4 Απρ 2015

Παιχνίδι τακτικής πάνω από... άδεια ταμεία

Της Νίκης Ζορμπά
Ζήτημα άμεσης χρηματοδότησης δεν υπάρχει, λέει το Μαξίμου. Όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει και καμία ...
βιασύνη για κλείσιμο της συμφωνίας άμεσα, λένε κυβερνητικές πηγές, και εννοούν ότι η στρατηγική της "δημιουργικής διγλωσσίας" βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. ( Αναλυτικό ρεπορτάζ στο "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί)

Στόχος της κυβέρνησης, η οποία έχει αποφασίσει τα τελευταία 24ωρα να παίξει με τη φωτιά ( ήτοι πιστωτικό γεγονός), είναι να μη συρθεί σε αναγκαστικές υπαναχωρήσεις από τις "κόκκινες" γραμμές της.

Και τούτο, διότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το κλίμα της διαπραγμάτευσης είναι ιδιαιτέρως ασφυκτικό, αφού στο τραπέζι των συζητήσεων, ορθώνονται πιεστικά από τους δανειστές, τα βασικά σημεία του "email Χαρδούβελη": Αύξηση των ορίων ηλικίας, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και αίτημα για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό που το Μαξίμου σιγοψιθύριζε ήδη από τα μέσα της εβδομάδας, χθες το βράδυ το βροντοφώναξε, δια πηγών του: " Δεν πρόκειται να ζητήσουμε τη σύκληση έκτακτου Eurogroup".

Με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως έκτακτο Eurogroup δεν βρισκόταν στην ατζέντα, παρά μόνον η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Euroworking group, η κυβέρνηση ουσιαστικά στέλνει μήνυμα ότι δεν βιάζεται να ολοκληρώσει τη Συμφωνία, ούτε να εκταμιεύσει έστω μια υποδόση που θα της επιτρέψει να πάρει χρηματοδοτική ανάσα.

Δεν υπάρχει άμεσο θέμα ρευστότητας
Εξ ου και το κυβερνητικό αφήγημα αλλάζει και από το "λεφτά δεν υπάρχουν, καιγόμαστε", μετατρέπεται σε "ζήτημα άμεσης χρηματοδοτικής ρευστότητας δεν έχουμε. Ούτε για αυτόν τον μήνα ούτε για τον επόμενο", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Capital κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας: " Ζήτημα σοβαρό θα προκύψει εάν δεν έχουμε βρει χρηματοδοτική λύση έως τον Ιούνιο".

Στο πλαίσιο αυτό συσκέφθηκε χθες στο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή των Γιάννης Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη, Δημήτρη Μάρδα, Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο Γιώργος Σταθάκης, μάλιστα, εξερχόμενος, διαμήνυσε ότι η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη, ζήτημα μη πληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας δεν υπάρχει και τα 450 εκατ. της δόσης του ΔΝΤ θα καταβληθούν κανονικά την προσεχή Πέμπτη, 9 Απριλίου.

Κι όμως... στεγνώσαμε
Υπουργός πάντως που έχει άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, εξηγούσε στο Capital.gr πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καθόλου διαχειρίσιμη, τα ταμεία έχουν στεγνώσει και μετά τις 10 Απριλίου, οπότε και θα έχει καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ, "θα έχουμε στεγνώσει".

Κατά την ίδια πηγή, η προσδοκία της Κυβέρνησης για ...μερική έστω εκταμίευση μιας έστω υποδόσης, έχει μάλλον εγκαταλειφθεί, καθώς η άλλη πλευρά εμφανίζεται παντελώς απρόθυμη να υπαναχωρήσει από τις απαιτήσεις της. Τούτου δοθέντος, λύση δε βλέπει ούτε μέχρι το Πάσχα αλλά ούτε καν εντός του τρέχοντος μηνός.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το πιστωτικό γεγονός, καίτοι άπαντες στο Μαξίμου το ξορκίζουν ως ενδεχόμενο, λίγοι είναι εκείνοι που το αποκλείουν.
Πηγή: capital.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...