5 Απρ 2015

Ποιοι ξένοι αγοράζουν εξοχικά σπίτια στο Αιγαίο

Σε «όαση» της αγοράς ακινήτων εξελίχθηκαν οι εξοχικές κατοικίες κατά τη διάρκεια του 2014, με τους αγοραστές από το εξωτερικό να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με στοιχεία......
από σχετική ετήσια έρευνα της ΕΠΠΑ (Ενωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων Ελλάδας), το 18% των αγοραπωλησιών κατοικιών το 2014 αφορούσε εξοχικές κατοικίες. Από αυτές, το 60% των αγορών πραγματοποιήθηκαν από ξένους, με τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Κινέζους να κυριαρχούν από πλευράς ζήτησης.

Η θετική εικόνα επιβεβαιώνεται και από τα σχετικά της Τράπεζας της Ελλάδος. Βάσει αυτών προκύπτει ότι οι συνολικές εισροές κεφαλαίων για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2014 σε 250 εκατ. ευρώ, έναντι 168 εκατ. το 2013 και 113 εκατ. το 2012. Η άνοδος σε σχέση με το 2013 ανήλθε σε 48,8%, ενώ συνολικά την τελευταία διετία, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων ξεπέρασε το 121%, δείγμα της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με τους περισσότερους φορείς της αγοράς, ύστερα από μια συνεχή πτώση τιμών, η παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα αποτελεί σήμερα επενδυτική ευκαιρία, δεδομένου ότι οι τιμές των εξοχικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 40%-50% από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. 

Η πτώση του 2014 ήταν η μικρότερη των τελευταίων ετών, καθώς υπολογίζεται ότι δεν ξεπέρασε το 5%-6%. Εφόσον μάλιστα διατηρηθεί και φέτος ο ρυθμός ζήτησης των τελευταίων μηνών, δεν αποκλείεται ο κλάδος των εξοχικών κατοικιών να σηματοδοτήσει και την απαρχή της ανάκαμψης της κτηματαγοράς γενικότερα.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της ΕΠΠΑ, βασικό κριτήριο των αγοραστών εξοχικής κατοικίας είναι ο χαμηλός προϋπολογισμός. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Θεολόγος Μπόσδας, αντιπρόεδρος της ΕΠΠΑ και διευθύνων σύμβουλος του κτηματομεσιτικού γραφείου Engel & Völkers Athens North, «κατά μέσο όρο, οι αγοραστές εξοχικών δαπάνησαν 77.500 ευρώ για την αγορά κατοικίας σε κάποιον τουριστικό προορισμό το 2014, με το υψηλότερο ποσό που καταγράψαμε στην έρευνα να αγγίζει τις 850.000 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η χώρα μπορεί να προσελκύσει και το άνω κομμάτι της αγοράς». Οσον αφορά την επιφάνεια, κατά μέσο όρο οι ενδιαφερόμενοι κινήθηκαν για ακίνητα έως 80 τ.μ.

Από πλευράς ζήτησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων, οι περισσότεροι ξένοι αγοραστές στρέφονται στα νησιά των Κυκλάδων. Μύκονος και Σαντορίνη κατέχουν τη μερίδα του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ σημαντική είναι η ζήτηση και σε Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα. Ιδίως αναφορικά με τις Κυκλάδες, η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών κατοικιών πέρσι ήταν ξένοι, και κυρίως Ευρωπαίοι.

Ασφαλώς δεν είναι αίφνης όλα ρόδινα στον κλάδο των εξοχικών κατοικιών, καθώς το απόθεμα των απούλητων κατοικιών εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και να υπολογίζεται σε περίπου 50.000 κατοικίες πανελλαδικά, μέγεθος δύσκολο να μειωθεί σημαντικά, τουλάχιστον για όσο διάστημα απουσιάζουν οι Ελληνες αγοραστές. Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Αστικά Ακίνητα, η υπερπροσφορά αυτή συνοδεύεται και από απουσία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και μεγάλη φορολογική επιβάρυνση. 

Ωστόσο είναι θετικό το ότι κατά πάσα πιθανότητα η αγορά έχει προσεγγίσει πλέον το κατώτατο σημείο της, δεδομένου ότι προσφέρονται κατοικίες ακόμα και στο κόστος κατασκευής, δηλαδή χωρίς επιχειρηματικό κέρδος. Αν μάλιστα το 2015 αποτελέσει ένα ακόμα θετικό έτος για τον τουρισμό, πιθανώς να τονωθεί ακόμα περισσότερο η ζήτηση από ξένους αγοραστές.
Πηγή: kathimerini.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...