31 Αυγ 2013

Ενας στους 5 δεν δηλώνει ΦΠΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ενας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες υπό το βάρος της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός αν και έχει βελτιώσει τις επιδόσεις του εξακολουθεί να εμφανίζει αδυναμίες.........

Ειδικά στο επτάμηνο έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 2.676.769 δηλώσεις ΦΠΑ. Ομως, τελικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 2.092.927 δηλώσεις. Δηλαδή, οι 582.842 προτίμησαν να απέχουν της διαδικασίας.
Ακολούθησαν «ραβασάκια», e-mail και τηλεφωνήματα από τους εφοριακούς και πείστηκαν τελικά να υποβάλουν δήλωση οι... 38.040 και να πληρώσουν φόρους 7,53 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 8.489 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και εισπράχθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 28,37 εκατ. ευρώ, με τις εισπράξεις να ανέρχονται όμως σε 41,26 εκατ. ευρώ.

Επίσης,όπως αναφέρει το ethnos.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο επτάμηνο: Ολοκληρώθηκαν 143 τακτικοί έλεγχοι και 252 προσωρινοί σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από τους τακτικούς ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 114,4 εκατ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν 46,7 εκατ. ευρώ, ποσοστό 40,8%. Από τους προσωρινούς ελέγχους η εφορία βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα 113,1 εκατ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν 51,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 45,8%.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν 224 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 22,1 εκατ. ευρώ, αλλά στα δημόσια ταμεία εισέρρευσαν μόλις 7,8 εκατ. ευρώ.

Τα πρόστιμα
Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό των εισπράξεων από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις κυμαίνεται στο 40%, δηλαδή από τα 10 ευρώ που βεβαιώνουν οι ελεγκτικές Αρχές στα δημόσια ταμεία μπαίνουν τελικά 4 ευρώ.

Ειδικότερα στις μεγάλες επιχειρήσεις η αναλογία εισπράξεων προς τους βεβαιωθέντες πρόσθετους φόρους ανήλθε τον Ιούλιο στο 40,8%, από τους αυτοαπασχολούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου το ποσοστό εισπραξιμότητας διαμορφώθηκε στο 35,4%, ενώ από τους ελέγχους στον ΦΠΑ το ποσοστό είσπραξης ανήλθε στο 33,5%.

Οι ελεγκτικές Αρχές υπέβαλαν συνολικά στον εισαγγελέα 7.477 μηνυτήριες αναφορές για ποινικές διώξεις για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής στο πρώτο επτάμηνο του έτους.

Μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
Οι πρώτες δόσεις φόρου και ΦΑΠ

Mέχρι την επόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων του 2013 καθώς και της πρώτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012 που έληγαν κανονικά χθες.

Οι φορολογούμενοι που εξοφλούν το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την επόμενη Παρασκευή, δικαιούνται την έκπτωση 1,5% που προβλέπεται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η παράταση δίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, δεδομένου πως αρκετοί υπόχρεοι ενημερώθηκαν τις τελευταίες μέρες για την προθεσμία καταβολής των δόσεων.

Υπενθυμίζεται πως ο ΦΑΠ καταβάλλεται σε επτά μηνιαίες δόσεις για λόγους διευκόλυνσης των φορολογουμένων και πως για όσους υπόχρεους έληγε η πρώτη δόση σήμερα, ο ΦΕΦΠ πληρώνεται σε 3 δόσεις.
Μαρία Βουργάνα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...