30 Ιουν 2012

Αν κόψω το κάπνισμα, θα πάρω κιλά;

Η διακοπή του καπνίσματος συνεπάγεται αυτόματα και περισσότερα κιλά; Μύθος ή αλήθεια; Ας δούμε, τι απαντά η επιστήμη!!
Ένα από τα πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους να διστάζουν να κόψουν το κάπνισμα είναι η πιθανή αύξηση του βάρους τους. Δυστυχώς συχνά έχουν δίκιο. Οι καπνιστές μπορούν να ....
τρώνε περισσότερο από τους μη καπνιστές και να ζυγίζουν λιγότερο. Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές τρώνε τουλάχιστον 350 θερμίδες την ημέρα περισσότερο από τους μη καπνιστές, ενώ στατιστικά ζυγίζουν λιγότερο.

Η σύγχρονη έρευνα έδειξε ότι το κάπνισμα αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 10%.

Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο όταν καπνίζουμε δεν παχαίνουμε είναι η δυνατότητα που μας παρέχει η νικοτίνη στο να μπλοκάρουμε την έκκριση της δραστήριας μορφής ενός ενζύμου που λέγεται λιποπρωτεϊνική λιπάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό του λίπους και την αποθήκευση του μέσα στα λιποκύτταρα Έτσι δεν έχουμε λιποαποθήκευση.
Έτσι βλέπουμε τους καπνιστές να είναι αδύνατοι εξωτερικά και χωρίς λίπος στα λιποκύτταρα του υποδόριου ιστού, αλλά αν μπορούσαμε να κοιτάξουμε μέσα τους θα βλέπαμε αποθήκευση λίπους στις αρτηρίες και στην καρδιά τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι καπνιστές έχουν υψηλή χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, αρτηριακή πίεση, και φυσικά ρίσκο για καρδιακά νοσήματα.

Τι συμβαίνει όταν σταματήσουμε το κάπνισμα;

Το ένζυμο αποκτά δραστήρια μορφή, έτσι όλο το διαιτητικό προσλαμβανόμενο λίπος αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα, τα οποία γίνονται μεγαλύτερα και το βάρος μας αυξάνει.

Η αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα μας, συνεπάγεται μείωση του μεταβολισμού, άρα και μείωση των αναγκών μας, όσον αφορά στις ημερήσιες θερμίδες.
Ο συνολικός ρυθμός των βιολογικών λειτουργιών μειώνεται περίπου 10%, το σώμα θα αναδιοργανωθεί με τα καινούργια δεδομένα, θα ομαλοποιήσει τις ισορροπίες και θα σταματήσει την αύξηση του βάρους, ενώ αν θέλαμε θα μπορούσαμε να αρχίσουμε την προσπάθεια μείωσης του βάρους.

Όσοι κόβουν το κάπνισμα, πρέπει να περιμένουν αύξηση 5- 7,5 κιλών ανά πακέτο που κάπνιζαν και φυσικά θα πάρει 6 μήνες έως 1 χρόνο για να αναδιοργανωθούν οι λειτουργίες του μεταβολισμού ώστε η μείωση του βάρους να είναι εφικτή.

Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που συμβάλει στην αύξηση του βάρους μόλις σταματάμε το κάπνισμα, είναι η αύξηση του φαγητού, που χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του καπνίσματος.

Είναι γεγονός ότι οι καπνιστές είναι εθισμένοι στην νικοτίνη και έχουν μια εξάρτηση, άρα χρειάζεται μια σοβαρότατη προσπάθεια οργανική και ψυχολογική. Είναι πολλές φορές που όταν κάποιος σταματά το κάπνισμα βρίσκει στήριγμα στο φαγητό και έτσι αυξάνει σημαντικά το βάρος του.

Αν πριν κόψουμε το τσιγάρο, αρχίσουμε να έχουμε έναν γενικό έλεγχο στη διατροφή μας, μειώνοντας λίγο τις ποσότητες του φαγητού, αποφεύγοντας τα λιπαρά κάθε μορφής, μειώνοντας το fast food και τα γλυκά, και κυρίως αρχίζοντας μια μικρή προσπάθεια αύξησης της φυσικής μας δραστηριότητας (περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, κολύμπι, στατικό ποδήλατο, γυμναστική σε κάποιο γυμναστήριο) για 40 λεπτά για 3 -4 φόρες την εβδομάδα, θα έχουμε διπλό κέρδος.

Αφενός, θα αποκτήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και αφετέρου θα κόψουμε οριστικά το κάπνισμα. Έτσι, προάγουμε την υγεία μας κόβοντας το τσιγάρο και δεν έχουμε καμία συνέπεια όσον αφορά στην αύξηση του βάρους μας.
Αντώνης Νανάκης - Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων
Πηγή : iator
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...