31 Αυγ 2013

Περιορίστε τις ανοιχτές καρτέλες

Προτού κρασάρει ο browser σας, υιοθετήστε τις παρακάτω πρακτικές για να διαχειρίζεστε τον καταιγισμό των καρτελών.
Tabbed browsing: Ευχή και κατάρα. Έφερε την επανάσταση στον τρόπο που σερφάρουμε στο εξαιρετικά περίπλοκο Διαδίκτυο των διασυνδεδεμένων ιδεών, πηγών και πληροφορίας. Κι όμως, σε πολλούς από εμάς ξυπνάει.........
τον "ρακοσυλλέκτη" που κρύβουμε μέσα μας, και πλημμυρίζει την οθόνη μας με δεκάδες καρτέλες, άρθρα που πρέπει [αλλά τελικά δεν] να διαβαστούν, προϊόντα που θέλουμε να αγοράσουμε, και πολλή, πολλή πληροφορία να απορροφήσουμε. Το πρόβλημα με τον μεγάλο αριθμό ανοιχτών tabs είναι η υπερβολή –όχι του browser. Η επιθυμία της υπερβολής προέρχεται από εμάς.

Φανατικοί tabbers [ξέρετε εσείς...]
Παρότι ενίοτε για να λυθεί ένα πρόβλημα οργάνωσης απαιτείται η αγορά ή η εγκατάσταση κάποιου εξειδικευμένου προγράμματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Η οργάνωση, άλλωστε, αυτή καθαυτή είναι και στάση και επιλογή ζωής, είναι συνήθεια. Η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να διαμορφώσει συνήθειες.

Μια λύση software μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της υπερβολής, δεν θα καταφέρει ωστόσο να επιβληθεί ή να σας κάνει να αναλογιστείτε γιατί έχετε εξ αρχής τόσες πολλές σελίδες ανοιχτές.

Το υπερβολικό tabbing θυμίζει σε τρομακτικό βαθμό τη συσσώρευση emails ή την αποθήκευση στον σκληρό όλων ανεξαιρέτως των φωτογραφιών που έχουμε τραβήξει. Αποθηκεύουμε ψηφιακά αρχεία και δεδομένα επειδή οι συνέπειες δεν είναι άμεσα ορατές.
Άλλωστε, τι θα γίνει αν τα χρειαστούμε;Συνήθως, βέβαια, δεν χρειαζόμαστε πολλά από αυτά, και η πιο προφανής συνέπεια, εκτός ότι σπαταλάμε τον χώρο, είναι ότι αχρείαστα δεδομένα δημιουργούν ακαταστασία. Και η ακαταστασία επιφέρει περαιτέρω αποδιοργάνωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να δουλέψουν ή να σκεφτούν αποτελεσματικά όταν είναι αποδιοργανωμένοι. Όταν βλέπετε έναν ωκεανό ανοιχτών καρτελών σχετικών με άρθρα που πρέπει να διαβάσετε, προϊόντα που προτίθεστε να αγοράσετε κ.ο.κ., δημιουργείτε μη ρεαλιστικές προσδοκίες στον εαυτό σας και ενδεχομένως περιττό άγχος. Αμέσως στο μυαλό –έμμεσα ή άμεσα– έρχεται η σκέψη: "Κοίτα πόση πληροφορία δεν έχω καταφέρει να αφομοιώσω ακόμα!". Κι όλο αυτό δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό.

Διαμερισματοποίηση
Η πιο απλή λύση είναι αυτή της διαμερισματοποίησης. Αν χρειάζεται να διαβάσετε εκτενώς για κάποιο θέμα, καλό είναι να ανοίγετε ένα νέο παράθυρο στον browser και να κρατήσετε σε αυτό το παράθυρο μόνο όλες τις σχετικές καρτέλες. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνονται μερικοί στόχοι.

Πρώτον, σας επιτρέπει να ελαχιστοποιήσετε άμεσα ή να κλείσετε τη συγκεκριμένη ομάδα καρτελών όταν ολοκληρώσετε το συγκεκριμένο θέμα.

Δεύτερον, όλες οι υπόλοιπες καρτέλες που σχετίζονται με τη δουλειά σας δεν βρίσκονται στο οπτικό σας πεδίο όσο συγκεντρώνεστε στην ανάγνωση.

Τρίτον, αν είστε συγκεντρωμένοι και επιμελείς, μπορείτε να κλείσετε κάθε καρτέλα στο συγκεκριμένο παράθυρο αμέσως μόλις τελειώσετε με αυτή, και να έχετε μια συγκεκριμένη ποσότητα περιεχομένου για να διαβάσετε αντί για ένα ατελείωτο κατεβατό.

Μία ακόμη χρήσιμη πρακτική, κυρίως για όσους εργάζονται από το σπίτι, είναι να τρέχετε δύο browsers. Ο ένας είναι αφιερωμένος στις εργασίες που καλείστε να διεκπεραιώσετε άμεσα, ενώ στον άλλο φορτώνετε σελίδες που θέλετε να ρίχνετε μια ματιά στη διάρκεια της ημέρας, όπως για παράδειγμα το email σας και τα κοινωνικά δίκτυα [εννοείται ότι αν το mail σας και τα social media σάς αποσπούν την προσοχή από την εργασία που πρέπει να φέρετε σε πέρας, καλύτερα να κλείσετε αυτόν τον δεύτερο browser] [εικ. 1].

Γνωρίστε τα ενσωματωμένα εργαλεία του browser σας Όλοι οι μεγάλοι browsers διαθέτουν ορισμένα ενσωματωμένα εργαλεία που βοηθούν στη διαχείριση των καρτελών.

Βάλτε τα στα Αγαπημένα Εξαιρετικά χρήσιμο είναι το πλήκτρο που αποθηκεύει στα Αγαπημένα όλες τις ανοιχτές καρτέλες, κι έτσι μπορείτε να κλείσετε καρτέλες που ξέρετε ότι μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να ξαναφορτώσετε από τα Αγαπημένα.

Reading list [Safari] Όταν η λίστα με τις καρτέλες σας περιλαμβάνει μόνο άρθρα, ο Safari έχει την επιλογή να προσθέσετε όλες τις ανοιχτές καρτέλες στη Reading List σας. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που σας δίνει πρόσβαση σε αυτές τις καρτέλες από οποιονδήποτε Safari είναι συγχρονισμένος με τον τρέχοντα, και να διαβάσετε τις σελίδες σε μια απλουστευμένη προβολή [χωρίς εικόνες] για τη βέλτιστη συγκέντρωση.

Recently bookmarked Ένα ακόμη στάνταρ χαρακτηριστικό για τους περισσότερους browsers, η δυνατότητα να βλέπετε τις σελίδες που αποθηκεύσατε πιο πρόσφατα στα Αγαπημένα σας, παρακάμπτει το ενδεχόμενο να χάσετε τις σελίδες σας από μια πληθώρα άλλων Αγαπημένων [εικ. 2].

Προσοχή
Προσέξτε αυτά τα δύο ενσωματωμένα εργαλεία τού Chrome και του Firefox, που παρότι δείχνουν να συμβάλλουν στη διαχείριση των καρτελών, στην πράξη μάλλον επιδεινώνουν την κατάσταση.

Μη χρησιμοποιείτε synced tabs
Ένα ενδιαφέρον αλλά τελικά επικίνδυνο χαρακτηριστικό για όσους χάνονται στον ωκεανό των ανοιχτών καρτελών στον Chrome και το Android, είναι η δυνατότητά τους να συγχρονίζουν τον browser προκειμένου να βλέπετε και να έχετε πρόσβαση σε καρτέλες που έχετε εκείνη τη στιγμή ανοιχτές σε άλλες συσκευές.

Οι φανατικοί tabbers μπορεί να παρασυρθούν και να ανοίξουν έναν σκανδαλώδη αριθμό καρτελών στο laptop τους, τον υπολογιστή τού γραφείου ή στο Android tablet, και μετά να έχουν τριπλασιάσει το αρχικό τους πρόβλημα.

Μη χρησιμοποιείτε καρφιτσωμένες καρτέλες

Τόσο ο Chrome όσο και ο Firefox σάς επιτρέπουν να καρφιτσώνετε καρτέλες κάνοντας δεξί κλικ στην καρτέλα, προκειμένου να μικρύνετε το πραγματικό μέγεθος. Ξανά, πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο για συγκεκριμένους μόνο σκοπούς, όχι όμως για τους "εθισμένους", καθώς τελικά δημιουργεί περισσότερο χώρο για νέες καρτέλες [εικ. 3].

Εργαλεία τρίτων κατασκευαστών για τη διαχείριση των browser tabs
Αρκετά ενδιαφέροντα extensions για Chrome και Firefox πραγματικά συνεφέρουν τις καρτέλες, ενώ υπάρχουν και πολλά ακόμη προς εξερεύνηση. Μετά από δοκιμή, επιλέγουμε τα εξής δύο:

TooManyTabs Το συγκεκριμένο δωρεάν εργαλείο για Chrome και Firefox εμφανίζει όλες τις ανοιχτές καρτέλες σε μια εικονική οθόνη και σας δίνει τη δυνατότητα να "καταργήσετε" ανενεργές καρτέλες για να τις δείτε αργότερα [εικ. 4]. Στον πυρήνα του, το TooManyTabs σας κατευθύνει προς τη διαμερισματοποίηση και το bookmarking, με πολύ πιο "ευπαρουσίαστο" τρόπο.

Tabs Outliner Πρόκειται για ένα εργαλείο για τον Chrome, το οποίο εμφανίζει μια δενδροειδή προβολή των ανοιχτών καρτελών, υποδεικνύοντας τη σελίδα-πηγή από την οποία προέρχεται η κάθε καρτέλα, για να μπορείτε να ξεχωρίσετε εύκολα τι έχετε ανοικτό [εικ. 5].

Είδαμε και δοκιμάσαμε αρκετά ενσωματωμένα στον browser εργαλεία για τη διαχείριση καρτελών, και αυτό που μας κέρδισε λιγότερο είναι μάλλον εκείνα που τείνουν να βάζουν όριο στον αριθμό καρτελών που μπορεί να έχει ο χρήστης ανοιχτές. Αν παρόλα αυτά εσάς σας κεντρίζει το ενδιαφέρον, δοκιμάστε στον Chrome το Controlled Multi-Tabbed Browsing – ή και αυτό που ονομάζεται αυτοσυγκράτηση.

Πηγή :e-pcmag.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker Τεχνολογία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...