17 Απρ 2015

Ποιοι παράγοντες μπορεί να ''φρενάρουν'' τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού

Της Στεφανίας Σούκη
Οι ελλιπείς υποδομές μπορεί να φρενάρουν την ανάπτυξη του τουρισμού σε ορισμένους από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης,........
μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης που πραγματοποίησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) και παρουσιάστηκε στη διεθνή διάσκεψη του Συμβουλίου στη Μαδρίτη το διήμερο 15- 16 Απριλίου.

Η μελέτη με τίτλο «Ευρωπαϊκά Ταξίδια και Τουρισμός: Πού είναι οι μεγαλύτερες τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες επενδύσεων» εξέτασε την ποιότητα των υποδομών και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε 41 ευρωπαϊκές χώρες έως και το 2025, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες χώρες που πλήττονται περισσότερο από την ύφεση, όπως πρωτίστως η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα μπορούσαν να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες.

Η μελέτη προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 2,1 τρισ. ευρώ στην περιοχή για την επόμενη δεκαετία, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "η ανάπτυξη του τουρισμού σε πολλές χώρες απειλείται από την κακή ποιότητα των υφιστάμενων υποδομών ή των ανεπαρκών μελλοντικών επενδύσεων".

Το WTTC επισημαίνει ότι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Αυστρία βρίσκονται σε «καλή θέση» ώστε να καλύψουν μελλοντικά την αυξανόμενη ζήτηση δεδομένου ότι διαθέτουν υψηλή ποιότητα και επαρκείς υποδομές στο κομμάτι των ταξιδιών και του τουρισμού, που αναμένεται να διατηρηθούν και στο μέλλον.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία που επίσης είναι "σε καλή θέση αυτή την στιγμή αλλά με σημαντικά ρίσκα. Η ισχυρή της θέση είναι πιθανό να επιδεινωθεί κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς η ζήτηση προβλέπεται να ξεπεράσει την αύξηση των επενδύσεων στους κλάδους των ταξιδιών και του τουρισμού." Στην ίδια κατηγορία κατατάσσονται επίσης η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελβετία.

Στην τρίτη κατηγορία μεσαίου ή υψηλού ρίσκου περιλαμβάνεται η Κροατία για την οποία οι επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού θα υστερούν έναντι της αυξήσης της ζήτησης για την επόμενη δεκαετία.

Τα άμεσα ρίσκα
Εκτός από τα μακροπρόθεσμα βέβαια ρίσκα για τον ελληνικό τουρισμό που επισημαίνει το WWTC, οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους πιο άμεσους κινδύνους για τον κλάδο φέτος, που συνοψίζονται στην παρατεινόμενη αβεβαιότητα από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά και την συνεχώς αυξανόμενη αρνητική δημοσιότητα για το μεταναστευτικό: για παράδειγμα η τουριστική ''άνοιξη'' της Αθήνας μπορεί να τεθεί εν κινδύνω-εξ' ού και το αίτημα από πλευράς του δημάρχου κ. Γ. Καμίνη να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός στο θέμα με τη συνδρομή της Ε.Ε. δεδομένου ότι "στο μεταναστευτικό η Ελλάδα δεν μπορεί να δράσει μόνη της".
Πηγή:newmoney.gr
NewsRoom Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...