7 Απρ 2015

Πέντε διαφορετικά συστήματα «σπάνε» το τραπεζικό απόρρητο - Ποια είναι και πώς λειτουργούν

Με πέντε διαφορετικά συστήματα παρακολουθεί τις καταθέσεις μας η φορολογική αρχή για να μπορεί να εντοπίζει περιπτώσεις φοροδιαφυγής.......


Πρόκειται για πέντε διαφορετικά ηλεκτρονικά συστήματα που έχει ενεργοποιήσει ή πρόκειται να ενεργοποιήσει στο άμεσο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών, με τα οποία ακυρώνεται στην πράξη κάθε ένοια τραπεζικού απορρήτου. Τα συστήματα είναι τα εξής:
  1. Καταθεσιολόγιο
  2. Περιουσιολόγιο
  3. Σύστημα μητρώων τραπεζικών λογαριασμών
  4. e-κατασχετήριο
  5. Αρχείο προσωπικών δεδομένων για έλεγχο ή προσυμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων
Πώς παρακολουθούν
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», η καταγραφή των συστημάτων που έχει αναπτύξει μέχρι στιγμής το υπουργείο για να παρακολουθεί όλα όσα έχουν να κάνουν με τις καταθέσεις μας, φέρνει στο φως τα εξής:

α. Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών» δημιουργήθηκε στο τέλος του 2013 με απόφαση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Μέσω αυτού δόθηκε η δυνατότητα σε πιστοποιημένους χρήστες (ελεγκτές του ΣΔΟΕ κ.ά.) να συλλέγουν ηλεκτρονικά πληροφορίες για τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων των ελεγχομένων.

β. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί απόφαση για την περαιτέρω ενίσχυση του «Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών».

Αυτή τη φορά, οι ελεγκτές της εφορίας δεν θα έχουν πρόσβαση μόνο στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων αλλά και στις συναλλαγές που πραγματοποιούν ή έχουν πραγματοποιήσει σε βάθος 10ετίας, ενδεχομένως και 15ετίας.

Εξαγγέλλοντας την ενίσχυση του συστήματος, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη χρησιμοποίησε την έννοια «καταθεσιολόγιο».
γ. Το «αρχείο προσωπικών δεδομένων για έλεγχο ή προσυμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων» τηρείται εδώ και τρία χρόνια. Πρόκειται για γιγαντιαία βάση δεδομένων στο Taxis στην οποία καταλήγουν τα ακόλουθα δεδομένα:
1. Οι τόκοι καταθέσεων για όλους τους φορολογούμενους (οι οποίοι και χρησιμοποιούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων).
2. Τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών που εμφανίζουν ετήσια κίνηση (χρέωση ή πίστωση) μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Σε αυτούς τους λογαριασμούς, η εφορία μαθαίνει και τη μεγαλύτερη συναλλαγή χρέωση ή πίστωση.
3. Τα εμβάσματα προς το εξωτερικό ανεξαρτήτως ποσού. Ετσι, η εφορία έχει πλέον απευθείας πρόσβαση στα στοιχεία όσων βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό. Μέχρι τον Μάιο του 2015, θα λάβει τα στοιχεία για τα εμβάσματα που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2014.
4. Αναλυτικά στοιχεία για την κίνηση των τραπεζικών καταθέσεων που κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Διαβιβάζονται στοιχεία από ένα όριο και πάνω με βάση σχετική απόφαση της ΤτΕ (η τελευταία απόφαση καθόριζε το όριο στις 200.000 ευρώ).

Η εναλλακτική βάση δεδομένων
Τι λείπει από τα ηλεκτρονικά αρχεία της εφορίας; Μια αναλυτική βάση δεδομένων με τις καταθέσεις που έχει ο κάθε φορολογούμενος στο όνομά του.

Η συλλογή και αυτής της πληροφορίας εξετάζεται να ζητηθεί από τις τράπεζες στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου».

Ο νόμος εξαιρεί τις καταθέσεις από το «ηλεκτρονικό φακέλωμα». Το υπουργείο Οικονομικών όμως φέρεται να εξετάζει σοβαρά την αλλαγή του.
Πηγή: fpress.gr
NewsRoom Mykonos Ticker 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...