνο, με κύριο μενού –τι άλλο;- τον νυν πρόεδρο της ΝΔ.

Η στάση Σαμαρά
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο των εξελίξεων, έχει ανοίξει το «παιχνίδι» βάζοντας στα κομματικά όργανα περισσότερους βουλευτές απ' ό,τι συνήθιζε μέχρι τις εκλογές και συνεχίζει τη σκληρή αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση όσον αφορά τη στάση της στις διαπραγματεύσεις.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η πρώτη θεματική προσυνδιάσκεψη εν όψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα το τριήμερο 11-12-13 Ιουλίου.

Βασική επιδίωξη του προέδρου της ΝΔ είναι να κρατηθεί στο παιχνίδι της εξουσίας, να παρουσιάσει το δικό του αφήγημα στην κοινωνική και κομματική βάση του κόμματος και να επιχειρήσει να κάνει πράξη την πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση, εν αντιθέσει με την άποψη ότι «απλά κερδίζει χρόνο», όπως τη διατυπώνουν οι εσωκομματικοί του αμφισβητίες.
Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
NewsRoom Mykonos Ticker  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...